*

  • normalde bu kelime sifat oldugu icin, "virt sorunsali, zirt sorunsali" seklinde kullanilmamamsi gerekir. kimi sozlukculer icin basli basina sorunsal bir kelimedir (burda oldu cunku ismin onune geldi).
  • (bkz: ekol ekolu)
    (bkz: hede hedesi)
  • -sal eki'nin addan ad yapmak amaciyla kullanilmasi sonucunda kafalari kari$tiran sorundur. -sal/-sel eki türkcede bu görevde varolmasina kar$in (kumsal) coklukla ve vazgecilmez olarak addan/eylemden sifat yapmak icin daha sık kullaniliyor olmasi (parasal, özdeksel, siyasal, kamusal, görsel, i$itsel) bu ekin görevini degi$tirmi$ gibi gözükmektedir. sorun budur.
    (bkz: sorunsal) (bkz: sorun)
  • ilk olarak met ust un sorun manasinda kullandigini gorup isik hiziyla jargona yerlestigini farkettigim gunumuzun terminolojisinin bir getirisi. yurdum insani kalibi gibi daha anlasilir ve daha edebi forma uydurulabilecek bir cok dogru kullanimi olsa da elbette bezdirene kadar kullanilacaktir. ben sahsen kullanmaktan cekinmiyorum, kullanmaktan cekinildigi zaman kullanacagimi da sanmiyorum. sorunsalin sorunsal olmadan modasi gecip unutulacagina eminim, zira neleri unutmadik ki?
    (bkz: maytap gecmek)
  • ayrica simdi farkettim baslik olarak ilk kez sanirim ben sozluk acik mi kapali mi sorunsali diye bir baslikta sorunsal i kullanmisim(biraz daha kurcaladim ilk degilmisim, ssg nin kiz arkadasin yok mu sorunsali diye daha eski tarihli bir sorunsali var. yirttim). ilk olmak gibi bi gayem yok ama sozluk icin yayilmasinda mucrim gibi titrer oldum.
  • sorunsal bir konuyla ilgili sorunlar bütünü demek olduğuna göre, sorunsal sorunsalı, sorunsal sözcüğü ile ilişkili sorunlar bütünü demektir. daha açık anlatmak gerekirse: örneğin, sorunsal sözcüğünü sevmemek bu sözcükle ilgili bir sorundur. sevilmeyen bu sözcükle ikide bir bir şekilde karşılaşmak ayrı bir sorundur. bu sözcüğün anlamını bilmemek daha da başka bir sorundur. yalnızca bu sözcükle değil de -sal' lı -sel'li sözcüklerin geneliyle ilgili sorun yaşamak da yine sorunsal sözcüğüyle ilgili fakat bambaşka bir sorundur. işte sorunsal ile ilgili tek tek bunlar ve benzeri diğer sorunların tümünün toplamından oluşan sorunlar öbeğine biz "sorunsal sorunsalı" diyoruz...
  • "yolda yürürken düşme sorunsalı" gibi başlıkların açılmasına sebebiyet vermiş, sözlükçüleri zannımca kendilerini daha bi "suser" hissettiren hadise. tasvip etmiyorum.
hesabın var mı? giriş yap