• medici gorkemini yansitan saraylardan birisidir. giardino di boboli adli muazzam bahce bu sarayda bulunur. bunyesinde pek cok muze barindirir ayrica tarihte ilk defilenin yapildigi galleria palatina da bu muzelerden birisidir. tavan suslemeleri ve icinde bulunan sanat koleksiyonu essizdir. ronesans ve barok doneme ait pek orijinal tablo burada gorulebilir.
    sala della stufa bolumundeki tavan freskleri arasinda kanuni sultan suleyman da resmedilmistir. bu salonun temasi tarihteki ilham verici liderlerdir.
  • cosimo medici tarafından, luca pitti için ısmarlanan, devasa bir rönesans sarayı kendisi. inşaatına pek tabii ki dönemin en fiyakalı mimarı brunelleschi başlamış ama, uzun yıllar devam etmiş sarayın inşaası.
    tipik rönesans mimari özellikleri gösteren sarayda (rustik taş örgü, yuvarlak kemerler, enine gelişen bir yapı şu bu..) barok özelliklere de rastlanıyor. olsun, barok da olsun.. hepsi bizim canımız.
  • medicilerin rakibi pittilerin, medicilere gösteriş olsun diye yaptırmaya başladığı, sonra da adamlara içine girip oturmanın bir kısmet olmadığı, bu bankacı pittilerin iflas edip gümlemesi üzerine ironik bir şekilde bizim cosimo medici'nin karısının satın aldığı, sırf medicilere değil sonradan gelen üç sülaleye başını sokacak bir çatı olan saray.

    mimarının brunelleschi olduğu söylense de, tarihlerdeki tutarsızlıklar, stil farklılıkları vs nedeniyle asıl mimarın kim olduğu hala bilinmemektedir.

    sarayın müzik odasının duvarlarında viyana kuşatması kabartmalarını görürüz. niye viyana kuşatması? çünkü sarayda yaşayan üç sülaleden biri avusturyalıydı da ondan. burda alemin derdi biz olmuşuz diye de belirtmeden geçemeyeceğim.

    sarayın pittiler tarafından yaptırılan hali ufak tefek bir yapıyken bugünkü görkemli haline kavuşması tabii ki her şeyin en güzelini ve doğrusunu bilen mediciler sayesinde olmuştur.

    saray palazzo vechhio'ya vasari koridoruyla bağlıdır. tee sinyorlar meydanından çıkan koridor, ponte vecchio üstünden arno'yu geçip pitti sarayı'na ulaşır. koridor öyle ankaralı tüp geçitler gibi japon oyuncak pazarı olan bir mekan değildi tabii, uffizi tarafı portrelerin sergilendiği kısımdı.

    koridor yolda bir de kiliseye uğrar, aman halka karışmadan ibadetimi edeyim derdindeki medicileri bu büyük dertten kurtarır.

    vasari yapmıştır yapmasına ama koridorun mucidi yine bizim her şeyi bilen cosimo'dur.
  • burada çok ilginç bir mekanizma bulunmaktadır. odaları gezerken bir kapının arkasında tesadüfen keşfettiğimiz üzere, duvarda çark şeklinde üzerinde farklı müzik çeşitleri başlıkları olan bir mekanizmadır. görevliye sorduğumuzda bunu bize şu şekilde anlatmıştı: "sarayda düzenlenen davetler sırasında, o odada tavana yakın yüksek bir kısımda orkestranın bulunduğu bir odacık var. aşağıda, kapının arkasında bulunan çarktaki müzik çeşitlerinden herhangi biri seçildiğinde, örn: vals, yukarıdaki orkestranın olduğu bölümdeki mekanizmada 'vals' yazısı beliriyor, ve orkestra vals çalmaya başlıyor. bir jukebox gibi yani." e tabi bunu duyunca bize bir hayli kal gelmişti. ilginç, gezilmesi görülmesi gereken bir yerdir velhasıl kelam.
  • pitti sarayı'nın içi : görsel
    --– santi corsi (yaklaşık 1870-1900)
  • italya'nin floransa sehrindedir. sehrin icinden gecen arno nehri'nin guneyinde, giardino di boboli'nin hemen kuzeyinde yer almaktadir.
  • pitti collection markasinin isim babasi muthis saray. bikac gun sonra pitti kiyafetleriyle ordayim. optum.
  • her şeyden değinilmiş bana bir şey kalmamış. bu sarayda kalan soylular ne en üst katta ne de zemin katta kalırlarmış. usül erkan gereği birinci katta kalırlarmış. saray, bronzino'nun meşhur toledolu eleonora ve oğlu giovanni tablosu'ndaki eleonora tarafından satın alınmıştır.
hesabın var mı? giriş yap