• genellikle özel üniversitelerde bulunan bir statü. örneğin master için yök'ün belirlediği les, vb. yükümlülükleri tamamlamayan kişilere bu statüde birkaç ders verilip, yükümlülüklerini tamamlamalarının ardından kayıtlı öğrenci statüsüne geçirilirler.
  • bu dönemde alınan derslerden sadece 2 tanesi, kayıtlı öğrenci olunduğunda saydırılabilir. bu yüzden 2 dersten fazlasını almak hem zaman hemde para kaybıdır. çok istiyosan al senin olsun bişey demedik.:(
  • lisansüstü programları kazanamayan adayların programlardan soğumaması ve öğretim üyeleriyle iletişim halinde kalmalarını sağlayan fırsattır. çoğu üniversite belirli bir kredi (örneğin 6 kredi) üzerinde dersin alınmasına müsaade etmezler. böylece aday özel öğrenci olarak bütün dersleri alıp tez aşamasına geçemez...
  • parayla egitim alan her ögrenciye özel ögrenci denilebilir. mesela lise son sinifta okuldaki fizik hocasindan ozel ders alan ogrenci fizik ogretmeni acisindan özel ogrencidir ve muhabbet esnasinda "özel ögrencin var mi?" sorusuna da "evet var, napalim gecinilmiyor salt ogremtne maasiyla" denilerek de bahanesi sunulur. yanlis bir uygulama midir diye tartisirsak hic suphesiz yanlis degil ancak burslu ogrencilere universitede yapilan muameleyi gorunce ahlaki olmadigini dusunuyorum. örnek hababam sinifinda hafize ananin kizi anasindan utaniyordu neden cunku fakirlerdi, digerlerinin yedigi sekeyleyden yiyemiyordu.
  • sadece lisansüstü prgramlarında değil, lisans programları öncesinde de kaydolabilirler üniversiteye. örneğin, ingilizce eğitim yapan bir özel üniversitede okumayı kafasına koymuş bir öğrenci gelip "özel öğrenci" statüsüyle hazırlığı okur. öss aracalığıyla yerleştiğinde de hazırlıkta vakit kaybetmemiş olur.
  • bir dönem dsp genel başkanlığı ve milletvekilliği yapan zeki sezer de özel öğrenci statüsüyle ankara üniversitesi dil tarih coğrafya fakültesi'nde haftanın 4 günü sosyoloji dalında yüksek lisans eğitimi görüyor. http://www.haberler.com/…oji-ogrencisi-oldu-haberi/
  • odtü için özel öğrenci statüsünde alınacak ders ücreti 230 tl/kredi'dir. ayrıca 90tl başvuru ücreti alınır. normal başvuru dönemini kaçıran öğrenciler için can simididir.
  • rezil bir uygulama. ales'i toefl'ı bilmemnesi olmayan sürü sepet adamın kendisini öğrenci zannetmesine sebep olan, her işini önceden halleden normal öğrenciyi enayi yerine koyan tipik türkiye uygulaması.
  • sağlıkla ilgili versiyonu da varmış, bu sayede hangi şehirde okursan oku kendi ilindeki üniversiteye gidebiliyorsun. bildiğim kadarını anlatim, ayrıntısını ihtiyacı olanlar bir şekilde öğrenir.
    kendi kütüğünüzün kayıtlı olduğu şehrin dışında bir üniversiteye okumaya gittiniz. fakat sağlık sorununuz var (benim gördüğüm örnekte, çocuğun bir gözü nerdeyse görmüyor, bir kulağı da çok az duyuyor). kayıtlı olduğu okula başvuruyor, "sağlık sorunlarım var kendi ilimde okumaya devam etmek istiyorum" diye. böylece problemli olması mümkün bir süreç başlıyor.
    anladığım kadarıyla doktor heyeti toplanıyor ve onlardan rapor alıyorsunuz. raporu alınca kendi şehrinizdeki üniversitede aynı bölümde özel öğrenci statüsünde okumaya devam ediyorsunuz. bu sırada esas okulunuzdaki kaydınız silinmiyor. yine doğru anladıysam bu raporu ya da doktor heyetinden rapor alma işini her dönem tekrar ediyorsunuz (olur ya belki iyileşmiş olursunuz)
    ayrıca bu şekilde mezun olduğunuzda hangi okulun diplomasını almış oluyorsunuz onu da bilmiyorum.
  • bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi paylaşımında bulunmak isteyen arkadaşların yeşillendirmelerini bekliyorum.
hesabın var mı? giriş yap