• son derece verimli bir programlama paradigmasi. bir kodu bilen iki kisinin olmasi, iki kisinin de koddan asla kopmamasi gibi guzellikleri vardir. hem dalginken, ortak aha surasi soyle der, kendinize gelirsiniz, duzeltirsiniz. birlikte tasarlar birlikte codersiniz. (tek kotu yani klavye icin arada kavga edilir)
    (bkz: coder kardesligi)
    (kaynak gosterme acisindan,
    bunu ogrendigim pair programmerim zombie idi biltende.)
  • yillar evvel (bkz: 1993) bilgisayar sayisi kisiti nedeniyle istemeden gensys'te gercekle$tirdigimiz uygulama. guzel bir yontemdir buna a$ina insanlar yanlarinda biri seyrederken kod yazmaktan cekinmezler, "abi ne bakiyon ya sen bakarken yazamiyorum" demezler. bilakis o ki$inin saglayacagi her tur faydadan istifade ederler.
  • okulda ogrenciler de proje partnerleriyle boyle programlama yaparlar genelde. codeun kalitesi acisindan iyi olmakla beraber sirketler ichin o kadar da gecerli bir yontem oldugunu sanmiyorum. keza tek code moduleuna iki kisi yatirmak gerekiyor ki urun uretim sureleri cogalir ayni maasi vermesine ragmen sirketin.
  • ayrica odtu bilgisayar toplulugu'nun programlama yari$masinda izin verdigi bir formasyondu bu.
  • hiç bir halt yazmayıp iş bitince "bunu da beraber yazdık", "bunu da ben yazdım" diyen gudikler ve sürekli kendi notasyonunu empoze etmeye çalışan ibibikler ile yapılmaması gereken aktivite.
  • asagidakine benzer konusmalara yolacabilecek, sahsimca dandik programlama disiplini. tecrubeli bir yazilimcidan cok pazarlama mudurunun aklina gelmis bir fikir gibi :

    - abi bak o degiskeni donguye soktun ama arttirmazsan hep ayni seyi basar..
    - lam bi dur, daha yeni donguyu yazmaya basladim..
    - tamam, ben soyliim de.. uzun uzun yazmasana, yukaridakinden kopyala..
    - bi sus allahin askina ya..
    - o metodu yazdiktan sonra biraz dur, yahoo'daki maillerime bakicam..
  • kusmuk ile ilker yasin - ersun yanal style yapmi$tik, hey gidi hey..

    en zevkli yani birinizin bittigi yerde digeriniz baslarken aslinda "ulan bu adam boyle dusundu, soyle yapsaydi" seklinde deneyim birikintisi inanci ile tekrardan $evk denilen hazzin bunyede anti-fatigued refresh potion etkisi yapmasidir.
  • bu konuda "all i need to know about pair programming, i learned in kindergarden" isimli parlak bi makale bulunmakta, şuradan okunabilir:

    http://citeseerx.ist.psu.edu/…522&rep=rep1&type=pdf
hesabın var mı? giriş yap