• ‘internet’ yerine ‘outernet’

    internete sansür getirecek yeni yasanın cumhurbaşkanı abdullah tarafından da onaylanmasından sonra gözler internetin alternatiflerine çevrildi. o alternatiflerden biri de outernet, gücünü uydudan alıyor ve ücretsiz

    kablosuz hizmetinden yararlandığınız bir yer yoksa, internet erişimi için servis sağlayıcılara para ödemeniz gerekir. üstelik bu erişim her ülke için farklı koşullarda ve sınırlarda. kimi ülkelerde filtreleme ve hatta bizdeki gibi sansür uygulanabiliyor. mdıf (media development ınvestment fund) adlı, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon, dünya üzerindeki herhangi bir yerden erişilebilecek, uydular aracılığıyla internet hizmeti sağlayacak bir projeyi duyurdu. mdıf, ülke ya da bölge farkı olmaksızın herkese, filterlemesi ya da sansürü olmayan, ücretsiz bir internet erişimi sunmayı amaçlıyor. proje, dünya çevresindeki düşük bir yörüngeye yerleştirilecek, “cubesat” adı verilen küçük uydular aracalığıyla hayata geçecek.

    uzaydan sağlanacak bu internet erişiminin adı da bu nedenle “outernet”.

    proje sayfasında, bilgiye ulaşmanın bir insan hakkı olduğu belirtiliyor ve outernet’in, bilgi paylaşımı için geliştirdiği kullanışlı bir yöntemle insanın bu hakkını kullanmasını sağlayacağı söyleniyor. yine proje sayfasında, ilk hedeflerinin veri paylaşımı olduğunu, ancak uzun vadede nihai hedefin herkese yönelik ücretsiz internet erişimi olduğu söyleniyor.

    outernet, düşük maliyetli yüzlerce minyatür uydudan oluşacak. her bir uyduya, yer’deki istasyon ağından veri akışı sağlanarak, yeni bir veri akışı olana kadar bu veri uydularla yer arasında bir döngü halinde yayınlanacak. outernet’in kısa vadedeki planları arasında, uluslararası ve yerel haberleri, ubuntu gibi açık kaynak kodlu işletim sistemlerini, wikipedia içeriklerini yayınlamanın yanında, film, müzik ve oyun paylaşımı da yapılması var. ayrıca, bir doğal felaket anında çöken cep telefonu şebekelerinin yerini alması, felakete ilişkin kurtarma çalışmalarının koordinasyonu da ilk hedeflenenler arasında.

    organizasyon sırtını büyük bir şirkete değil, yapılacak yardımlara dayamış. sitede verilen bağış bölümünden projenin büyük kısmına yetecek parayı elde edebileceklerini düşünüyorlar. proje, haziran ayında prototip uyduların yapılıp projenin teknolojisinin test edilmesi başlayacak. bir sonraki adım, eylül ayında uluslararası uzay istasyonu’nun bu teknolojiyi test etmesi için nasa’ya başvurmak. 2015’in başlarında uydular yapılıp fırlatılacak ve aynı yılın haziran ayında uzaydan outernet yayını başlayacak.

    projenin internet sayfasına aşağıdaki sayfadan ulaşılabilir:
    https://www.outernet.is/

    http://birgun.net/…ernet-yerine-outernet-11638.html
  • geyik ortamlarında internet haricinde kalan yaşantıya verilen ad.

    biri bacağını yaralamış, fotoğrafını çekip koymuş.
    altına "outernet is scary." yazmış. baya güldüm.
  • olayın ilk aşaması 2 adet uydudan (ilerleyen zamanda kısa vadede 24 uydu gibi bir hedef var) dağ dere tepe demeden bütün insanlığın ücretsiz bir biçimde sürekli güncellenen ve asla sansürlenemeyen devasa bir kütüphaneye erişimini sağlamak.

    çıkaracakları "lantern" isimli cihazla (2015'in sonlarına doğru çıkacak gibi görünüyor) solar panellerle güneşten şarj olarak antensiz bir biçimde ücretsiz ve sansürsüz olarak bu kütüphaneye (kitaplar, eğitim meteryalleri, güncel haberler ve çok daha fazlası) erişim hizmeti sunacaklar. cihazın fiyatı şu an 149$ kadar ve çıktığında ücretsiz olarak kargolayacaklarmış. düşünsenize istediğiniz her yerden kendini şarj edebilen (telefonunuzu bile şarj edebiliyorsunuz bu aletle) ufacık bir alet yardımıyla dünyadan haber alacaksınız ve tonlarca veriye ücretsiz erişim imkanı elde edeceksiniz. her geçen gün de projeyi geliştiriyorlar fakat bu girişim yapılan yardımlarla open source olarak büyüyor. parası olan destek olmak amacıyla alsın bir adet derim.

    https://www.indiegogo.com/…space-forever/x/10586778
  • internet disindaki dunyaya verilen ad. bir nevi matrix ya da real world diyebiliriz.
  • gerçek ve sanalı birbirine bağlayan kavram.

    yani internetin bilgisayardan taşıp gerçek dünyaya taşması anlamına geliyor.
  • (bkz: şerefsizim aklıma geldiydi)

    bundan 3 yıl kadar önce kafam taşak gibiyken iyonosferin ve radyo dalgalarının kullanılması suretiyle sansür ve takip edilemez veri aktarımı yapılabileceğini düşünüp ajandama not etmiştim, hala durur.

    çok çok sevindirici bir gelişme. böyle bir teknoloji yaygınlaştığı taktirde bu matbaanın ya da internetin icadı kadar büyük bir patlamaya yol açar. dünyanın hiçbir ülkesinde internetteki bir virgülün bile sansür edilemediğini düşünsenize? böyle bir şey sosyal medya ve diğer olanaklarla birleştiğinde toplumsal ölçekte köklü değişiklikler yaratır.

    bir düşünün, sırf birkaç bin öğrenci avrupa'ya okumaya gönderildi diye osmanlı'da nasıl bir aydınlanma yaşandı?
  • sansürden kaçınmak ve gizliliği sağlamak adına uydular yoluyla internet erişimini sağlamayı amaçlayan bir proje. aslında tam mark zuckerberg'ün destekleyeceği türden bir fikir.
    https://www.outernet.is/
  • outernetten surekli -oldukca yavas bir hizda da olsa- veri alacak lantern isimli cihazlar icin bir indegogo baslatmislar; detaylari icin:

    https://www.indiegogo.com/…-data-from-space-forever
hesabın var mı? giriş yap