• kişilerin hedeflerine odaklanabilme becerisinin özdeki halidir..

    başarılı insanların sırrını mı merak ediyorsunuz? buyrun..

    bireylerin aktif öğrenmesinde içsel denetim sağlama mekanizmasını tanımlamada kullanılan bu kavram zimmerman'a göre; bireylerin belirli bir hedefe ulaşmak için kendi duygu, düşünce ve davranışlarını yönlendirme sürecidir..

    öz düzenleme bir beceridir ve çocuklara erken yaşlarda kazandırılmalıdır..
    pek çok farklı öz düzenleme şeması olsa da self regulation strategies olarak oldukça kaba bir sınıflandırma yapacak olursak;
    1. üst biliş: kendinin farkında olup, gerçekçi hedefler belirleyerek planlar yapıp bunları gerektiği zamanlarda değiştirebilmeyi ifade eden stratejilerdir..
    2. bilişsel: öğrenme ve zihinsel kodlama ile ilgili stratejilerdir..
    3. motivasyon: bireylerin bir işi sürdürmeleri için itici güçtür.. içsel ve dışsal olarak iki türlü bulunur.. bizim için bu kavramda önem kazanan ise; içsel motivasyondur..*
    4. kaynakları yönetme: mevcut durumunu analiz edip, zaman yönetiminden yardım istemeye kadar uzanan bir perspektifte değerlendirilebilecek stratejilerdir..
    olarak 4 ana grupta inceleyebiliriz..

    bu kavram bireylerin kendilerini tanıyıp, başarı başarısızlık durumlarını yönetebilmeleri için geliştirilmesi gereken ve elbette öğretilebilir bir beceridir.. bireylerin kendi duygu durumlarıyla baş edebilmeleri ve enerjilerini doğru kanala aktarabilmelerine yardımcı olur.. hepimiz okul dönemlerinde fiziksel ya da psikolojik akran zorbalığına maruz kalmışızdır.. bu beceri belki de bakış açınızı erken yaşta geliştirerek yalnızlık duygunuzla baş edebilmeniz ve hedefinize daha anlamlı odaklanmanızı sağlayabilir..

    başarı, evet göreceli bir kavramdır ancak önce kendinizi ikna etmeniz gerekir..
    özünüzü düzenlemeden başarıyı yakalasanız bile sürdürmek için yine enerji gerekecektir..
    içsel disiplininizi geliştirmenin pek çok yolu var ancak eğitimsel boyutta öz düzenleme stratejileri akademik başarınız üzerinde söz sahibi olmanızı sağlayacaktır..

    kaynaklar:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/articles/pmc5408091/
  • davranislarini yonlendirme, kontrol etme. plan yapma. aktif ogrenmenin oncelikli ogelerinden biridir.
  • sinirbilim, kognitif bilimler, davranis bilimleri, psikoloji ve egitim bilimlerinin konusu olan alan. sadece davranis denmis ama duygu ve dusunceleri kontrol edebilme yeteneklerini de kapsar. son yapilan calismalarda ust bilis yetenekleriyle iliskili oldugu biliniyor (mesela dikkat, hafiza vs.). yine son donemde yapilan norobilim calismalarina gore beynimizin sag ve sol bolumu oz duzenlemenin iki ayri kolu olan ketleme ve yaklasma pratikleriyle iliskili.
  • ülkenin büyük çoğunluğunda olmadığını düşündüğüm yetkinlik
hesabın var mı? giriş yap