• hayatı pantone renkleri ile gören insanlar vardır ki bunlara reklamci ya da grafiker denir. gökyüzü ne kadar 7462 değil mi bibişim, gözlerin ne kadar 7483 kukişim diye gezerler. bir insan hayatını bu sevimli rengarenk kataloglar ile geçiriyorsa normaldir, iltifatları 7420 tonunda kızararak kabul edin, üstlerine varmayın.
  • imdi beni has dinle.

    müşterinin talep ettiği pantone rengini bizim matbaa ustaları göz kararıyla yaparlar. sözüm ona temiz parmağıyla, karıştırdığı boyadan az biraz alıp kağıdın üzerine yayarak pantonedeki istenen renkle kıyaslar. benzeşiyorlarsa boyayı makinaya koyar, prova baskı yapıp tekrar pantonedeki renkle kıyaslar. olmuşsa devam. olmamışsa karıştırdığı boyaların hangisi eksikse makinadaki boyaya ekleyip tekrar prova baskı yapar. önemli olan karışım yapılan boyaların miktarıdır. tutturana kadar prova baskı yapar. kimi ehlileşmiş usta bir kerede tutturur, kimisi 4, 5 defa denerde dener.

    ecnebi usta böyle yapmaz. 1 gram ağırlık farkını dahi gösteren hassas tartısı vardır. sadece istenilen pantone numarasının altındaki miktarlara bakıp o kadar alır, karıştırır ve direk koyar makinaya, baskısını yapar.

    yerli usta 200 gram yapacağı boyayı 700 gram yapar, kaybedilen zaman ve emek de cabası. ecnebi usta ne zaman kaybeder ne de boya. tartıya verilecek paradan kaçıp küçük bir miktar kar ettiğini zanneden bizim matbaacı, yaptığı birkaç yanlış pantone boyadan tartı parasını berhava ettiğini bilmez.

    bizdeki müşteri<-->matbaa arasındaki pantone renk anlaşmazlıklarının sebebi de budur. eskiyen pantonenin renkleri solar. o eskimiş pantoneye uyarak matbaada yapılan renk de müşterinin kendi pantonesiyle farklılık gösterir. kimi titiz müşterilerin her 3 ayda bir yeni pantone talep etmesi bu yüzdendir.
  • pantone'de bulunan renkler, temel renkler hariç, kutu ile satılmazlar. pantone'nin bir renk formül kılavuzu* vardır. ekstra renk basılmak istendiğinde matbaacı buna bakarak temel renkleri, örneğin pantone 151c basacaksa, %75 pantone yellow, %25 pantone warm red'i göz kararı düz bir yere çıkarır. spatulayla karıştırır. boya iyice karışınca çok az bir miktarı spatula ile alıp ezererek inceltir. baş parmağını bu incelmiş boyaya hafifçe bastırır. parmağını kullanılacak kağıda (kağıt önemli) bastırarak doğru rengi elde edip etmediğine katalogla karşılaştırarak karar verir. (burada yapılan işlem matbaa makinesindeki baskı sürecini taklit etmektir.) ustalık isteyen bir iştir. eğer düzgün yapılmazsa renk yanlış çıkar. %100 başarı da asla beklenmemelidir.
  • basildigi kagidin ve dahi üzerindeki bilimum renk kodu örneginin zaman içinde solmasi nedeniyle yilda bir yenisinin alinmasi gereken renk katalogu. tabi bu pantone'nin tavsiyesi ve pek umursanmaz pahalli oldugundan dolayi..
  • bilmeyen biri tarafindan dyo, marshall, caparol vb. gibi firmaların renk kartelasi ile aynı kefeye konulup ajansta badana-boya isi bittikten sonra yarım kalmıs boyalaların saklandıgı kutunun icine konulup bodruma yada depoya götürülmesi durumunda o kutuya koyan kisinin ilerleyen günlerde dünyaya rengarenk bakmasina sebep olan hede...yada yelpaze...
  • kurabiyeleri de varmış aman da aman. http://24.media.tumblr.com/…utpemb1qf7od9o1_400.jpg
  • logo tasarımı yapanlar için solid to process kataloğunu öneriyorum. bu katalog normal pantone değerlerinin 4 renk baskı sisteminde (trgiromi) basıldığında nasıl sonuç verdiğini gösterir. eğer seçtiğiniz pantone değeriyle bunun trigromi karşılığı arasında çok az fark varsa (yoksa demiyorum illaki vardır çünkü) uzun vadede firmanın yararına olacaktır. çünkü basılan 4 renk işlerde bir de ekstra logonun rengi basılmayacak, maliyet artmayacaktır.
  • yüzlerce sayfası olan renk kataloğudur. size lazım olan sayfa ise hiç bir zaman içinde değildir.
  • endüstriyel üretimde* renklerin uluslararası alanda standardizasyonunu sağlayan katalog sistemi. dünyanın öbür ucundaki müşterinizle doğru iletişim için en gerekli referans ürünlerini üreten firmadır.
    temelde iki ana başlıkta incelenir. birincisi matbaacılık, ikincisi ise tekstildir. bu iki ana başlık kendi içlerinde kağıt, pamuk, metal, coated, uncoated gibi alt başlıklara ayrılır. aynı zamanda grafik yazılımlarında da referans olarak kullanılır.
    tekstil, matbaacılık, grafik tasarım ve reklamcılık sektörlerinde mezura gibi, kağıt gibi, mouse gibi üretimin vazgeçilmez bir parçasıdır.
  • allah'ın renklerini sanki kendileri icat etmiş gibi davrananlardan müteşekkil kapitalist oluşum.
hesabın var mı? giriş yap