• yine yeniden bir "taze yazar" vakasıyla karşı karşıyayız arkadaşlar; çok üstünde durmayın, geçin gidin.

    (bkz: başlık açamamak)
    (bkz: başlık nasıl açılır)
    (bkz: seni kim yazar yaptı)
  • adamı linç ediyorsunuz ama sorduğu soru gayet doğru bir soru ve cevabı da evet, otostopçu parmağı genetik bir durum. sizin düşündüğünüzün aksine yol kenarında durup da başparmağıyla otostop çekmeyi deneyen kişinin parmağından bahsetmiyor.

    literatürde hitchhiker's thumb olarak geçen, başparmağın normal sınırlardan daha fazla geri esnemesi ile karakterize, hipermobil veya aşırı esnek bağların oluşumuna bağlı ortaya çıkan bir durum. parmağın iki segmenti (falankslar) arasındaki bölgenin aşırı esnek olması nedeniyle başparmağın en ucunun yani tırnağı içeren kısmın geriye fazlaca bükülebilmesi durumunu tanımlar. otozomal resesif paterni olan bir genetik olgudur. aynı orak hücre anemisi, albinoluk vs gibi.

    bazı insanlar parmaklarını geriye bükemezken, bazıları da neredeyse bileklerine değdirebilecek kadar bükebilirler. her ne kadar yaşlandıkça vücudumuzdaki tendon ve ligamentlerin esnekliği azalsa da, genetik faktörler de vücut esnekliğini belirler. lisede beden dersinden hatırlayın, bazı arkadaşlarınız kollarını bacaklarını rahatça açarken hatta eklemini geriye döndürürken, bazısı da kütük gibidir, hiç esneyemez.

    antreman ve eğitimle esneklik bir yere kadar arttırılabilse de, genetik yatkınlığın olması da büyük avantaj sağlar. işte kişilerdeki farklı göz, ten, saç renkleri, kan grupları vs. gibi farklılıklara yol açan genetik değişikliklere polimorfizm adı verilir. başparmak ve diğer eklemlerdeki bu aşırı esnekliğin sebebi de genlerdeki polimorfizmdir. kişiye herhangi bir zararı olmayıp, toplumda sık görülen bir olgudur.

    otostopçu parmağına yol açan durumlardan bir tanesi başta da belirttiğim gibi eklem hipermobilitesi (yani aşırı hareketliliği) iken, bir diğeri de diyastrofik displazi adı verilen bir genetik hastalıktır.

    bu yazıyı okuyanların da birçoğunda bu durum mevcut. başparmağınızı dik konuma getirip bakın. eğer tırnağınızın olduğu kısım bileğinize doğru bakacak şekilde bükülüyorsa, sizde de otostopçu parmağı var ama korkmayın, saçınızın kahverengi olması size ne kadar zararlıysa, bu da o kadar zararlı. yani aa ben mutantım, x-men'e katılayım gibi bir hayal kurmayın.

    otostopçu parmağı resmi
  • olması gereken başlık:

    (bkz: otostopçu parmağı)

    olması gereken tanım:

    baş parmağın gidilmek istenen yönü gösterdiği, genetik olup olmadığını merak ettiğim parmak türü.

    sözlükte linç yememek için;

    (bkz: sözlüğün konsept limitleri)
    (bkz: yeni gelenlere öğütler)
    (bkz: hatalı entry örnekleri)
    (bkz: legal entry örnekleri)
    (bkz: sözlük hakkında en çok sorulan sorular)
  • genetikliginin önemi ; misyonerde yatan bir hatunun "g" noktasını saniyeler içinde bulabilirliginin yanında önemi olacağını sanmıyorum.
hesabın var mı? giriş yap