• kısaca güvenlik veya yanlış ifadeyle güvenlikçi.
    bina girişlerinde, üniformalı, üst baş arayan kişiler
  • (bkz: bodyguard)
  • koruduklari yerin veya kisinin muhataplariyla ilgili cok ciddi bir egitim almalari gereken kisilerdir. yoksa durmadan basin mensuplarini davet eden bir yerin guvenlik gorevlisi sari basin kartinin anlamini bilmeyebilir veya muzelerde profesyonel fotograf cekenlerle amator fotograf cekenleri karistirabilir.
  • iktidar soylemini en iyi pekistiren karakterdir. eski zaman kale,saray kapısı gorevlilerinin modern halidir. ellerinde tam prosedur vardir iceri gecmek isteyenlere yonelik. neye gore ve nasil secicidirler tartisilir fakat bu tam yetki korku dolu anlar yasatabilir. ahlak ve gorgu kurallari disinda gelisir iliski. senli benlisindir, erkek olman gerekir iyi iletisim icin. tabancasindan jobundan anlamak gerekir. baskin ideolojinin kiyafetlerini begenir, hemcinsinle eglenmene izin vermez, herkesi iliski icinde aile gibi gormek ister. evlilige zorlar, paraya, iyi giyinmeye ve yapay haysiyete. neyi temsilen oradadir? sonradan mulkiyet duygusunu tadanin zafer nidasının mı ? 80lerden sonra koseyi donen nihahaha seslerinin mi? tartisilir, tukiye burokrasisi gibi ugrastikca yildirir.

    ha bi de damsiz almazlar. yok abi evlenme niyetimiz, dammis, catiymis neyimize...
  • kimi banka güvenlik görevlilerinin ortak özellikleri vardır:

    -banka kapısı önünde sigara içerler.
    -"evladım bakar mısın"diyen amca veya teyzelerle ilgilenirler, yol gösterirler.
    -coplarıyla oynarlar.
    -yine banka önündeki atm lerde sıra bekleyen müşteriler ile "senin köyün, benim köyüm" muhabbeti yaparlar.
    -profesyonel olamazlar, düşünemezler.
  • buyuk ıhtımalle boş boş dolanmaktan olsa gerek memurluk degil amirlik yapmaya soyunurlar. özelllikle üniversite kampüslerindekiler. öğrencilerön güvenliği ve rahatı için orada olduklarını unutup nedense olmadık zorluklar çıkartarak ve her nedense saygısızlık yapmayı hak görerek okulu zehir ederler. tabi istisnalar vardır. ama ben henüz tanışma şerefine nail olamadım.
  • kanunlara gore; kendi gorev sahasi icinde, bir polisin tum yetkilerine sahiptir.
  • bunların bazıları önlerine bir metal dedektörü, ellerine bir arama cihazı, bellerine de bir cop takıldımı kendilerini kasabanın şerifi zannederler. peki gerçek bir güvenlik sorunu çıktığında kasabasını aynı duruşla savunabilecek mi acaba? yoksa bu süper yıldızlı şerifin havası sadece cebindeki bozuk parayı farketmediği için elli defa dedektörden geçirdiği vatandaşa mi söker?
  • tramvay ve metrolarda, insanlara kabus yaratabilecek cinsten olan tiksinç versiyonları bulunur. işini layıkıyla yapmaya çalışan görevlileri tenzih ederek bir saptama yapmak gerekirse, bu tiplerin çoğunda ciddi bir özgüven problemi vardır. üstlerindeki fosforlu yelek ve ellerindeki dedektörden güç alırlar. gerektiğinde bu gücü kullanmaktan hiç çekinmezler.

    yer: sirkeci tramvay durağı
    iş çıkışı tramvay beklemekteydim. sarı yelekli güvenlik görevlilerinden birisinin, kalabalığın arasından süzülerek bir çocuğu kollarından tutup, çay kahve içtikleri ve tüm gün geyik muhabbeti çevirdikleri küçük kulubemsi şeyin içine götürdüğünü farkettim. çocuğu götürürken, bir yandan da "jeton atmadan kaçak girmiş, şerefsiz" diye söyleniyordu. eleman çocuğu içeri tıkıstırdı, kapıyı kapattı, diğer arkadaşı kapının önünde nöbet tutmaya başladı.

    olan bitenler duraktaki insanları şaşırtmıştı ve meraklandırmıştı. kulubenin camlı olan tarafına geçip, içeride neler olduğunu öğrenmeye çalıştık. içerideki adam, jeton almadan kaçak olarak durağa giren çocuğu tartaklıyordu, kafasına sert yumruklar atıyordu. kapıda erketeye yatmış diğer görevli, dağılın ulan! çok meraklıysanız sizi de içeri alırız şeklinde bir tepki gösterdi. tepkiye karşı, tepki gecikmedi. çocuğun dışarı çıkarılmasını ve bunu yapmaya hakları olmadığını söyledik. durağın diğer ucundan gelen başka bir görevli, bizi itekleyerek, uzaklaştırmaya çalıştı. kalabalığın ve tepkinin artmasıyla, çocuğu bıraktılar.

    bu adamların, zamanı geçmiş paso kullanan öğrencilere binbir türlü laf çakmaları, ya da dedektörlerine takılan notebooklar için, insanlara potansiyel terrorist muamelesi yapmaları gibi pek çok hareketine şahit olmuştum. fakat bu derecede ileri gidebileceklerini hiç tahmin etmezdim. bizlere huzurlu ve güvenli bir ortam yaratan, güvenlik görevlilerimize allah zeval vermesin, başımızdan eksik etmesin diyor, kendilerine iyi çalışmalar diliyoruz.
  • pek çoğu güvenlik şirketleri tarafından dibine kadar sömürülen, günde 12 saat çalıştırılan, fazla mesai ücretleri ödenmeyen, maaşları bile sürekli olarak geç ve yarım yamalak ödenen ve fakat sesleri de pek çıkmayan, çıkamayan, yanlarından geçip giderken çoğu kez dikkatimizi bile çekmeyen, nasıl bir hayat sürdürdüklerinden haberimiz bile olmayan, sırf yapmaları söylenen işi yaptıkları için çoğu kişi tarafından pek de sevilmeyen emekçilerdir.
hesabın var mı? giriş yap