• ön edit: adım baran, yaşım 14.

    hilenin minimum olduğu seçim mümkündür.
    şöyle ki:
    türkiye genelindeki 970 ilçenin her birinin kapalı spor salonu ya da kültür merkezi gibi bir yeri seçilerek birer tane salon açılır ve içine 10-20 adet sandık kurulur. ses ve görüntü kaydı yaparak bu salonlarda geçen bütün konuşmalar ve yapılanlar internetten yayınlanır.
    vatandaş, devletin 1000 kanaldan yayın yapacak büyüklükte server'larından yayınlanan bu sandıklardan istediğinin numarasını girerek o sandıkta olanları izleyebilir ve konuşulanları dinleyebilir.
    büyük şehirlerin nüfusu 300 binin üzerinde olan ilçelerine ikişer salon açılabilir ki bu kadar nüfusu olan 40-50 tane ilçe var.
    her salonda kolluk kuvvetleri ve gerektiğinde başvurmak üzere avukatlar görevlendirilir ve bir adet bağımsız salon başkanı ya da partililerden oluşan bir komisyon salonu yönetir. bu başkan ilçenin kaymakamı, komisyon da partilerin ilçe başkanları olabilir.

    seçim cuma sabahından pazar akşamına dek sürer ve her vatandaşın seçmen kağıdında oy kullanacağı gün belirlenir. sandıklardaki görevliler vardiyalı olarak görev yapar. böylece sandıklarda kalabalığın ve izdihamın önüne geçilir.
    belediyeler kendi seçim salonlarına ulaşımın sorunsuz sağlanmasından sorumlu olurlar. hatta ücretsiz olabilir. ek seferler konabilir.

    tam hesaplamadım ancak 60 milyon seçmen var desek, sandık başına günde 2000 seçmen düşüyor ki bu da gün içine olabildiğince dengeli dağılırsa gayet makul bir sayı.
    seçim süresi bir haftayı kapsayacak şekilde uzatılabilir, ya da salon sayısı her 200 bin nüfus için ilçe başına bir tane arttırılabilir.

    edit:tanım
  • sandıklar ilk sayımı bitip imzalandıktan sonra fotoğraf alıp parti yetkililerince merkeze göndermek. tüm sandık ve fotoğraflar bire bir eşleşince hepsini toplamak. ondan sonra sandık çalındı oy pusulaları eklendi hepsi hikaye olur..

    ha aynı anda ysk merkezlerindeki parti yetkilerine de gitmeli foto ( program aracıyla filan ) oradakiler sandıklar geldikçe eşleştirmeleri tek tek yapmalı.
  • (bkz: oy çalınmasını önleme yöntemleri) başlığına yönlendirilebilir. zira birden fazla yöntem önerisi olmuş.
  • tecrübeliyim desem yalan olur. ama kanaatime göre oylar ancak 2 şekilde çalınabilir.
    1. seçmen olmayan insanlara oy kullandırmak
    2. ysk bilgisayar sistemine oyları farklı girmek.

    her iki yöntemi de bertaraf etmenin yolu partilerin oy sandıklarının başına gönderdikleri müşahitlerin uyanık ve cevval olmasından geçiyor.

    ilk aşamada partilerin görevlendirdikleri müşahitlerin oy kullanma hakkı olmayan insanları ayırt edebilmek için bilgi sahibi olmaları gerekiyor. oy kullanma hakkı olmayan suriyeliler yada ölmüş vatandaşlar adına oy kullanılmasını engelleyebilecek kişiler sadece onlar. muhalefetin parmak boyası uygulamasını kabul etmemesi de bu işi zorlaştırıyor. bu nedenle oy kullanma hakkı olmayan insanların nasıl tespit edilebileceği konusunda partiler müşahitlere sıkı bir eğitim verirse çok faydalı olacağını düşünüyorum.

    ikinci aşama ise müşahitlerin sandıklar kapanıp tutanak tutulduktan sonra bu tutanağın net bir fotoğrafını partilerin il ve ilçelerde kuracakları tutanak takip merkezine göndermeleri olacaktır. seçim öncesi hazırlanmış basit bir bilgisayar programının (excel bile olur bu iş için) partilerin il ve ilçe teşkilatlarında oluşturulacak seçim takip merkezine önceden göndermesi, seçim günü o merkezlerde eli çabuk gençlerin tutanak sonucunu programa girmesi ve bütün bu verilerin sonucunun türkiye genelinde tek bir merkezde toplanması oy çalmayı önler kanaatindeyim. elinizde tapu gibi tutanak fotoğrafları olursa "hacı bizim ki bu, senin ki niye farklı diye" hesabını sorabilirsiniz o zaman.

    2018'de yerel seçimler kaybedildiğinde bundan ders alınmış ve 2019 yerel seçimlerinde yukarıda yazdığım gibi bir yol izlenilmişti diye hatırlıyorum. eminim 2019 yerel seçimlerinde istanbul ve ankara bölgesinde çalışan gençler bu sistemi biliyorlardır.

    seçimlerde görev alan tüm gençlere sevgi ve saygılarımı sunarım.
  • o kadar kolay bir yöntem var ki, kesinlikle katılacaksınız.
    aynı gün seçmen oyunu normal bir şekilde kullanacak. ayrıca e-devlet üzerinden de oy kullanacak. sandıklarla e-devlet oylarında afaki fark çıkarsa araştırılacak. bu kadar basit aslında. ama malum camianın işine gelmez tabii. o yüzden hayata geçirmezler.
hesabın var mı? giriş yap