• el kol hareketi ile kurulan, eskiden mekanik, şimdi ise elektromekanik olan saatler

    (bkz: kinetic)
  • swatch'ın hala ürettiği bir saat türü (bkz: diaphane). yeni teknoloji aksine swatch diaphane tamamen mekanik ve zemberekli mekanizma ile çalışıyor.
  • kendinden kurmalı saat olarak da adlandırılırlar.
    (bkz: self winding)

    elle de kurulurlar... fakat saatin kurma kolu, elden kurmalı (bkz: #11608494) saatlerin tersine, belli bir süre sonra ilerlememeye başlamaz, sonsuza kadar çevirebilirsiniz, bunun sebebi de saatin elde edebileceği maksimum enerjiyi depoladıktan sonra, kurma kolunun bağlı olduğu ana çarkla devamındaki çarkları ayıran bir emniyet yayı olmasıdır.

    saati otomatik kuran ne o zaman?

    yukarda bahsettiğim kurma kolunun bağlı olduğu ana çarka bağlı bir de yelken var sistemde... (rotör de denir), saat hareket ettikçe, o yelken kendi etrafında döner ve saatimizi kurar.

    * kendinden kurmalı saatlerin, elden kurmalı saatlerden daha dakik olduğuna dair bir efsane vardır. ama bu hakkaten efsanedir zira bu önermenin bilimsel bir açıklaması yok.

    (bkz: mekanik saat)
  • bir yerde unutmazsan pil ve kurma derdi olmayan mevsime göre birkaç saniye ileri ve geri kalan saat türüdür.
  • saatin hareket etmesi sonucu kendiliğinden kurulması( otomatik saat) veya elden kurmalı (kurmalı saat) saatler olarak ikiye ayrılır.
    kendiliğinden kurulan(otomatik) saatlerin çalışma prensibi şu şekilde olur:
    saat hareket ettikçe içindeki rötar dönerek enerji oluşturur. oluşan enerji de bir zembereğe aktarılır, zemberek sıkıldıkça enerji birikir, zemberekteki enerji sadece akrep ve yelkovan hareket etmesi sonucu azalır.
    elden kurmalı(kurmalı saat) saatlerde otomatik saatlerde ki rötarın yerine, saatin dışında bulunan pimin sürekli çevrilerek saatin çalışması sağlanır.

    çalışma prensipleri güzel olsada bazı sıkıntılarda vardır pilli saatlere göre, hassasiyet ve içindeki çarkların aşınması.
    saat firmaları ürettikleri saatlerin zaman ölçümlerinde daha az hata yapmaları için farklı çalışmalara girmişlerdir. şu anki tourbillon saatler yapılmıştır. saat içindeki parçaların bir birine sürtünerek aşınması engellemek için, parçalar arasına taşlar konulmuştur. bu yüzden otomatik saatlerde kaç taş( jewels) olduğunda yazarlar.

    eğer bu saatlerden birine sahipseniz kolunuzda veya cebinizde küçük bir fabrika taşıyorsunuz demektir.
  • bazısı günde ve bazısı haftada yani belli bir süre zarfı içinde 1-2 dakika geri kalabilirler. ancak bu geri kalma süresi artımışsa, bakım zamanı gelmiş demektir.
  • ...
hesabın var mı? giriş yap