• italyanlarin (bkz: risotto) suna benzeyen fakat icinde deniz urunleri bulunan bir main dish
  • işte karidesti, balıktı, midyeydi, 7 çeşit deniz ürününü içereni makbuldür. ispanyol usulü bir çeşit pilavdır. arpa şehriye gibi bi pirinçle yapılır, sarıdır. onun piştiği yerde her taraf buram buram balık kokar.
  • paeya okunur.
  • sariligini icindeki safrandan alir. kirmizi et ve beyaz et cesitleri ile de yapildigina, katalonya bolgesinde rastlanmistir. sangria ile iyi gider. (bkz: sangria/7)
  • katalan köylülerinin yemeğidir. bizim aşure gibi içinde yok yoktur. ama domuz sosisi, deniz kabukluları, safran mutlaka olmalıdır. yemek bittiğinde elleriniz ve ağzınızın etrafı safran sarısı olur. kolonyalı mendille bile çıkmaz.
  • bir duyuma göre* de valensiya orijinlidir. içinde beyaz et, kırmızı et* balık ve deniz ürünleri, çeşitli zerzavat ve safran bulunur. efsaneye göre zengin şatoların yemek artıklarıyla beslenen fakir kısmısı bunları öyle gelişigüzel toplar ve yermiş, ortaya böyle bir fantasmagori'nin çıkması böyle olmuş efem*
  • istanbul'da pera civarında keyfhan diye bir yerde her salı yapılmaya başlandığını, şahane olduğunu duyduğumda peck sevindiğim hispanik yiyecek.
  • tadını cikarmak icin kah bıcagınızı kah ellerinizi kullanmanız gereken yiyecek
  • paella siklikla bol deniz urunlu, sebzeli, hatta tavuk eti, jambon vs. karisimli olmakla birlikte, boyle her turlu malzemenin katilmasi sart olmayan bir yiyecektir. ana malzemeleri pirinc (suyu fazlaca emen tombik pirinclerden), zeytinyagi ve safran olup, cok sade bir sekilde, bu malzemelerle hazirlanabilecegi gibi, akla gelen, zevke uyan bilumum yiyecegin katilmasi da mumkundur. sadece sebzelerle vejateryen paella da hazirlanabilir. icinde turlu turlu deniz urunu, tavuk parcalari ve sebzeler bulunani, valencia usulu paelladir ve gosterisli bir yemek olmasinin da etkisiyle en cok taninanidir. barcelona'nin, kemiksiz paella denen, sirf sosis ve cesitli domuz eti turevleriyle hazirlanan bir tur paellasi vardir. valencia tipi paellanin lezzetli ve cok zahmetli olmasinin nedeni, icine konan her bir hayvanin ayri ayri pisirilip (karidesler ayri, midyeler ayri, tavuklar ayri kaplarda vs.), paellanin da bunlarin pisme sularina pirincin eklenmesiyle hazirlanmasidir. bu nedenle biraz agir olur tabi ama gene de nefistir (italyanlarin cok matah birseymis gibi sisim sisim sisindikleri lapa risottolari paellanin yaninda halt etmistir), tadini hafifletmek icin biraz limon sikmak iyi sonuc verir.
    ayrica (bkz: zarzuela) (bkz: arroz con mariscos)
  • belçika'da da çok iyi pişirilen pilav türevi.
hesabın var mı? giriş yap