• bu protokolleri ‘kablolu’ ve ‘kablosuz’ olmak üzere iki başlık altında toplamak mümkündür:

    kablolu protokoller:

    bacnet (building automation and control networks):

    american society of heating, refrigerating and air-conditioning engineers (ashrae) himayesi altında geliştirilmiş; amerika, avrupa birliği ve 30’u aşkın ülke tarafından standart bir protokol olarak benimsenmiştir. bacnet protokolüne sahip cihazların uyumu ve birlikte çalışılabilirliği bacnet testing laboratories (btl) tarafından sertifikalandırılır. bu nedenle bu sertifikaya sahip olmayan bir cihaz kesinlikle tercih edilmemelidir. bacnet protokolu hvac, aydınlatma, yangın, kartlı geçiş gibi sistemlerde kullanılan ürünlerde daha çok tercih edilir. avantajlarını sıralamak gerekirse;

    - tamamen bina otomasyon sistemleri için geliştirilmiş bir protokoldür.

    - dünyada yüzlerce üretici tarafından yüzlerce cihaz için tercih edilmiştir.

    - herhangi bir lisans maliyeti olmayan açık bir protokoldür.

    lonworks

    echelon firması tarafından geliştirilen bir chip’in (neuron core) işlemci elemanı olarak kullanıldığı bir haberleşme protokolüdür. hvac ve aydınlatma kontrolü için tercih edilmiştir. lisans maliyetine sahip olduğu için imalatçılar lisans bedeli öderler.

    knx:

    konnex association tarafından geliştirilen bir protokoldür. gelişim sürecine bakmak gerekirse; european home systems protocol (ehs), batibus ve european ınstallation bus (eib or ınstabus) protokollerinin birleşiminden oluşmuştur. konut ve konut dışı uygulamalarda hvac, aydınlatma, perde kontrolü gibi uygulamalarda kullanılır. lisans maliyetine sahip olduğu için imalatçılar lisans bedeli öderler.

    dali (digital addressable lighting interface):

    philips firması öncülüğünde aydınlatma için geliştirilmiş bir protokoldür.

    modbus:

    modikon firması tarafından geliştirilmiş bir protokoldür. günümüz binalarında daha çok enerji uygulamalarında kullanılır. herhangi bir lisans bedeli yoktur.

    m_bus:

    meter_bus olarak da adlandırılan bu protokol uzaktan su, ısı, gaz gibi tüketim bilgilerini ölçen sayaçların kullandığı bir protokoldür. tek bir kablo üzerinden binadaki tüm sayaçlar birbirine bağlanabilir.

    kablosuz protokoller:

    enocean:

    ultra küçük güç tüketen, pilsiz çalışmaya uygun ve düşük veri hızına sahip bir protokoldür. daha çok oda uygulamalarında kullanılan anahtar, sensor, key card gibi cihazları bu protokolü kullanır. kablosuz olması kurulumu kolaylaştırır.

    zigbee:

    mesh topolojisini kullanan bir haberleşme protokolüdür. bu topolojide herhangi bir dağıtıcının kullanılmasına gerek yoktur. mesh tipi ağlarda iletişim her zaman vardır. bu ağda herhangi bir cihazın bozulması sadece o cihazı etkiler. yine herhangi bir kablonun kopması durumunda ağ çalışmaya devam eder, hiçbir cihaz ağ dışı kalmaz. bu yüzden iletişim kopmasının tehlikeli olduğu durumlarda bu ağ tercih edilir. amerika’da otoban aydınlatması uygulamalarında kullanılmıştır. bu sayede kilometrelerce öteye kablosuz olarak haberleşme ile otoban aydınlatmaları açıp kapatılabilmiştir.

    burada anlatılamayan başka protokollerin de olduğunu düşünürsek onlarca konuşma diline sahip cihazların tek bir çatı altında toplanmasının ne kadar zor olduğu gözden kaçmamalıdır. burada önemli olan yatırımcının alacağı karar olacaktır.
hesabın var mı? giriş yap