• 01.09.2016 tarihinde yayımlanan khk'ya göre 33/a kapsamında lisansüstü eğitimini devam ettiren (öypli) araştırma görevlilerinin 50/d kapsamına (burslu öğrenci) aktarılması.

    bilmeyenler için özet: 33/a kapsamındaki araştırma görevlileri doktorasını genelde daha büyük üniversitelerde makul zamanda bitirdiği taktirde sözleşmeli olduğu görece yeni kurulmuş üniversiteye döner ve kadrosu (yrd. doç.) gelene kadar doktoralı asistan olarak çalışmaya devam eder. 50/d kapsamındaki araştırma görevlilerinin sözleşmesi her yıl yenilenir ve doktora/master bittiği gün ya da master için 3, doktora için 6 yıl sonunda araştırma görevliliği sona erer.

    madde 49- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı yükseköğretim kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
    “ek madde 30- öğretim üyesi yetiştirme programı kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır. bu şekilde statüleri değiştirilen araştırma görevlilerinden 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden ataması yapılmayanların mecburi hizmet yükümlülükleri kaldırılır. 35 inci madde uyarınca başka bir üniversitede ve yurtdışında eğitimde bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üniversitelerinin talebi üzerine onbeş gün içinde kendi üniversitelerine dönmek zorundadırlar. bu süre içerisinde dönmeyenlerin atamaları iptal edilir.”
  • neresinden tutsan elde kalan uygulama. öypli olup üniversitesinde doktoralı asistan olarak calışanlar 50/d kapsamına geçtiği an atılıyor görünüşe göre.

    henüz eğitimini tamamlamamış olanlar üniversitesine dönünce o tez nasıl bitecek. o dersler nasıl alınacak.
  • pek başarılı (!) ve ünlü(!) acar gazeteci (!) sevilay yükselir'in bugünkü yazısında değindiği konu. kendisinin ağzından öğreniyoruz ki yök başkanı yekta saraç bey, sevilay'ın deyişiyle adamcağız (evet yazıda aynen böyle geçiyor) açıklama yapmış ve açıkça öyp'nin kaldırılmasının khk ile ilgili olmadığını söylemiş, davada elimiz güçlenmiş oldu böylece.

    "üniversiteler öyp kadrolarına sıcak bakmıyorlar. odtü, boğaziçi gibi bazı üniversiteler öyp kadrolarını kesinlikle kullanmadı. yök, bu üniversiteler dışındaki üniversitelere pek çoğu istemese de bu kadroları kullandırttı. çünkü rektörler ve üniversite hocaları usta-çırak ilişkisiyle öğrenci yetiştirip araştırma görevlisi yapmak istiyorlar. diğer taraftan öyp, diğer cari usuldeki ve 50-d’deki asistanlarla birlikte 3. kategoriyi oluşturdu. bu da asistanlar arasında uyumsuzluk doğuruyordu. bunlar dolayısıyla rektörler ve üniversite hocalarının önemli bir kısmı tarafından yıllardır öyp uygulaması eleştiriliyordu. fetö ile bağlantılı olma sebebiyle bunların khk kararıyla 50-d’ye geçirildiği şeklinde bir algı oluşmuştur. halbuki khk ile performansı yetersiz olduğu düşünülen veya malum terör örgütleriyle bağlantısı bulunan araştırma görevlilerinin durumlarının değerlendirilmesi imkânı da verilmiştir. ayrıca öyp ile mecburi hizmet yüklenmesi de eleştiri konusu oluyordu. bu da khk ile kaldırılmıştır!”
  • 1 eylül'den önce doktorasını bitiren öyp'liler yeniden 33/a olacakmış. bu güzel bir haber arada kalanlar için.

    aslında akademiye baya laflar hazırlamıştım da, değmez.
  • sevinenleri de olan bir durumdur. hakkari de yaşamak istemeyen fakat mecburi hizmet yükümlülükleri ve imzaladıkları senet hükümleri nedeniyle başka bir yerde çalışamayanları sevindirmiştir. üniversitesinin 33. madde kapsamında atama yapmaması nedeniyle kadrolarıyla ilişiği kesilmiş ve mecburi hizmet yükümlülükleri ve 300.000 tl. lik senetleri ortadan kalkmıştır. artık serbesttirler ve istedikleri yerde çalışabilirler.
  • yeni yayınlanan kararın 3. bendine göre;
    halen 50/d ve öyp kapsamında araştırma görevlisi kadrosunda bulunan, ancak azami öğrenim süresini "dolduran" veya "dolduracak olan" araştırma görevlilerinin kadro ile ilişiklerinin kesilmesi gerektiği, ancak öğrencilik sürelerinin 2016-2017 güz dönemi itibariyle yeniden başlaması nedeniyle öğrencilik statülerinin devam etmesi gerektiği

    yürütme kurulunun 07.03.2017 tarihli toplantısında uygun bulunmuştur.

    kaynak
  • 674 sayılı khk'yla öyp'li akademisyenlerin kadro güvenceleri ve kazanılmış hakları ellerinden alınıp tüm kaderleri rektörlerin inisiyatifine bırakıldı. bu durumda bazı üniversiteler etkin bir duruş gösterip doktoralarını bitiren öyp'lilere hak ettikleri kadroları verirken bazıları kapının önüne kondu. oysa 13.170 öyp'liden sadece 159'unun ohal'den ihraç edilmesinden anlaşıldığı üzere fetö'nün akademide en az sızabildiği sistemin öyp olmasına rağmen en büyük darbe öyp'lilere vuruldu. yök'ün genelgesine göre öyp'lilerin 2017'nin yıl sonuna kadar kadroları olan üniversitelerle anlaşıp yeniden 33/a kadrosuna geçebilmeleri için sadece bir buçuk ayları kaldı.

    işte öyp'li araştırma görevlileri sebepsizce kaybettikleri haklarını geri alabilmek için şu an twitter'da #yökünyokedenkararlari etiketiyle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
  • 1 sene evvel bbc türkçe sayfasına da konu olmuştur.

    http://www.bbc.com/…urkce/haberler-turkiye-37383762
hesabın var mı? giriş yap