• istanbul'da bir semt.
  • osmanbey harbiye dolapdere üçgeninin ortasındadır.
  • 1870 lerde , istanbul'un ilk belediye teskilati olan 6. daire tarafindan tasarlanip , izgara sistemli olarak kurulan , gününün modern mahallesi. zamaninda "pancaldi" olarak geciyor.
  • bazi kaynaklar bu semti ilk adinin "hamam" oldugunu , kisilerin bu adı kullanmaktansa , osmanbey'de acilan osmanli bankasi subesine göreceli olarak "banka alti" adini kullandıklarini söyler.zaman içinde "panga alti" ve "pangaltı" olmus.
  • harbiye ile osmanbey arasındaki pangaltı semti, bugün olduu gibi, evvelden de ünlü bir yerleşim bölgesiymiş. ancak o dewirde burada daha çok istanbul'da yaşayan levanterlerin* ewleri ve köşkleri warmış.. burada yaşayan "pangaldi" adında italyan uyruklu bir levanten civarda bir gazino açmış we gazinoya kendi ismini wermiş. zamanla bu itibarlı gazinonun adı biraz değiştirilerek semtin adı olmuş..

    diğer bir anlatıma göre bu semte bir italyan levanten* bahçe içinde "pane e galeti" adında bir pastane açmış we yaptığı kek we pastalarla bütün istanbul'a ün salmış. haliç'in istanbul yakasında oturan seçkin türk aileleri, hawanın güneşli olduğu kelebeklerin uçtuğu günlerde we bilhassa tatil günlerinde "hadi pera'ya gidelim, "pane e galeti" de pasta kek yiyip çay içelim" derlermiş.
    zamanla isim pangaltı'ya dönüşmüş we semtin adı olmuştur.

    *levanten: awrupalı bir aileden doğmuş we yakın doğuda yaşamını sürdürmüş olan kimse..
  • doğduğum - büyüdüğüm yer...
    gerekirse orda ölürüm de..
  • 1800lerin sonlarında istanbul'daki latinların ve italya'dan göç edenler bu semtin ilk çekirdiğini oluşturmuştur. semt nüfusu daha çok rum, ermeni ve katolik italyanlardan oluşuyordu.

    semtin isminin ise şu şekilde oluştuğu rivayet ediliyor: semtte fırın ve fırıncıların çok olduğu biliniyor. italyanca'da pani ekmek, caldi ise sıcak demekmiş. bunların birleşmesinden oluşan panicaldi kelimesinin osmanlı türkçesi ile okunurken pangaltı'ya dönüştüğü söyleniyor.

    bir başka rivayet ise, 19. yüzyıl ortalarında bologna'dan istanbul'a "giovanni battista pancaldi" isimli bir italyan göç eder. katolik pancaldi'nin memleketinde bıraktığı ve boşanmak istediği karısı ile yazışmaları sırasında sık sık geçen pancaldi kelimesi zamanla pangaltı'ya dönüşür ve öyle kalır.
  • saat 15.00'de cadde üzerinde bir gazeteciye 4 kurşun sıkıp, yürüyerek kaçabileceğiniz bir semt.
  • (bkz: pangalti post)
hesabın var mı? giriş yap