2 entry daha
  • günümüzde satranç tahtası üstünde 2 şah dahil toplam 6 ya da daha az sayıda taş için bütün oyunsonu pozisyonları analiz edilmiş ve standartlaştırılmıştır. satranç programlarında satranç açılışları için olduğu gibi oyunsonu için de bu tür veritabanları kullanılır. satrançta beraberlik için gerekli kritik 50 hamle barajının aşılması ve özellikle bilgisayarların işlem gücünün daha da güçlendirilmesi için özellikle yararlanılır.

    oyunsonu veritabanları, belirli bir taş kombinasyonuna göre, taşların tahta üstündeki tüm değişik konumlarının özel bir formülle hesaplanması ve böylece işlem zamanından tasarruf edilmesi prensibine dayanır. örneğin beyazın vezir ile şahı, siyahın sadece şahı olduğu 3 taşlık oyunsonu konumunda taşlar satranç tahtası üstünde diyelim ki 150.000 değişik şekilde durabiliyorsa veritabanı bu tek bir formülle ifade eder. bu da işlem zamanı tasarrufu sağlar. abartı örnek oldu ancak olayın ardında yatan temel mekanizmayı anlatabilmek için böyle yazdım.

    bir satranç programı bir insan ile maç yaparken oyunsonunda oyunsonu veritabanına giren bir pozisyon bulduğu anda hamle analizi yapmayı bırakır, aynen açılışta olduğu gibi veritabanından hamle yapar. bu şekilde hem işlem gücünden tasarruf edilir hem de sonucu önceden bilinen bir pozisyonu oynayarak kesin sonuç elde eder.
  • (bkz: endgame)
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap