• müfredat o kadar sikik ki. okulların hepsi bombok.
    ilk kresinde, (yas 2.5-3 arası) boyama saatinde çizgi içlerini boyamiyor, onun yerine karalama yapıyor diye kağıdını yırtıp ceza sandalyesine ayirmislar kızımı (bu uygulamadan tabii ki haberimiz yoktu)

    ikinci kresinde 5 ay boyunca yalvardim resmen yöneticiye. çocukları bırakan serviste emniyet kemeri yoktu. getirin, ben taktricam sanayide bile dedim, dinletemedim.

    yukardakiler özeldi. asgari ücrete yakin bi para veriyodum bunlara. (1200 tl idi son kreşi)

    en sonunda devlet kresini deneyeyim dedim. ozelden kaçan birkaç arkadaşının ayni sınıfta olduğu bi sınıfa verdim.
    orda da yemek duası, yok bilmemne diye geldi çocuk. dua mua ettiriyolarmis 4.5 yasında bebelere.

    ciddi bunalmış durumdayım. bu sene ana sınıfına başlaması gereken çocuk (henüz 5 yasında) seneye nasıl 1. sınıfa gidecek cozemiyorum. bebek lan bu daha. 6 yasında 1. sınıf mi olur?
    hadi bekleteyim bi sene daha desem, bu sefer iri kalacak diğer 1. siniflardan

    ozel vs devlet konusu zaten muamma.

    ulan su çocuğu alıp gidemedim ya bu ülkeden. kalibima sicayim
  • param var ve çocuğumu ilkokulda devlet okuluna gönderdim. yukarıdaki saçmalıkları anne baba olanlar mı yoksa ergenler mi yazıyor bilmiyorum ama çok iyi devlet okulu da çok iyi özel okul da mevcut, aksi örnekleri de her ikisi için sözkonusu. konu çocuğunuz ise lütfen ezbere hareket etmeyin, her iki tercih için de geçerli bir öneridir, aslında çocukla ilgili hiçbir şeyi ezbere yapmayın.

    devlet okullarında uyuşturucu satılıyor yazmış bir arkadaş, özel okulların tertemiz olduğundan emin misiniz? okulun ortasında bilmemne şirketinin genel müdürünün oğlundan dayak yiyen çocuk bu şehrin en isimli okulunda okuyordu.

    biz anasınıfında özel okulda yaşadığımız saçmalıklardan sonra hem oğlumuz tüm eğitim hayatını özel okulda geçirmesin, herşeyin para ile satın alınamayacağını görsün hem de ilkokul için bu kadar para harcamayalım diye düşündük, iyi bir araştırma ile çok iyi bir devlet okulunda çok iyi bir öğretmen bularak gönderdik, bu sene son sınıfta ve tüm ilin katıldığı tarama testlerinden aldığımız sonuçlara göre durumu çok iyi. 3 yıldır göndermeyi düşündüğümüz özel okulun parasını onun hesabında biriktirdik, ileride daha önemli ve belki daha masraflı aşamalarda kullanabileceğiz.

    yok siz her veli toplantısında bizi gıdıklasınlar, çocuğum moron bile olsa "özel çocuk" desinler, şekilli aktivitelere katılsın ben de instagram'da paylaşayım, bir sorun olursa istediğim şımarıklığı yapayım derdindeyseniz orası ayrı, özel okula göndereceksiniz.

    edit : yukarıdaki saçmalıkları bana küfür edecek kadar ergen olanlar ile pr yapan özel okul yöneticilerinin yazdığını özelden gelen mesajlardan anladım. teşekkürler.
  • bir özel okul öğretmeni olarak oyumu devlet okulundan yana kullanıyorum. fakat günümüz devlet okullarından değil, bizim zamanımızda okuduğumuz eğitim eşitliğinin, görece biraz daha adil olduğu dönemlerin devlet okulu. o zamanlar zengin de fakir de aynı okula gider aynı eğitimi alırdı. öğretmenler işini daha bir severek yapardı. ve okul denetimleri çok daha sıkı olduğu için eğitim buna bağlı olarak biraz daha kaliteliydi. fakat şu an devletteki öğretmenler o kadar rahat bırakılmış ve denetimden o kadar yoksunlar ki anlatamam.

    peki özelde işler nasıl yürüyor? tek cümle ile özetliyorum; özelin allah belasını versin!

    not: final okulları, doğa, bahçeşehir gibi okullardan bahsediyorum. alın size isim gibi isim. öyle fabrikadan bozma hiç bir şubesi olmayan özel okullarda da çalıştım fakat asıl kastettiğim süslü yazıları olan türkiyenin dört bir yanında şube açmış çocuklarınızı sermaye olarak gören kurumlar.

    istisnalar hariç, 2014 yılındaki yasa değişikliğinden bu yana özelde öğretmenlerin çoğu asgari ücretle çalıştırıldı. özelde haftada 30 saat derse girmeyen (haftasonu hariç!) zaten yok! hele ki benim gibi ingilizceciyseniz! soruyorum size bu ortamda yıllık en az 20 bin tl verilen bir kurumda çocuklarınıza gerçekten verimli bir eğitimin verilebileceğini düşünüyo musunuz? ne özel eski özel, ne devlet eski devlet. fakat paranızı bu eğitim tüccarlarına kaptırdıkça bu düzen asla değişmez. özelin hiç bir savunulacak tarafı yok nokta.
  • lisenin bir kısmını devlet okulunda, bir kısmını özel okulda okudum. özel okul-devlet okulu farkını tek bir olayla özetleyebilirim.
    devlet okulunda yemekhane kuyruğunda biz öğretmenlere sıramızı vermek zorundaydık. zorunda olmasaydık da bir çoğumuz saygıdan verirdik, orası ayrı konu.
    özel okulda ise, yemek kuyruğunda, tepsimize yemekleri öğretmenler servis etmeye başladı. o okulda olduğum sürece, az önce dersinden çıktığım öğretmenimle "salatana zeytinyağı ister misin?" gibi bir diyaloğa girmekten de çok rahatsız oldum.

    devlet okulunda, bir şekilde oraya kapak atmış "maaşımı alırım kimse karışamaz" düşüncesindeki insanların olur olmaz davranışlarına maruz kaldık. psikoloji namına bir şey kalmadı pek çok kişide. özel okulda ise, bize hak ettiğimiz gibi, saygı değer bir bireymişiz gibi davrandılar. buna karşın, öğretmenlere olan saygı da aynı oranda azaldı. bunun ortasını bulmak mümkün değil sanırım.
  • olaya ebeveyn gözüyle bakmak isteyenlere 2 çocuk sahibi bir baba olarak kendi tecrübemle aktarmak isterim:

    doğdukları günden beri gözümüzden bile sakındığımız, daha bebeklikten ilgimizi alakamızı esirgemediğimiz 2 çocuğumuz var. oğlum anaokulunun son 2 yılını kalburüstü diyebileceğimiz, çağdaş, atatürkçü büyükçe bir kampüsü olan özel bir okulda okudu. akp'nin baskılarına direnen, çok da göze batmadan uluslararası standartlarda bir eğitim veren okul burası. çocuklar dünyaya geldiğinden beri (kendi tercihimizle) eşim çalışmadığı için kızımın da anaokula başlama yaşı geldiğin ekonomik sebeplerle yeni bir yol haritası çizmek için kolları sıvadık. iki çocuğu aynı anda özel okulda okutmak bütçemizi sarsacağı için, iyi ve tarafsız eğitim veren, aydın öğretmenlerin olduğu, çocuğun saatlerce yollarda sürünmeyecek kadar evimize yakın olacak bir devlet okulu arayışına girdik. halihazırdaki okulumuz öğretmenlerinin de tavsiyeleriyle ataşehir'de evimize de yakın iki devlet okulunu takip ediyorduk. isimleri bende kalsın.

    özellikle biri tamamen aydın ve atatürkçü öğretmenlerle dolü şirin küçük bir okuldu. oğlum, artık önümüzdeki sene birinci sınıfa gitmeye başlayacağı için şimdiden müdürle tanışmak, kayıt için bilgi almak, hatta müstakbel öğretmeniyle bile tanışmak gerektiğini düşünüp yavaş yavaş araştırmalara başlamıştık. ama ne oldu dersiniz? konuyu şu anda okuduğu sınıf öğretmeniyle paylaştığımızda bize "o okul çok iyiydi, ama atatürkçü olduğu için meb el attı ve kadrosunu dağıttı" dedi. haklıydı. idari kadro yeni değişmiş, iki senedir takip ettiğimiz okulun da yüzü değişmişti.

    okulun sitesine girip müdür ve yardımcılarının isimlerine bakıp çok küçük bir sosyal medya araştırması yaptığımda tamamının sosyal medya hesaplarında açık açık akp, evet ve din propagandası yapan tipler olduğunu gördüm. bayraklarla rabia yürüyüşüne giden mi dersin, okulda kutlu doğum haftası için zorunlu etkinlik çağrısı yapanlar mı dersin, atatürk'e hakaret edenler mi dersin, seç beğen al. ve hepsi 1-2 yıl içinde atanmış. şimdi böyle bir idari kadrosu olan okulun öğretmeni ne kadar barınabilir? daha da kötüsü siyasi iktidarın köpeği olmuş öğretmenler, müdürler, eğitim sistemi benim çocuklarıma ne verebilir?

    her şeyden önce öğretmenlerin tarafsız ve siyasi ideolojiden uzak olması gerekmez mi?
    gönül rahatlığıyla evimize en yakın okula evladımızı düşünmeden emanet edemiyor olmak yerine "okul araştırmak" zorunda kalmak bile çok ağır geliyorken nasıl göndereceğiz çocuklarımızı devlet okuluna?

    en plazadan bozması bile 20.000 tl'den kapı açan özel okullarda yemeği, servisi derken iki çocuk için yıllık en az 50.000 tl verip nasıl yaşayacağız?

    her yere 5 yıldızlı otel ayarında imam hatip açan devletimiz, önemli olanın okulun içindeki fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür öğretmenler olduğunu ne zaman anlayacak?

    vergilerden belimizin büküldüğü, her ay maaşımızın yarısını direk verdiğimiz, kalanı da benzin istasyonlarında, köprülerde, elektronik alırken, telefonla konuşurken, tv izlerken alan devlet ne zaman bu paranın karşılığını verecek? sadece parası olanın iyi hizmet aldığı özel hastaneler ve parası olanın iyi eğitim aldığı özel okullarla mı yaşayacağız artık?
  • paran çoksa özel okullar iyidir dersin, paran yoksa "ya biz devlet okuluna göndereceğiz" dersin.

    inandığın gibi yaşamazsan yaşadığın gibi inanırsın. bu ülkenin ve tüm insanlarının tek gerçeği budur. her koyun kendi bacağından asılır. sen fakirsen çocuğunda fakir olur.
  • burada devlet okulu diyenlerin 90%'inin maddi güçleri elverdiği sürece ve mevcut koşullar devam ettiği surece çocuklarını özel okula vereceklerini düşünüyorum ama ispat edemem. hic romantik olmaya gerek yok. özel okullar para tuzağı olabilir. ama devlet okullarının içinin boşaltıldığı da bir gerçek. özel okul ile aslında satın alınan kusursuz bir eğitimden ziyade daha sinirli ve denk bir çevre, biraz daha güvenli bir ortam ve cocuklara karşı bira daha ilgi oluyor. bunun orta kalite özel okullarda da senelik ücreti 100bin tl olan top-class okullarda da kısmen benzer olduğunu düşünüyorum. elbette bu özel okullar arasında bile gerek fiziki olanaklar gerek öğretmenlerin yetkinlikleri anlamında farklar olabilecektir. vel hasıl kelam tüm eğitim hayatini sınavlar ile kazanılan devlet okullarında kazanmış bir birey olarak bile mevcut sistemde oyum özel okuldan yana.
  • eğitim sisteminin tamamen çöktüğü bir ülkede ikisi de çok kötü durumdadır.

    özel okul: “para verin çocuğunuzu ve sizi şımartalım.”

    devlet okulu: “dostlar alışverişte görsün diye işte okul var mı var” modu.
  • üniversitede doçent bir hocamız derse başlamadan önce ‘sizler bu ülkenin parlak zekalarısınız, bir konuda çok kararsız kaldım tavsiyenize ihtiyacım var.’ diye söze girdi. çocuğu okula başlayacakmış. o da ‘özele mi devlete mi göndermeliyim’ ikilemine düşmüş. ‘sizce ne yapmalıyım?’ dedi. sınıftan iki kişi sırayla söze girdi. biri ted, diğeri odtü koleji mezunuymuş. özelin avantajlarından detaylıca bahsettiler. hocamız da çocuğunu özel okula göndermeye karar verdi.
    ancak dikkate alınması gereken şöyle bir husus vardı: ben dahil sınıfın %90’ı devlet okulu çıkışlıydı.

    sizce devlet okulu mezunları, nasıl ileri şartlara sahip özel okul mezunları ile aynı konumda olabilir?
    tabi ki en önemli sebep, ailenin özverisidir.
    bu parayla ilgili bir durum değil. mesela, annem ilkokul mezunu bir kadın olduğu halde, hocalarımın çözemediği zorlu matematik problemleri çözer bana anlatırdı. okuldan gelince annemi matematik kitaplarının başında konu çalışırken bulurdum. sonrada çalıştığı konuyu bana anlatırdı. eğer hatrı sayılır, dereceler yapmış biri olduğum için parlak zekalı olarak sıfatlandırılıyorsam, annemin emekleri ve gayreti sayesindedir.
    özetle, çocuğunuzu hangi okula verirseniz verin, hiçbir metod onunla birebir ilgilenmeniz kadar fayda sağlamaz.
    unutmayın, ilkokul en kritik dönemdir ve bu dönem marifetin iltifata en çok tabi olduğu dönemdir.
  • uzun zamanım oldu üzerine düşünmek için.

    babam özel okulda öğretmen olduğu için ilkokulu aynı okulda ücretsiz okudum. o dönemlerde babası fabrikatör olan, yani über zengin ya da ailesine minimum 3 maaş giren çocuklar özel okulda okuyabiliyordu, böyle pıtrak pıtrak ürün vermemişti daha özel okullar bostanı.

    her gün okula gidişimde, o çocuklar ile aramdaki bariz farkı görürdüm. çocuk aklıyla bile ayırdedebiliyorsun onu, işin kötüsü, onlar da farkediyorlar ve bir şekilde, onlardan biri olmadığını anladıkları anda oba dışı kalıyorsun koca okulda. teneffüs saatlerinde bile dışarı çıkmazdım, babamın öğlen yemek yiyeyim diye verdiği paraları biriktirip aldığım kitapları okurdum sıramda oturup.

    liseye geçtiğimde, babam emekli oldu, ben de yallah devlet okuluna dehlendim. arkadaş ortamının asla özel okuldaki ile alakası yoktu, nihayet kabul gördüğüm bir yerdeydim. ama şu vardı; özel okulda gayet vasat bir öğrenciyken, üstelik oradakinden bir gram fazla çaba sarf etmezken, devlet okulunda parlamaya başlamıştım.nitekim, 40 kişilik sınıftan, bir tek ben üniversiteyi kazandım. (çok iyi bir bölüm olmamasına rağmen mezun olduğumdan bu yana (+10 yıl) kısa bir süre bile işsiz kalmadım.

    özel okulun avantajlarına rağmen, çocuğum olduğunda asla özel okula göndermeme kararı vermiştim ki, devlet okullarındaki eğitimin düşüşü, müfredatın dandikliği, sınıf dolulukları, yeni jenerasyonun bizimkinden kat kat şımarık ve istediğini elde etmeye alıştırılmış bir şekilde büyütülmesine bağlı bir takım sorunların da ortaya çıkması derken, oğlum 6 yaşına geldi.

    kendimi, dur bakalım anaokulunda özel okula vereyim de, daha her şeyi anlamlandıramadığı bu yılı hasarsız, hırpalanmadan atlatsın, sonrasına bakarız derken buldum. okulu görmeye gittik, eğitim sistemini öğrendik derken kayıt yaptırdık, 3 gün önce de okula başlattık.

    okula bırakıp alırken, kendi dönemimden farklı olarak dikkatimi çeken tek bir şey var: artık özel okullar çoğunlukla zenginlerin çocuklarının gittiği yerler değil. benim gibi, "çocuğumun kafasını saçma sapan şeylerle doldurmasınlar, iyi bir eğitim ve öğretim sunsunlar da, ben aç kalmaya razıyım" diyerek kredi kartı limitlerinin, eksi hesaplarının sonuna kadar dayanmış, yemeden içmeden okul taksidi ödemeye çalışan insanlar çoğunlukta. birkaç veli ile görüştüğümde de, hemen herkesin aynı şaşkınlığı yaşadığını gördüm. "zengin çocuklarının arasında hırpalanır mı acaba diye korktuk" diyorlar onlar da.

    bazı devlet okullarında, bazı özel sınıflar varmış, okula bağış ile çocuk kabulü yapıyorlarmış. bilemiyorum. tek bildiğim, artık çocuklarımıza doğuştan gelen iyi bir eğitim hakkını sağlayabilmek için bile, temel ihtiyaçlarımızdan kısmak zorunda kaldığımız.

    eskiden küçük şanslı bir azınlık olan özel okul öğrencileri ve aldıkları eğitimin kalitesiyle yarışmak daha kolayken, ben şimdi çocuğuma devlet okuluna git, özel okulda bire bir ilgi gören ve her türlü imkana sahip olan çocuklarla yarış demeye utanıyorum. kendisini başarısız, beceriksiz olarak benimseyecek, başka insanların yaşantılarına özenerek bakacak diye korkuyorum.

    ama eğitimi bu hale getirenler, insanların eğitim sistemine olan güvenlerini bu derece sarsanlar utanmıyorlar.
hesabın var mı? giriş yap