• mediacat tarafından yayımlanmış kitaptır.

    "bazı insanlar neden başkalarından daha başarılı olur?

    başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikâye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir. outliers’te malcolm gladwell başarının gerçek hikâyesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri… başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici…

    outliers, beatles ve bill gates’in ortak yanlarının ne olduğunu, asyalıların matematikteki olağanüstü başarısının sırrını, star sporcuların bilinmeyen avantajlarını ve tüm new yorklu avukatların özgeçmişlerinin neden aynı olduğunu ve dünyanın en zeki adamının neden adını bile duymadığınızı açıklıyor. bunların hepsi de nesiller, aile, kültür ve sınıf açılarından açıklanıyor.

    gladwell’in iddiasına göre, bir silikon vadisi milyarderi olmak istiyorsanız, hangi yıl; başarılı bir pilot olmak istiyorsanız nerede doğduğunuz çok önemli. çizginin dışındakilerin —yani normal beklentilerin ötesinde başarıyı yakalayan kişilerin— hayatları tuhaf ve alışılmadık bir mantık izliyor. gladwell bu mantığı basitleştirirken insanın kendi potansiyelinden en yüksek seviyede nasıl yararlanacağı konusunda heyecan verici bir plan sunuyor.

    malcolm gladwell, tipping point kitabında dünyayı anlama şeklimizi değiştirmişti. blink’te düşünme hakkındaki düşüncelerimizi değiştirdi. outliers’taysa başarı konusundaki anlayışımızı değiştiriyor. "
    http://www.kapital.com.tr/…p=show&pid=469&k_id=0&kn
  • herhangi bir konuda ustalaşmak için istisnasız on bin saat çalışmanın gerekli olduğunu istatistiksel olarak ispatlayan bilgileri içeren bir kitaptır.
  • serdar kuzuloğlu'nun seminerlerinde tavsiye ettiği 3 kitaptan birisidir.
    kitap muhteviyatına kısaca değinmek gerekirse,
    --- spoiler ---
    bu kitap size; ne kadar iq sahibi olursanız olun, ne kadar yetenekli ve konunuzda bilgi sahibi olursanız olun başarılı olabilmek için bunların yanında çok daha farklı etkenlerin olduğunu, bu etkenlerin çok çalışarak ve farklı bakış açıları yakalayarak bir nebzede olsa göz ardı edilebileceğini örnekleri ile açıklıyor.

    --- spoiler ---
  • şuan bu başlığa bu kitabı okuma konusundaki kararsızlığına son vermek için girdiysen hiç düşünme oku derim.
    şayet okuduysan "ne kadar hoştu değil mi?" derim.
    şayet malcolm gladwell'sen-ki 6 milyarda 1 bir ihtimal- "helal be abicim sana beynine sağlık,ama gönül isterdi ki friends gibi bir dizinin 10 sezon boyunca çıtayı düşürmeden sürmesinin ve hala aradan yıllar geçmesine rağmen güldürüyo olabilmesinin başarısının altında yatan nedenleride bir irdeleseydin keşke derim."
  • iq'nun yaratıcılık olmadan pek bişey ifade etmediğini vurgulayarak beni benden alan malcolm gladwell eseridir.
  • hayvan gibi bir araştırmaya ve istatistiki verilere dayanan, okunmaya değer olduğunu düşündüğüm bir malcolm gladwell eseri.

    bugün uçak kalkmadan önce uçaklarla ilgili 7. bölümü okumam da ayrı konu. soğukkanlı bir insan olmasam o uçaktan inmiş olabilirdim.
  • the beatles afişiyle dikkatimi çeken ve satın almak zorunda hissettiği kitaptır.

    --- spoiler ---

    açıkçası henüz tamamını okumadım ancak the beatles'ın hamburg yılları konusunu biraz abarttığını düşünmekteyim.

    tabii ki hamburg'da 8 saat aralıksız çalmak zorunda olmaları onlara çok şey katmıştır. ancak yeteneklerinin dışında bir faktör aranıyorsa; doğdukları yıl, bulundukları ülke, dünyadaki akımlar ve doğdukları şehir gibi temel faktörlerin yanında hamburg yıllarında kazandıkları sahne tecrübesi solda sıfırdır.

    hamburg yıllarının bence en önemli tarafı onların speed ile tanışmaları, daha sonra bu konuda kendilerini ilerletmeleri ve konunun sgt pepper'a dek varmasıdır.

    --- spoiler ---
  • çok güzel bir kitap, istatistikler ve aynı mesajlar var sürekli ancak sıkıcı değil.

    --- spoiler ---
    aşağıdaki tabirler kitaptan alıntı değil, benim anladıklarım ama yine de spoiler olmasın.
    başarının sırrı için 3 menümüz var ;
    1) zeka ve/veya yetenek
    2) çalışkanlık,azim ve/veya iletişim becerileri
    3) şans ve fırsatlar

    benim anladığım ise bunlardan 2 numaranın hep olması gerektiği, 1 le birleşiminin 3 e ulaşmak için geçecek süreyi kısaltacağı oldu. menüyü tamamladığımızda da kitapta örnek verilen "başarı" tanımlarına ve benzerlerine ulaşabiliriz

    --- spoiler ---
  • türkçeye “çizginin dışındakiler” olarak çevrilmiş bir malcolm gladwell eseri.

    tırto bir kişisel gelişim kitabı olduğunu düşündüğümden ( hem çok tavsiye ediliyor hem de kapağında bilmem nerde bir numara gibi ibareler var) senelerdir okumayı reddettiğim ama ismi sempatik geldiği için* bir nefeste okumuş olduğum kitap.

    bana kalırsa kişisel gelişimden ziyade sosyolojik bir çalışma olmuş. yazar söylemlerini istatistiksel bilgilere, bilimsel makalelere ve sağlam referanslara dayandırdığı için tatmin oluyorsunuz.

    başarının bir tesadüf olmadığını bir çok parametreye bağlayarak (matta etkisi, aile yapısı, onbin saat çalışma, miras vs) ve her parametre için minimum üç adet popüler kültürden sıradışı kişileri (bill gates, beatles vs) örnek vererek adeta bilal’e anlatır gibi yapmış.

    yazarı anlamamak, dur şunu anlamadım geri dönüp okuyayım demek imkansız yani. illaki anlıyorsunuz.

    kitap başucu kitabı olmak için çok iddialı bence ama kıssadan hisse kendinize alacağınız notlar hayatınızda değişiklikler yapabilir.

    araştırma/köşe yazısı okur gibi okuyunca sıkılmıyorsunuz. bu noktada çeviri de gayet güzel (bkz: aytül özer)

    --- spoiler ---

    kitabın 20.sayfasındaki şu paragraf kitabı özetler nitelikte bana kalırsa:

    ormandaki en uzun meşe sadece en sert palamuttan yetiştiği için en uzun meşe olmamıştır. diğer ağaçlar onun aldığı güneş ışığını kesmediği, çevresindeki toprak derin ve zengin olduğu, fidanken hiçbir tavşan onun kabuğunu kemirmediği ve hiçbir oduncu onu vakti gelmeden kesmediği için de en uzun meşe o olmuştur.

    --- spoiler ---
  • başarının zekadan çok tarihsel, kültürel, çalışma, eline geçen şansı iyi kullanma ve biraz da tesadüfi etkenlere bağlı olduğunu anlatan kitap.

    benim özellikle ilgimi çeken kültüre odaklanan kısımlar oldu.

    uçak kazalarına ilişkin etnik kuram bölümünde anlatılan bireycilik-kollektivizm skalası, belirsizlikten kaçınma boyutu ve güç mesafe endeksi ile ilgili olarak: (bkz: hofstede'in kültürel boyutlar teorisi)
hesabın var mı? giriş yap