• bazı düşünce adamlarına göre insanlığın en mutlu dönemmiş bu çağlar öncesi dönem. yerleşik hayata geçmemek ve insanların doğanın onlara verdikleriyle yetinmesi, 'bulduğum yer evim', 'yediğim şey benim' kavramıyla birlikte, olmayan mülkiyet kavramı, insanların güne odaklanmak ve o günü kurtardığın zaman , en temel ihtiyaçlarını yerine getirdiğin zaman , mutluluğun kolay elde edilebilir olduğunu gösteriyor.

    neolatik dönemle birlikte gelen tarım, ve onun getirisi olan yerleşik hayat, ev düzeni, yanında sınıfsal farklıları getirmiş, ve binlerce yıldır 'şimdi' ye odaklanan insan oğlunun, 'geleceğe' dönük yaşaması, ve mutluluğunu geleceğe bağlanması, onu yavaş yavaş mutsuzluğa itmiştir.

    aslında mülkiyet, bizim mutluluk için uydurduğumuz bir mutsuzluk kavramı.
  • insanlığın 100 yaşında olduğunu düşünecek olursak ömrünün ilk 98 yılına denk gelecek bir dönemdir.
  • palaios (eski) ve lithos (taş) sözcüklerinden türetilmiş bir kelimedir. türk eğitim sisteminde "yontma taş devri" olarak öğretilir.
    bu çağda insanlar önce mağaraları, sığınakları ve giderek açık havada çalı çırpı veya hayvan postlarından yaptıkları barınakları kullanmışlardır. mevsimlerin sağlayacağı besinlere göre (av durumu, bitki örtüsünün mevsimsel değişimi, vb.) süreklilik arzetmeyen bu barınaklar zaman zaman yer değiştirir.
    paleolitik çağ, alt, orta ve üst olmak üzere üç bölüme ayrılır. türkiye'de paleolitik çağa ait en eski yerleşim yeri istanbul küçükçekmece'deki yarımburgaz mağarası'dır. anadolu'daki en önemli yerleşim yeri ise karain mağarası'dır.
  • m.ö. 600 000 - 10 000 yılları arası dönem

    m.ö. 600 000 sene önceye dayanan tarihiyle anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan gaziantep'teki dülük antik kentinin içinde sayıldığı dönem.
  • toplumsal örgütlenmenin klan, kabile ve aşiret ötesine gidemediği, insan ömrünün 20 - 25 yillari arasinda olduğu 2 milyon yillik 3 aşamali dönem.
  • tarih oncesi uygarliginin geli$me surecinde, kulturel evrelerin en uzunu ve buzul caglarinin kulturel kar$iliği olan; insanligin ilk ortaya ciki$indan, mo 10.000 yil oncesine kadar suren arkeolojik cag.
  • tarih atlası'na göre (boyut; dk) ilk tas aletlerin kullanıldığı 2.5 milyon yıl önceki zamanlardan i.ö. 10. binyıla (tarımın başlaması) geçen dönemmiş.
  • bir de bunun sanatı var allahım tam bir ölüm duvar resimleri yorumlamaya anlamaya çalışan araştırmacılar saçma sapan teoriler üretmişler hepsi birbirinin kardeşi. bir duvar resmi betimlemesinde gördük ki adamlar yani neanderthal babalar sigara içip ayin yapıyorlar bu da demek oluyor ki güzel olan abiler duvarlara resimler çizmiş. yine bir duvar resminde gördük bütün detaylarıyla bir bizon( birçok bilim adamı bunun kadın olduğunu söyler ki bence de öyle) ve gelişi güzel cin ali gibi çizilmiş bir erkek(erkek olduğunu belirgin ve ereksiyon halindeki cinsel organından anlıyoruz) in sevişme sahnesi betimlenmiş. av sahnelerini falan söylemeye lüzum bulmuyorum. adamlar yaşamışlar çizmişler. canları sıkılmış çizmişler.
  • paleolitik dönem, tarih öncesi dönemlerin ilki; en eskisidir ve insanın yaptığı en eski taş alet ile başlar (burada 'insan'dan kasıt homininlerdir). paleolitik dönem kendi içinde alt, orta ve üst olarak üç bölüme ayrılır.

    bu dönemde insanlar daha çok taş ve kemikten aletler yapmışlardır. kerpiçten yapı inşa etmedikleri için bu dönem insanının izleri daha çok mağaralarda veya çadır kalıntılarında aranır. kili pişirmeyi üst paleolitik dönemde öğrenmişlerdir ancak kil kaplara bu dönemde rastlanmaz; kilden figürin örnekleri vardır.

    bugüne kadar bilinen en eski taş alet 3.3 milyon yıla tarihlenen ve lomekwi, kenya'da bulunan aletlerdir. mayıs 2015'te yayımlanan bu buluntulardan önce, paleolitik dönemin 2.8 milyon yıl öncesinde başladığı düşünülüyordu. lomekwi kaynak

    paleolitik dönemin bitişi ise dünya genelinde iklimin günümüz koşullarına yaklaşması ile yaklaşık olarak mö 12.000'dir.

    edit: imla
  • sırasıyla üçe ayrılan, insanlığın en uzun dönemidir. başta söylediğim gibi, alt paleolitik-orta paleolitik-üst paleolitik olarak ayrılır.

    alt paleolitik dönemde, homo habilis ( ilk becerikli insan ) ve homo erectus ( ilk dikelen insan ) yaşamıştır. bu dönemi -benim için- en önemli kılan olgular avcılık ve ateşin kontrol altına alınmasıdır. homo habilisler, insanlığa iki alet hediye etmişlerdir. biri sivri ucu olan bir taş ikincisi ise çift taraflı baltaya benzer bir alet. bu dönemde insanın beyni gelişmiş, çene yapısı değişmiş, kaslanmıştır. sebebi ise ateşin kontrol altına alınmasıdır.bu dönemin insanları doğa ile iç içe yaşamış ve yemek nerede ise onlarda orada bulunmuştur.

    orta paleolitikte, pek sevdiğimiz, neanderthalesis ve homo saphiensler yaşamıştır. zeka seviyeleri hemen hemen aynıdır. avcılık gelişmiş ve zırhlı hayvanlar avlanabilir olmuştur ( gergedan, at, mamut vs.) ölümden sonra öteki bir dünya anlayışı başlamıştır. insanlar, av grupları halinde, sadece hayatta kalmaya odaklı bir şekilde yaşamışlardır.

    üst paleolitik dönemde, (dönemlere göre) gelişmiş teknoloji ve yoğun iletişim kullanılmıştır. hayvan kemiklerinden kulübe, etlerinden yemek, kürklerinden kıyafet, derilerinden ayakkabı yapılmıştır. mezarlara hediyeler bırakılmıştır ki bu bize büyüyü işaret eder. kırmızı renginin öteki dünya ve fani dünyada yaşam ile bir bağlantısı kurulmuştur. olta ve kanca gibi gelişmiş av aletleri yapılmıştır fakat çok yaygın değildir.

    tldr; insanı insan yapan her olgunun oluştuğu yaklaşık olarak 2.5 milyon yıl süren bir dönemdir.
hesabın var mı? giriş yap