• daha çok toroslarda bulunan yabani bir çiçek.
    yaşar kemal romanlarının doğa tasvirlerinde döngele gibi değişmez bir yeri vardır.
    özellikle ince memed dizisinde sıklıkla yer alır.
  • icanadoluda halk arasında dombili anlamına gelen bu super kelime aynı zamanda merhum kedimin adlarından biriydi.
  • halk arasında kır lalesi ve gelincik çiçeğinin ismidir
  • genellikle mezarlıklarda gördüğümden olsa gerek, bana hüznü hatırlatan çiçek. çünkü zamanında beni pampal toplamaya götüren kişi yatmaktadır o pampalların altında.
  • kayseri köylerinde gelincik çiçeğine verilen isimdir.
  • gelincik cicegidir.
  • görsel

    annem pampalı da sever. kuskus çiçeği (sıklamen, siklamen) ile beraber açan ve her çiçek çok renkleri olan (beyaz, sarı, mor, kırmızı, pempe, mavi, eflatun, gri..) bir çiçek der kumda olur deniz kenarında adana köyleri.. şubat-mayıs aylarında açıyor türkiyede..

    toroslarda da olurmuş ve yaşar kemal ın ince mehmet romanında çok geçiyormuş. zaten yaşar kemal çukurova bitkilerinden de çok bahseden biri..

    anneme resmi gösterdim evet bu dedi, resmi veriyorum. kır gelinciği diğer isimi, evet gelincik ile akraba görünümünde ama farklı familyalar. gelincik çiçeği : papaver rhoeas
    l. gelincik (papaver rhoeas), gelincikgiller (papaveraceae) familyasından dünya'da çok geniş bir yayılma alanına sahiptir, bir yıllık bir bitki türüdür

    "anemone coronaria - dağ lalesi - taçlı kır lalesi"

    --- spoiler ---

    vikipedi alıntı : taçlı dağ lalesi ya da taçlı anemon (anemone coronaria), düğün çiçeğigiller (ranunculaceae) nemli topraklar, yarı güneşli ya da güneşli yerlerde yaşayan çok yıllık otsu bir bitki türü."
    --- spoiler ---

    --- spoiler ---

    siteden de alıntı yapayım. sonra vikipedi'ye yazıyorum şu an bunu. yaz yaz kolum yoruldu. bilgi kutsaldır inşallah yararlı hayırlı olur ve gerçekten kaynak belirtilmeden kopyala yapıştır kul hakkı..:

    diğer adlarından biri pampal'dır. pampal türkiye'de adana ili çukurova bölgesinde kuskus çiçeği ([[siklamen]]) ile beraber açan ve her çiçek çok renkleri olan (beyaz, sarı, mor, kırmızı, pempe, mavi, eflatun, gri..) bir çiçektir. kum ile toprak karışım denize yakın daha çok kumlu olan kumsallarda da olur mesela adana denize yakın yerlerde. şubat-mayıs aylarında açıyor türkiye'de.

    yaprakları ince ve çok parçalıdır. ege bölgesinde (izmir, manisa, aydın) daha çok yaygındır. adana'da da, toroslar'da da görülüyor ve kimi yerlerde.

    evet toroslarda da olur ve ünlü türk romancısı [[yaşar kemal]]'in [[ince memed|ince mehmet]] romanında çok geçer. zaten böyle tanıtımları çok yapar yaşar kemal romanlatında.

    evde, bahçesinde beslemek isteyenler için de kısaca bilgi verelim. güneşli ya da yarı gölge yerleri ve organik madde bakımından zengin, geçirimli, nemli toprakları tercih ederler yumru ve tohumla ürer.

    batı yunan mitoloji'sinde de adı geçer bu çiçeğin. bu efsaneye göre aşk ve güzellik tanrıcası afrodit'in, yaralı sevgilisinin kanlarının aktığı yerde bitmiş ve buradan dünya'ya yayılmıştır.

    kısaca link vererek diğer türkiye'de yetişen bu çiçeğin familyasının 6 türünden diğer 5'ini vereyim. biri burada anlatılan zaten yani taçlı dağ lalesi, kalıyor 5 tür türkiye'de.

    familyanın diğer türü :" gülale, geniş yapraklı anemon ([[anemone hortensis]] ya da [[anemone pavonina]]): çiçekleri taçlı dağ lalesine çok benzer, ancak yaprakları daha geniş, kalın ve üç parçalıdır."

    familyanın bir diğer türü:" [[nergis çiçekli anemon]] ([[anemone narcissiflora]] ): nergis çiçeğini andıran beyaz renkli çiçekleri vardır, gene çok güzeldir. [[dağ horuzcuğu]], [[mayıs çiçeği]] diğer isimleridir.

    [[yoğurt çiçeği]], dağ lalesi ([[anemone blanda]]): ayrıca, arpalık (niğde), nezle otu (ığdır) bölgelerinde de denir diğer adları olarak."

    türkiye'de yetişen vereceğim 6.son tür:"[[ak dağ lalesi]] ([[anemone nemorosa]]) ve [[numan çiçeği]] (anemone ranunculoides) ülkemizde yetişmektedir."

    [https://turkparfum.net/…ampal-tacli-dag-lalesi.921/ https://turkparfum.net/…ampal-tacli-dag-lalesi.921/]
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap