• özellikle herşey gibi otomobillerin de pahalı olduğu ülkemizde, insanların gereksiz masraftan kaçınmasını sağlamak adına, hakkında konuşulması gereken donanımlardır. izlediğimiz reklamlar ve "yarış pilotları"nın çektiği inceleme videoları yüzünden bu donanımlara gerçekten ihtiyacımız olduğuna inanmaya başlıyoruz ama aslında zerre ihtiyacımız yok. evet. ben birkaç örnek vereyim:

    -anahtarsız giriş ve çalıştırma mesela en gereksiz donanımlardan biridir. anahtarı deliğe sokup çeviremiyorsanız trafiğe de çıkmayın zaten. ayrıca sorun çıkarma ihtimali vardır.

    -dijital gösterge paneli, bir diğer gereksiz donanım. sport moda alınca kırmızı oluyormuş. wow ne büyük özellik! 1.6 motora sahip 2 tonluk aracımda gerçekten ihtiyacım var bu özelliğe (!)

    -dokunmatik ekrana da gerek yok telefonlarımız var, ayrıca dikkat dağınıklığı yaratan bir şey. bazı durumlarda faydalı olabilir ama ülkemizde dokunmatik ekranın sebep olduğu fiyat artışına asla değmez. bu arada dokunmatik ekran derken aşırı gelişmiş bilgi eğlence sistemlerini kastediyorum, dokunmatik olmak zorunda değil.

    -elektronik park freni... el frenini kullanmak çok zor değil bu işi kendiniz de yapabilirsiniz. her an arıza yapabilecek bir düğmeye ihtiyacınız yok bunun için.

    -en gereksizini unutmuşum, dizel motor. peugeot 301'in, sırf dizel motoru var diye, toyota corolla'dan daha pahalıya satıldığı bir ülkede yaşıyoruz biz. sizce de burada bir yanlışlık yok mu? binek araçlarda dizele gerek yoktur. dizel motorun tek avantajı az yakmasıdır. çevreyi benzinliye göre daha fazla kirletir, ve karmaşık yapısından dolayı daha çok masraf çıkarma ihtimali vardır.

    -ambiyans aydınlatma. tabii burada aracın içinin aydınlanmasını sağlayan basit sistemlerden bahsetmiyorum. 300 bin farklı renk seçeneği sunan aşırı ambiyans aydınlatması gereksizdir. minibüsçü yapınca pavyon oluyor, alman yapınca ambiyans aydınlatma oluyor işte. @dertli rambo da belirtmiş. (#95281389)

    -suzuki swift'e özel bir madde de eklemek istiyorum: çift renk. evet, ulaşılabilir olması beklenen suzuki swift'i şu anda manuel vitesle alamıyorsunuz, cvt farkını ödemek zorundasınız. ama isterseniz çift renk özelliği sunuluyor. çünkü çift renge çok ihtiyacımız var bizim ama ulaşılabilir bir otomobile kesinlikle ihtiyacımız yok(!)

    -yoğun olarak yazılmış ben de ekleyeyim: start/stop özelliği. scotty kilmer şu videosunda değinmiş bu konuya da.

    -@ferrisbueller ve @zaman sokaklarda kayboluyordu belirtmiş 17 inç ve üstü jantlar: konforu olumsuz etkiliyor. bir aile otomobili için gereksiz. (#95327866) (#95337195)

    -@idilfidil'in hatırlatması üzerine ekliyorum: direksiyon arkasında yer alan vites kulakçıkları. performanslı olmayan bir otomobilde gerek yoktur. (#95292220)

    -@lhalil'in hatırlatması üzerine ekliyorum: sesli komut sistemi. artık bilgi eğlence sistemini o kadar karmaşık ve dikkat dağıtıcı hale getirdiler ki biraz olsun kullanımı kolaylaştırmak için böyle gereksiz bir özellik sunmaya başladılar. (#95298902)

    edit: abarttığımı düşünenler olmuş ama şunu söylemek istiyorum, türkiye'ye gelen focuslarda arkada kol dayama sunulmuyorken dokunmatik ekran sunuluyor. normal bir şey mi bu şimdi?

    edit2: otomatik vitesi ve güvenlik donanımlarını asla gereksiz görmüyorum. varlığıyla yokluğu bir olmasına rağmen binlerce tl döktüğümüz donanımları gereksiz görüyorum sadece.

    edit3: scotty kilmer'in dizel vs benzin videosu ve anahtarsız çalıştırma ile ilgili videosu; savagegeese'nin modern otomobillerdeki en kötü trendler videosu izlenebilir. gördüğünüz gibi aralarında hiç türkçe içerik yok. çünkü türkiye'de bizi bu konularda aydınlatmak isteyen kimse yok.

    edit4: bu yazdıklarımdan yola çıkarak fakir olduğumu söyleyenler olmuş. evet fakirim sen de fakirsin. genel olarak fakir bir ülkeyiz biz zaten. ülkenin zenginleri bile tdi motorlu a8'e falan biniyor. pagani, koenigsegg gibi bir tane otomobil yok ülkede. ben sadece tüm bu vergilere rağmen ulaşılabilir, normal bir otomobile binmek isteyen insanlara bile dayatılmakta olan donanımları yazdım buraya.

    son edit: sevgilim yok. otomobillerde sunulan gereksiz donanımlardan şikayetçi kadınlar eklesin.
  • (bkz: sinyal kolu)

    bence türkiye için gereksiz bir donanım.

    e kimse kullanmıyor aminiyüm.
  • sinyal kolu ve dörtlüler (tüm sürücülerimiz için)
    makyaj aynası dışındaki tüm aynalar (başta türbanlı bacılarımız olmak üzere neredeyse tüm kadın sürücüler için)
    sis farı dışındaki tüm farlar (yollar gidişime kızlar duruşuma diyen bıçkın delikanlılar için)
    fren (gaza basarak herşeyi halledeceğini sanan tüm sürücüler)
  • hafızalı koltuk. ulan zaten benden başka kimse sürmüyor ki arabayı. bu arada , bende çok yalnızmışım lan. benden başka kimsenin sürmediğini söyleyince fark ettim..
  • bu ekşi sozlukte iyice yavşak yuvası oldu amk!!! adam ne guzel baslık acmıs okuyoruz. sonra bir takım vajina ifrazatları gelip baslıgın anasını s2yor. siktirin gidin espiri sandıgınız gerizekalılıklarınızı inci de yapın!!!
  • ilk entry’e ithafen, adam her şeyi yazmış gereksiz diye. o zaman devam edelim;
    - yağmur sensörü (yağmur yağdığını göremiyorsan trafiğe çıkma, bi zahmet sileceğini de kendin çalıştır)
    - cruise control (gaza da kendin basiver değil mi ama)
    - otomatik vites (vites değiştiremeyeceksen o direksiyonun tepesinde ne isin var)
    - otomatik cam (iki çevirecen iste ne var yani)

    diye gider.

    arkadaş, araçların donanımları kullanım kolaylığı sağlasın, sürüş zevkini artırsın diye var zaten. hiçbiri olmasa da olur. adı üstünde, araç. götürsün seni yeter. olaya bi de buradan bakın. istediğinizi alın istemediğinizi almayın.
  • araç ne kadar donanımlı olursa masrafı da o kadar donanımlı oluyor.
  • touch pad ile yonetilen klima, radyo vs. klasik butonlara gore cok daha dikkat dagitici.
  • stepne gereksizdir.
    ortalama araba kullanıcılarının çoğu zaten lastik değiştirmeyi bilmez, beceremez.
    şimdi bunu yazdım ya kesin ihtiyacım olacak bir gün.*
  • (bkz: otomatik vites) manuel yok mu zaten ne gerek var?
    (bkz: klima) cam yok mu kardeş? aç gitsin hava girsin hava..
    (bkz: kapı) sunroof varken kapıdan neden çıkasın? cik tavandan gitsin

    baslik sahibinin bakış acısıyla bunu örnek verebilirim. şahsi düşünceme gelirsek insan hayatini kolaylaştıran hiçbir şey gereksiz değildir.

    kaldı ki zengini fakirden ayıran da bunlar değil midir zaten?
hesabın var mı? giriş yap