• civata üretiminde bir milin veya çubuğun dış kısmına diş açmak için kullanılan yöntemin ve makinenin adı. üzerinde diş açmak için yivleri bulunan ve birbiri ile aynı yönde dönen iki kafa arasında diş çekilecek parça sokularak diş çekilir. genellikle hidrolik kuvvetle kafalar parçayı sıkıştırırlar ve parça bu basıncın etkisi ile ezilir ve döner bu hareket sırasında ise parçanın yüzeyine diş çekilmiş olur.
    sadece çubuk ve benzeri parçaların dışına diş çekebiliyor olması dezavantajının yanında pafta ve tarak yöntemine göre hızlı diş çekilmesi üretilen ürünün mukavemetinin pafta ile üretilene göre daha iyi olması da avantajlarıdır.
  • vida imalatında kullanılan en yaygın yöntemdir. talaşlı imalata kıyasla çok daha hızlı ve ekonomik olmakla beraber daha mukavemetli ürünler ortaya çıkarmaktadır. teğetsel ovalama(nkw), top ovalama ve döner ovalama olmak üzere 3 tipi vardır.
    iki düzlemsel tarağın üzerine açılmış yivler sayesinde arasından geçirilen tele diş çekilmesini sağlayan teğetsel ovalama en yaygın kullanılan tiptir.
    top ovalama da yaygın bir kullanıma sahiptir fakat daha çok özel ve az sayıda üretilen civatalarda tercih edilir. ayrıca gijon diye tabir edilen uzun saplamalar da top ovalama ile üretilirler. açtığı dişin üzerinden tekrar tekrar geçmesi sebebiyle top ovalama çok kaliteli ürün verir.
    döner ovalama ülkemizde çok yaygın olmamakla birlikte çok hızlı olması sebebiyle caziptir. bir silindirik tarak ve ay şeklinde bir tarakla birlikte çalışır ve teğetsel ovalamanın aksine sabit hızlı ve devamlı ürün akışı sağlayan bir makinedir. fakat taraklarının yüksek maliyetinden dolayı döner ovalamalar türkiye piyasasında pek yer bulamamıştır.
  • krıyojenık işlem uygulanan soğuk iş ovalama topları çöken eta-karburler sayesinde yüzde 25 e kadar daha uzun ömür saglayabılmektedırler.
hesabın var mı? giriş yap