• demin telefon faturami inceliyordum.tam 73 milyon pardon artik kullanilmiyor 73 ytl ozel iletisim vergisi odemisim bu ay.konusmamin dortte biri oraninda.kabaca kafamdan hesaplamaya calistim.en kaba sekliyle internet ,ev telefonlari hesaba katilmadan sadece cep telefonu sebekeleri uzerinden dusununce:

    sozkonusu 3 firmayi ortalama 40.000.000 abone hesaplarsak ortalama her abonenin ayda minimum 100 kontor kullandigini dusunursek bunun ozel iletisim vergisi 10 ytl nin 1/4 u 2.5 ytl aylik hesaba vurunca

    40.000.000
    *2.5
    =100.000.000 ytl ayda

    100.000.000 ytl
    *12
    =1.200.000.000

    yani o kadar minimumlamistik kabaca yuvarlayalim daha anlasilir olsun.ne de olsa dolar uzerinden dusunmek daha kolay herkes icin 1 milyar dolar.

    ne zamandan beri aliniyor vergi 99 agustosundan biz yuvarlama 2000 yili diyelim.olmus yedi sene.bununla carpinca karsimiza cikan para 7 milyar dolar.bulent ersoy ablamiz gibi fevkaladenin fevkaladesi minimum hesaplamayla bu rakam karsimiza cikiyor.

    surekli deprem hazirliklari icin cesitli rakamlari konusuyor birileri cikip.bu nadide entrynin bundan sonraki bolumunde kotu sozler kullanacagim yedi yasindan kucuk cocuklar icin zararlidir.lutfen ekran karsisindan uzaklastirin.

    amina koyim nerde lan bu para.tamam vatandasiz keriziz biz ama bu kadar da yapilmaz.bu soyledigimiz paranin karsiliginda taksitle ptt yi sattiniz lan.hala cikip pembe tablolar cizip bizleri kaziklamaga calisiyorsunuz.birileri cikip bu para bankada duruyor deprem olup oldugunuzde mezarliklarinizi yaptiracagiz girisine altin harflerle her canli bir gun olumu tadacaktir yazdiracagiz diyorsaniz bir gun siz de oleceksiniz ve her dinin ortak anlayisi olan cennet cehennem sorgulamasinda allah baba sormayacak mi nasil yediniz lan milletin parasini diye.

    kufurlu kisim bitmistir 7 yas altindakiler ekran basina donebilir.velhasil kelam bu iste bir yanlislik var ve artik birilerinin buna son vermesi gerekir.bu koyun tebaa koyunluga devam edebilir guzelce gudulebilir ama bir gun adindan yola cikip koyabilir onune gelene.
  • oldukca talihsiz bir isimlendirmeye sahiptir; 100-200 kisilik kabileler halinde yasiyor olsaydik ve bir mafya babasi evimize gelen telefon, internet, kablotv faturalarinin belli bir kismini kendisine odememizi sart kossaydi, buna da bir isim koysaydi, eminim ki 'ozel iletisim vergisi'nden daha kotu bir isim bulamazdi.

    gecenin bu vaktinde oturmus dusunuyorum; (elimdeki 341 milyonluk faturanin da etkisi var simdi, yalan olmasin) bu iletisimi "ozel" yapan nedir diye. hemen aklima diger iletisim yontemleri geliyor, ornegin sabah marketteki kasiyer ile de iletistim; "500 bin lira bozuk var, vereyim mi" dedim tam olarak. bu iletisimi bizzat kendime ait ses tellerim ve kulaklarim sayesinde yapiyor olmam ile, bir levent kirca skecinden firlamis kazik formatindaki fatura sayesinde bedelini son kurusuna kadar odeyecegim bakir teller ve kendime ait bilgisayarim ile yapiyor olmam arasindaki fark nedir?

    bence bu vergi sadece internet,telefon, kablotv gibi hizmetlerden degil- iletisim kurmak icin kullanilan her yontem icin alinsin, ya da en azindan adam akilli bir isim konsun.. sanki ankara istanbul arasinda wormhole yaratmisim da madde transferi yapip para kazaniyorum anasini satayim.. "isimsiz vergi" yaz, "ayakta itekleme vergisi" yaz, ne bileyim "para lazim vergisi" yaz- ama ozel iletisim vergisi nedir allahaskina ya?
  • 1999 depreminden sonra toplanmaya başlanan,
    2019 depreminden sonra tek kuruşunun iletişime harcanmadığı ortaya çıkan vergi türü.

    adını değiştirin bari:
    (bkz: sorgusuz yerleştirme vergisi)
  • vergimi aksatmadan ödeyen bir vatandaş olarak, artık hiçbir iletişim aracımdan kesilmesini istemediğim vergi. (madem özel, özel olarak benden alınmasın kardeşim.)

    gelir vergimi ödüyorum(hayır ödemiyorum, gelir bana gelmeden kesiliyor), katma değer vergilerimi ödüyorum (hiçbir değer katmıyor bana, seneye fiş de toplamayacakmışız, üstelik özel iletişim vergisinin altında bulunduğu bir telefon faturası kalemi aslında bu, artık bunu da ödemek istemiyorum), damga vergisi ödüyorum (damgalıyız ağabey, alında enayi formunda), alan vergisi ödüyorum (havaalanı benim vergilerimle yapılmıştı, köprüler ve barajlar da. ben bu vergiyi ödüyorum ama elin turisti gelip benim friişopumdan alkolünü tütününü çantalayıp gidiyor), yurtdışına çıkış harcı ödüyorum (pullu pullu pasaportum, yaşasın, ileride pul kolleksiyonuma eklerim artık bunun pulunu), çöp vergisi ödüyorum (çöp vergisi ödüyorum ama, çöplerin içinden kağıdı çıkarıp satmaya çalışan da benim gibi çöp vergisi ödeyen bir vatandaş), yakında arabamı park ettiğim için sokağa vergi ödeyeceğim (yaşasın, bir vergi cenneti benim memleketim)... ot ve bot vergisi ödemiyorum çok şükür.
  • bu vergilerin hesabının verilmesinin zamanı gelmiştir.

    (bkz: 23 ekim 2011 van depremi)
  • bütün faturaları saklıyorum. ileride özel iletişim sergisi açacağım. 26 liralık hizmein nasıl 54 lira olarak bana girdiğini cüle alem görsün istiyorum.
  • 1999 marmara depreminden beri yıllardır boş yere götümüze giren, ülkemize özgü onlarca saçma vergiden sadece biri. tabi ki %18 kdv ile birlikte tahsil edilmektedir.
  • kurumlar için "gider" olarak nitelendirilmeyen vergi.

    basitleştirerek anlatayım.

    şirketiniz var, telefon/internet kullanmak zorundasınız, mecbursunuz, dumanla haberleşecek değilsiniz. devlet diyor ki, aslında bu bir özel iletişim, o yüzden ek vergi ödeyeceksin bana, mecbursun.

    aynı devlet diyor ki, mecbursun ama bu vergiyi "gider" olarak kayıtlarına alamazsın, gider gösteremezsin. adına da biz "kanunen kabul edilmeyen gider" diyoruz.

    türk vergi sisteminin özetidir.
  • - şş napıyosun sen!
    + annemle konuşuyorum?!
    - para ver!
    + ne diyosun be?
    - öde lan parasını!
    + manyak mısın lan, ödüyorum zaten. faturamı ödüyorum, onun kdv'sini ödüyorum, faturamı ödediğim kurum kurumlar vergisi ödüyor? üstelik benim şahsen ödediğim bu vergiler kazancım karşılığı ödediğim gelir vergisinden de mahsup edilmiyor?
    - çok konuşma lan! ödeyeceksin!
  • geçici olarak gelen fakat kalıcı olan vergi.
    peacock-wiseman yaklaşımını bilenler bilir. bilmeyenler için kısaca değineyim. yaklaşım şunu der, devlet öngöremediği harcamalarını finanse edebilmek için ek gelir kaynakları yaratır ve olağanüstü durumun üstesinden gelmeye çalışır. çünkü olağanüstü dönem durumlarında kamu harcamaları sıçrama gösterir. bunun finanse edilmesi gerekir.
    ek gelir kaynağının ise başında vergi geliyor. hatırlayınız 99'da deprem olduğu vakit devlet artan kamu harcamalarını finanse edebilmek adına özel iletişim vergisini koymuştu. peki devlet vergi yoluyla istediği hedefe ulaştı mı ? halkın vergiye bakış açısını bildiğimiz bu nadide ülkede, evet ulaştı. çünkü, vatandaşın vergiye olan direnci yoktu. gönüllü olarak bu yeni gelen ''geçici vergi'' yi ödedi.
    olağanüstü durum ortadan kalktıktan sonra ise vergi kaldırılmadı. çünkü halk bu vergiyi ödemeye, devlet de sıçrama gösteren kamu harcaması düzeyinde harcama yapmaya ''alışmıştı.'' dolayısı ile ''geçici vergi'', ''kalıcı'' hale geldi.
    ''olağanüstü dönem sonrası elde edilen vergiler, bayındırlık ve barış harcamaları için kullanılır'' der peacock-wiseman fakat biz nereye aktardık o konuda bilgimiz yok.
hesabın var mı? giriş yap