• hem canlılara hem dünyaya hem de insanlara zarar veren düşük kaliteli yağ. tüketmemek gerekir mümkün mertebe.

    (bkz: bugün yediğin hurmalar yarın götünü tırmalar)
  • sabah hunharca simit, poğaça, açma börek yiyenlerin eleştirdiği yağ. sayın pek cahiller, o yediğiniz ürünlerin hepsinde palm yağı var ve oran %20 den aşağı değil. şimdi gidip sorsanız üretici bir fırına abi palm yağı ne derler, ama bunların kullandıkları hunharca kullandıkları bitkisel susuz yağ en aşağı %60 palm yağı ve diğer yağların karışımından oluşur. ha ayrıca yediğiniz top kekler, bisküviler, vb. yani endüstriyel gıda bu yağ üzerinden döner.

    o mc donalds, burger king patates kızartmalarında ne yağı var sanıyorsunuz veya kova kova tavuklar neyde kızarıyor sizce. hatta size başka bir şey anlatayım, o mis gibi tereyağ kokuyor dediğiniz restoranlarda kokan şey tereyağından ziyade içine tereyağı aroması konulmuş palm yağından başka bir şey değil. memlekette en çok satılan gıda aromasının tereyağı aroması olduğunu da bilgilerinize sunayım.

    unipro bu alanda sektör tekelidir. inanın ki her gün 3 tır giren palm yağı en aşağı 5 tır yağ olarak çıkıp iç pazarda tüketiliyor, gerisini siz düşünün. ayrıca ufak firmalarda tanker tanker yağ taşıyıp dolduruyorlar bunları. bakın istisnasız her börekçi, simitçi, kebapçı, pideci, catering şirketi bu yağı kullanıyor. ha çoğu bilmeden kullanır ama kullanıyor.

    yani burada palm yağına atıp kesen ama dışarıda yemek yiyen herkes iki yüzlü bence. çünkü palm yağı zararlıysa ki öyle dışarıdan yediğiniz her maddenin içinde emin olun bu yağ var.
  • hakkında kanser yaptığına dair söylentilerin çıktığı yağ. fakat ben bu konuda hiçbir bilimsel makale bulamadım.

    ancak olası zararlarını şu şekilde sıralayabilirim:
    - diğer bitkisel yağlara nazaran oldukça yüksek oranda doymuş yağ asitleri içerir, bu da koroner kalp hastalığı riskini oldukça yükselten önemli bir faktördür.

    doymuş yağ asidi miktarları:
    *palm yağında %49 iken, soya yağında %15, kanola yağında ise %6'dır örneğin. doymuş yağ asidinin kralı tereyağında ise bu oran %68'dir. kıyaslamayı siz yapabilirsiniz şimdi. ayrıca kendi içinde baktığımızda tekli doymamış yağ asitlerinin, çoklu doymamışlara kıyasla çok daha fazla olduğunu görürüz (%40'a %10). tekli doymamış yağ asitleri, çoklulara göre daha çabuk oksitlenebilir.

    -bir diğer zarar verdiği nokta ise, çevre. herkesin bildiği gibi tropikal ormanların, palm ağaçları için yeterli araziye sahip olunabilmesi için harap edilmesi. ne yazik ki bundan tüm ekosistem negatif yönde etkilenmektedir.

    kaynak 1
    kaynak 2

    edit: spefisik bu yağ ile ilgili değil de, genel olarak yüksek yağ tüketiminin kanserle ilişkilendirildiği ve yağ asidi türlerinin kıyaslanması bazında araştırmalar bulabildim.
  • yeni bir korku filmi mi? "palm yağı"
    elm sokağı gibi ismi var.
  • bebek mamalarında da hurma yağı diye geçiyor sanırım.
  • (bkz: nutella)'da olduğu için raflardan kalkacak spekülasyonları var. yahu şu an bir markette kanser yapmayan tek bir ürün var mı ki, şu an nutella gündem oldu, palm yağı gündem oldu.
  • sadece insan vücuduna değil doğaya verdiği zarar bakımından da üretim ve tüketimini durdurulması gerekir. birçok hayvan ve bitki bundan kötü etkileniyor, yaşam alanları zarar görüyor.
    ayrıca hurma yağı olarak da geçen yağ da aynı zarardadır. sonra palm yağını tüketmeyeceğim, çevreye zarar vermeyeceğim derken hurma yağı içeren şeylere abanmayın.*
    aylardır yaşasın çevreye zarar vermiyorum diye sevinirken hurma yağının da masum olmadığını öğrendim. yani eti ile de yollarımız ayrıldı. kısacası bundan sonra paketli hiçbir şey tüketmek yok.

    daha fazla bilgi için tufandan önce adlı belgeseli tavsiye ederim.
  • malezya'da bu sektör nedeniyle ormanlara verdikleri hasarları görseniz, en taş kalpli olanınız bile ağlar.
  • son tartışmaları baz aldığımızda artık vücuda giren napalm yağıdır.
hesabın var mı? giriş yap