• oxford+cambridge üniversitelerinden türemiş bir kelime olup, aynı zamanda iyi eğitimli insanların konuştuğu bir ingilizce aksanının da ismidir
  • (bkz: uxbridge)
  • ing. oküz köprüsü
  • ingiliz elitizminin onemli bir ornegi olan deyim. genellikle yuksek ekonomik siniftan gelenlerin ulke yonetiminde ve yuksek pozisyonlarda yer almasinin formulasyonu olarak da gorulur. yakin siyasal tarihte oxford ya da cambridge mezunu olmayan basbakan sayisi yalnizca ikidir.
  • "oxford'lular dünyayı kendilerinin yönettiğini sanırlar, cambridge'liler ise kimin yönettiğine metelik vermezler" demiş bir papaz efendi. evet, öküz deresi ile cam köprüsü'nden olma bir öküz köprüsü. küçük bir sözcük kocaman bir efsaneyi taşıyor içinde. neyi ifade ediyor bu köprü? mükemmeliyeti, kibri, zenginliği, siyasal gücü, herkese ve herşeye yukardan bakmayı, özerkliği, snobluğu, vs vs vs.
  • dünyadaki krem karamel tabakanın bir nevi kendi içinde oluşturduğu light mafya örneği. bu iki üniversite mezunları çok önemli şirketlerin başlarında ya da yönetici kadrolarında yer alır. ve iş ortaklığı yapılacağı zaman kendi dönemi ya da farklı bir dönemde okumuş "okul arkadaşının" şirketiyle ortaklık yapmayı tercih ederler.
  • akademik elitizmin tepe noktası.yelkenleri kibirden kuleleri fildişinden bir derya.benzer bir tedrisattan geçmemişleri kaale almayan, mainstream jeneratörü entelektüel çete.
  • aynı zamanda iki üniversitenin ortaklaşa yaptığı, iki gelenek halinde sunulan, lise öğrencileri için yaz programlarına verilen addır. biri major biri minor olmak üzere iki alanda kısa süreli eğitim alan öğrenciler, sağlam da para sayarak, oxbridge'in akademik ve elitist havasını kısa süre de olsa, solumaya hak kazanırlar.
  • oxbridge, ingiltere'deki oxford üniversitesi ve cambridge üniversitesi için kullanılan ortak bir kelimedir. resmiyette böyle bir kullanım olmamakla beraber yalnızca kurgusal olarak varlığı mevcuttur. oxbridge kelimesi, iki üniversitenin birbirine çok benzemesinden dolayı kullanılır olmuştur. bu benzerlikler ise:

    - 800 yıldan da eski geçmişleriyle ingiltere'nin en eski üniversiteleri olmaları,
    - 19. yüzyıla dek ingiltere'ki tek üniversiteler olmaları,
    - ingiltere'nin en tanınmış bilimadamlarının, yazarlarının, siyasetçilerinin, iş adamlarının ve çok sayıda ünlü kişinin mezun oldukları yer olmaları,
    - hem üniversite, hem de kolej olmaları ile aynı eğitim sistemini paylaşmalarıdır.

    oxford ve cambridge üniversiteleri arasındaki rekabet ilk kuruldukları günden bu yana devam etmektedir. bu rekabet ise iyi yetişmiş bireyler olarak ingiltere'ye olumlu yansımaktadır.

    https://en.wikipedia.org/wiki/oxbridge
hesabın var mı? giriş yap