• şimdilerde kafe vb. olan karlsplatz tramvay istasyonu ile akla gelen, viyana'nın tramvay ağını borçlu olduğu secessionist mimar. akademi ve otoriteler tarafından sevilmemiş, becerileri bir nevi ziyan olmuştur ..
  • kentsel tasarım ve toplum gelişimine bakış açısı olarak;
    endüstriyel gelişimlere karsı 19. yy adına umutlu tutumu olan bir neslin uyesi olan mimar.

    19. yy sonlarına dogru sehir planlaması tum olasılıklarını tuketmiş ve yeni cozumler uretemez , guncel sorunlara karsı alan organizesi yapmakta sorun ceker haldeydi.modern kentlerin ihtiyacının saglıklı cevresel kosullar ve populasyonu yuksek olan buyuk kentlerin farkli insan sınıflarına hitap eden aynı farklılıkta konutlar uretilmesini salık veren wagner, kentin gelecekteki gelişimleri icin kamu mülkiyetinin de gerekli oldugunu ancak bu şekilde arazi fiyatlarını kontrol altına alanacağını ve sehir gelişiminin sürekliliğinin sağlanacağını öne sürüyordu.

    biriyle kıyaslamak gerekirse;

    ebenezer howard'ın "garden city" fikrinin buyuk sehirlerin konut sorununa cozum olmayacagini en baştan beri savunmuş ve zaman icersinde insanların bunu görmesini yolunda çaba sarfetmiştir.

    zira otto wagner; ebenezer howard'ın aksine çözümü populasyonu limitli, konut karakteri tipik, kücük prototip kentler yerine sınıfsal ayrımlara göre karakter değiştiren yapılara sahip büyük modern sehirlerde görüyordu.
  • "yaptığınız bina geçmişi değil gününü anlatmalıdır." sözüyle bilinir. bu sözü ilk modernist yaklaşımlardan biridir. fakat sadeliği ve işlevi düşünmesi gerekirken yapılarında hala bezemeler işlevsiz süslemeler bulunmaktadır. yine de örneği az olmasına rağmen böyle şeyler düşünüp uygulaması takdire şayandır.
  • secessionist olması bir yana, konstruktif olarak da beklenenin üzerinde tasarımlar yapmış mimardır. wiener postsparkasse isimli binasında iç kolonların ''vida süslemesi'' aslında %100 bir süsleme değildir. iç katmanları statik olarak mümkün kılmak için kullanılan vidalar kolonun yarısından itibaren statik özelliğini yitirip süsleme amacıyla devam ettirilmiştir. bilinenin aksine ilk iki kat cephesi iç vida süslemesinin konsept bütünlüğü için değil, zaman darlığı sebebiyle beton levhaları vidalamak zorunda kalmıştır.
  • (bkz: majolika haus)
  • viyana'ya simetri, güzellik ve estetik katan mimar ve kent tasarımcısı.

    adolf loos'un süsleme suçtur anlayışına ters olsa da sade ve uyumlu süslemeleriyle binaları daha estetik hale getirmiştir.
  • adolf loos'un zitti bir usluba sahip mimardır.
  • hector guimard nasıl paris metrosunu güzelleştirdiyse, wagner de viyana metrosu için tasarladığı istasyonlarla gönlümüzde taht kurmuştur.
  • (bkz: alma mahler)
hesabın var mı? giriş yap