• bu karikatürüyle (bkz: umut sarıkaya) hayranlığını gösteriyor
    tanım: mizah dergilerini müdür gibi okuyan nörolog.
  • kendisi standart ve türk tipi akademisyen kıvamında bir kişi galiba. böyle kişiler hasretle avrupa hayali kurarlar ve ancak kendilerine karşı yapılan en ufak eleştiriye karşı bile tahammülleri yoktur. övgü yerine ufak bir eleştiri gördüklerinde, ortalama türk insanına dönüşmeleri saniyeler alır.

    bilim adamı ya da doktordan ziyade, twitter fenomeni olarak adlandırmak makul olacaktır.

    tanım: ortalama türk insanı, akademik olanından.
  • görev yaptığı sivas cumhuriyet üniversitesi'nde tıp fakültesi öğrencileri tarafından senede 1 kez 14 mart tıp bayramı'nda çıkarılan tıpatıp mizah dergisinde acıların kadını bergen bkz: olarak resmedilmiştir. resmedilmeye çalışılmış zira melek baykal'a daha çok benzemiş. sevdiğimiz, saydığımız bir hocamız. iyi ki vardır.

    edit: imla
  • tıp okuma isteğimi arttırmıştır fakat yaştan ve sorumluluklardan dolayı imkanlar el vermemiştir. twitter hesabından kendisini takip etmekteyim. böylesi insanlar var iken ümitsizliğim kırılır bir parça da olsa geleceğe ümitle bakar dururum.
  • salgın süresince tweetleri karşıma çok sık çıkınca tanıdığım doktor.
    güvenilir olmadığı için kaldırılan lancet makalesini de vaktiyle övdüğü gibi hcq için ‘etkili olduğu kanıtlanmamıştır’ diyen her yazıya atlıyor. bugün yine bir tweetini görünce dayanamadım geldim buraya.

    demiş ki: "şu ana kadar elde edilen verilere göre, pahalı remdesivirin sağkalım üzerine anlamlı etkisi saptanmazken ucuz hidroksiklorokinin değil ama ucuz steroidin etkili olduğunun bulunması anlamlı. demek ki mesele sadece “big pharmanın” oyunu değil.”

    benim tıp eğitimim yok ama takip ettiğim kadarıyla bu ucuz steroid dexamethason’un aslında öyle lanse edildiği gibi hayat kurtarıcı olmadığını anca hastalığın ileri safhalarında verildiğini anladıysam (ki makaleyi okumaya da gerek yok, pek çok doktor sade bir dille yazdı), kendisi hayli hayli anlamış olmalıydı.

    sadece özlem hn değil, pek çok doktorun duygularına yenik düşüp, objektiflikten uzak olduğunu görüyorum; üzücü. üstelik onları takip eden, bilgi almak isteyen endişeli insanları da etkiliyorlar.
  • bilgili olduğu kadar güzel kadındır da aynı zamanda.
  • tevfik uyar'ın profilinde bir tweetine denk geldim. yazdığı şeyler oldukça ilgimi çekti ve takibe aldım. şanslıyım ki, bir süre sonra o da beni takip ettiği az kişi arasına alma nezaketini gösterdi. bilhassa tıbbi konular olmak üzere değerli bilgilerinden istifade etmek isteyenler için twitter adresini de şöyle bırakayım.

    tanım: birebir tanışma onuruna (henüz) nail olamasam da, tanıdığım günden beri onlarca konuda bilgi edinmemi sağlayan, birçok olaya karşı bakış açımı değiştiren kıymetli nöroloji uzmanı, tıp doktorudur. muazzam bir film zevki vardır ayrıca sıkı bir umut sarıkaya hayranıdır.

    edit: imla.
    edit: kendisinin refere ettiği filmlerin bir seçkisini hazırladım, ilgilenenler yeşillendirebilir.
  • bence çok iyi kalpli bir insan ve iyi bir doktor fakat patent hakları konusunda muhtemelen bilgi eksikliği var.

    hani ekşi sözlükte cahil cühela'nın yorumlarını anlayabiliyorum ve bu konuda pek birşey yazmadım ama kendisini objektif bulduğumdan ve konunun detaylarına hakim olmadığını düşündüğümden biraz açmak isterim.

    covid aşısını geliştiren firmalar bu iş için bir kısım devlet teşviği aldılar, karşılığında aşı vererek, bir kısmı da hisse seneti çıkardılar, şirketin kontrolündeki mevcut hisseleri sattılar.

    şirketlerin çoğu halka açık ve sıradan vatandaşların bu hisselere yatırımları var.

    x kişisi arabasını yenilerken y kişisi hiç araba almamış ve bu şirketin aşı bulacağına inandığı için ve patent korunumu kuralına da güvendiği için moderna şirketinin hissesini almış mesela. aynı kişi moderna türkiye'de olsa hissesini alır mı? almaz. ben olsam almam ama abd'deki hisseyi alırım. zira türkiye'de senin bulacağın şeyi başkası bedavaya kopyalar.

    şimdi insanlar ölüyor bana ne onun yatırımından demek mantıklı gibi gözükse de değil.

    zira siz patent haklarını kaldırırsanız yarın başka pandemi çıkarsa o şirketlere yatırım yapacak kimse bulamazsınız. abd yada avrupa türkiye gibi olsaydı, ne biontech olurdu ne de moderna.

    bunu kanıtlamanın en kolay yolu patent korunumunun önemsenmediği ülkelerde çıkarılan dandik aşılardır.

    buyrun moderna yada pfizer yerine patentin korunmadığı ülkelerden alın aşıları. yada o başkasının patentine saygı duymayan ama kendi patentine aslan kesilen çin gibi ülkelerden yürüyelim.

    abd ve avrupa'nın gelişiminin tek temel nedeni sıkı korunan patent ve fikri mülkiyet haklarıdır.

    kimse emeğinin çalınacağını bile bile yıllarını ve kapitalini bir yatırıma yada projeye bağlamaz.

    aşılarını istiyorsak parayı bastırıp alacağız.

    sistemlerini beğenmiyorsak da kendi kurduğumuz yada örnek aldığımız ülkelerde ne geliştiriliyorsa onunla yetineceğiz.

    ama insanlar ölüyor konusu bu gerçeği değiştirmiyor.

    1 senedir aşı bekleyen birisi olarak söylüyorum bunu. benim hayatımı kökten değiştiren bu pandemide suçu aşı geliştiren şirketlere değil o şirketlere parasını bastırıp aşıyı almayanlara kızalım.

    israil parayı bastırdı aşıları aldı uyguladı, birleşik arap emirlikleri de öyle.

    dünya ülkeleri birleşip bir fon kurup onun aracılığıyla bu şirketten covid aşısı haklarını alıp dünya'da üretimini serbestleştirebilirdi.
  • twitter'da cahil aşı karşıtlarıyla muhatap olmaması gereken doktor. onlar umutsuz vaka.
    deli saçması iddialara kaynak sormasını garipsediler. bilimi beyin yıkama aracı sanıyorlar.
hesabın var mı? giriş yap