• özel ya da tüzel kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalı. ana özelliği tarafların eşit şart ve yetkilere sahip olmasıdır.
  • medeni hukuk, ticaret hukuku ve fikri hukuk başlıklarına ayrılır.onlar da bir o kadar ayrılır ama çizgiyi de bi yere çizmek lazım ama di mi.
  • kişiler arası ilişkileri duzenleyen hukuk prensibidir.eşitlik ilkesi vardır.eşit kişiler arasındadır. gerçek kişiler ve tüzel kişilerin ilişkilerini düzenler.özel hukuk disiplinleri arasında medeni,borçlar,eşya hukuku vb. dallar bulunur.

    ayrıca hukukta esas paranın döndüğü alandır...latince ismi jus privatum'dur.
  • özel hukuk; medeni hukuk, borçlar hukuku ve ticaret hukuku olarak ayrılabilir.
    medeni hukuku da kanunda ayırdığı gibi ayırırsak eğer;

    kişiler hukuku
    aile hukuku
    miras hukuku
    eşya hukuku olarak 4'e ayrılıcaktır.

    borçlar hukuku ise borçlar genel hukuku ve ayrı ayrı sözleşmelerin incelendiği borçlar özel hukuku olarak ikiye ayrılır.

    ticaret hukuku da
    ticari işletmeler hukuku
    şirketler hukuku
    kıymetli evrak hukuku
    deniz ticareti hukuku
    sigorta hukuku olarak 5 ana bölüme ayrılmaktadır.

    kamu hukuku ise özel hukuk dışındaki diğer hukuk ana dalıdır.

    not: düzeltme için nesilsiz e teşekkürler.
  • hiç bir konuda görüş birliğinin olmadığı, kanunda açık hüküm yazmasının bile durumu değiştirmediği, "doktrin" sözcüğünün her derste sık sık telaffuz edildiği hukuk dalıdır. bunun öğrenci hayatına etkisi tüm özel hukuk grubu sınavlarında, sayısı 2den başlayıp 5e 6ya çıkabilen farklı görüşleri yazma zorunluluğudur ve bunları ezberlemek hiç kolay değildir. ikinci zorluk ise bir hocadan kalıp aynı dersi başka hocadan aldığınızda tüm eski bilgilerinizi çöpe atma zorunluluğudur. çünkü her özel hukuk hocası kendi desteklediği görüşün göklere çıkarılmasını, diğerinin ise yok sayılmasını ister. zaman zaman dersi veren hoca ile kağıtları okuyan asistanı bile fikir ayrılığı yaşar. öğrenci de bu duruma ayak uydurma hızına göre 0'dan 100'e kadar değişen notlar alır.

    diğer hukuk dalı olan kamu hukukunda ise doktrinel görüş ayrılıkları hiç yok denmese de asgari düzeydedir. evet, kamu hukukunu seviyoruz.
  • kamu hukukusever gençlerin hayatını karartan saç beyazlatıcısı, ömür törpüsü.

    [allah belasını versin. parası da kariyeri de batsın. ben eğer bunun içerdiği derslerin istisnasız hepsinin finallerine çalışırken ağlıyorsam, lanet olsun öyle derse. nefret ediyorum ya. verin bana anayasayı, insan haklarını. çartererler de cirantalar da ne halleri varsa görsünler.

    imza: idealist ama fakir kamu hukukçusu]
  • özel hukukun kamu hukuku aksine iyi para kazandırdığı bir yalandan ibarettir. bugün özellikle idare hukukunda uzmanlaşmış bir avukat/hoca'nın eline para konusunda kimse su dökemez. sonuçta türkiye şartlarında imar planı/izin/lisans/regülasyon/bddk/rtük vs. derken asıl para buralardadır. öyle çed raporları, barajlar, otoyollar, ihaleler falan derken bakmışsınız oh gelsin paracıklar. ille de kamu hukukçusuyum insan hakları okuyacağım oradan para kazancağım diyorsanız da, bunu da yaparsınız. ama bunun için türk avukatlar pek tercih edilmez, ingiliz fransız ararlar bunun için.

    ama en güzel anayasa hukukudur. kendimiz çalar oynarız, eğleniriz. bu arada oğuzman seninle öteki dünya'da hesaplaşacağız.
  • kamu hukukundan her halukarda daha çok kazandıran hukuk dalı değildir. enerji hukukunun, uluslararası ekonomi hukukunun ve genel olarak uluslararası yatırım hukukunun daha çok kamu hukuku alanlarına yakın olması özel hukuk kamudan daha çok para getiriyor tabusunun yalan olduğunun en büyük ispatıdır. eğer uluslararası hukuk alanında bir kariyer yapmak istiyorsanız kamu hukuku bilgisi elzemdir. bunun yanında kamu hukuku sadece anayasa ve idare dallarından ibaret değildir. idare hukuku bile özelleştirme, devletleştirme gibi alanlarda astronomik meblağlarla oynadığından bir çok borçlar, ticaret ve marka patent hukukçusunu ona yirmiye katlayacak paraları size kazandırabilir.
  • althusser'e göre "özel hukuk ticari alışverişleri -yani son kertede mülkiyet hukuku'na dayanan-alım ve satımı düzenleyen kuralları sistematik biçimde ifade eder.
hesabın var mı? giriş yap