• bir recep akdağ beyanatı

    haham da kesimhanelerde (bkz: mezbaha) kesilen hayvanların dine uygun olup olmadığını denetliyor. günde 5 kere 20şer dakika çalışan imamlar da kesimhanelerde kesinlen hayvanların islami şartlara uygun kesilip kesilmediğini denetlesin.
  • papazlar şarap içiyor, imamlar de rakıya başlasın
  • orada da sıkıntı var zaten ,dini nikah kıyılmasın demiyoruz,isteyen ineğin önünde kıysın engel var mı yok, sadece çocuk nikahları hakkında düşüncelerinden dolayı müftünün nikah kıymasına karşı çıkılıyor, yani şöyle düşünün : bir yerlerde ufak bir kız tecavüze uğrasın, sonra tecavüzcüsü ile evlendirilsin, 2 gün sonra ya boşar,ya kuma getirir yada öldürür yani ülkemizde nikah kıyılması gereken resmi merciler zaten mevcut ,gereken belgeleri toplar şahitler huzurunda nikahını kıydırırsın,isteyen istediği kutsalında kıydırır bunada kimsenin bir şey dediği yok,yani devlet kademesine paralellik olmaz,bunların bedelini hala halk olarak ödemekteyiz .örneğin,ehliyet alacam trafikten alamıyorum, başka bir yerden sınava filan girmeden ehliyet alayım,bu ne kadar mantıklı olabilir, bu tip olaylar ayrımcılığı artırabilir.bugün değilse bile ileride muhakkak sorun çıkartacaktır.zaten vizyonu ,öngörüsü çok isabetli olmayan bir idaremiz var, hele de bu ortamda bu dinamikleri değiştirmeye çalışmak ne kadar doğru olabilir. bana kalırsa söz konusu bile yapılmamalıdır.
  • hükümet yetkilileri müftülere nikah yetkisi verilmesinin “laikliğin gereği” olarak vatandaşlara bir ilave seçenek sunmak adına yapılmış bir girişim olduğunu söyledi. hatta bu iddiayı meşrulaştırmak adına türkiye’de yaşayan azınlıkların ve batı’daki hristiyanların evlilik ritüelleri üzerinden örnekler gösterdiler, türkiye’deki papaz ve hahamların da nikâh kıyabildiğini hatırlattılar.

    oysa türkiye'de medeni kanun azınlıkların dini temsilcilerine evlendirme yetkisi vermiyor. azınlık gruplarına mensup çiftler, eğer önceden başvuru yapılmış ve resmi belge tarafından belirtilmiş istisnai bir durum yok ise, ancak belediyeler tarafından kıyılan resmi nikâhlarının ardından kilise ve sinagogda dini nikâh yapabiliyorlar.

    ayrıca batı’da tüm nikâhların dini olması ve kiliselerde kıyılması gibi zorunluluk da yok. örneğin abd’de kilise rahiplerinin yanı sıra yargı memurlarının da evlendirme yetkisi bulunuyor. hatta birçok avrupa ülkesinde nikâh kıyma yetkisine gerekli kurumlara akredite olmuş herhangi biri de sahip olabiliyor.

    yeni tasarıyla ilgili detayları "batı ülkelerinde nikah nasıl kıyılıyor?" videosunda bulabilirsiniz.
  • hristiyan din adamları neden nikah kıyarlar?

    sebebi avrupa'da veba salgını dönemine kadar dayanıyor. italya'da şehri etkisi altına veba salgını sebebiyle belediyeler karantinaya alınmış, nikah kıyan memurlar hastalıkla boğuşmakta, dolayısıyla nikah kayıtları özenle tutulamamaktaydı. bunun üzerine dönemin devlet erkanı, halen güvenli kalan kiliselere ve papazlara nikah kıyma ve bunları kayıt altına alma görevini verdi. kilise başta bu kararı angarya görüp karşı çıksa da uygulamaya geçtiğinde görevin kilisenin tanınırlığı açısından kıymetini anladi ve veba salgini geçtikten sonra dahi bu görevi belediyelere geri iade etmedi.

    demem odur ki hristiyanlıkta dahi dini nikah diye orijinal bir kavram yokken, islama böyle bir eklenti yapma çabası neden? islama göre nikahı devlet yani belediyeler kıymalı, kayıt altına almalıdır. islamda aslolan dini olan değil resmi nikahtır.
  • onlar namaz kılmıyor biz niye kılalımdan gierer bu mevzu zinadan çıkar.. yapmayın böyle büyük cahillikler... müftü kıysın de ok ama papaı örnek verirsen altından kalkamazsın..
  • oğlum gerçekten laf anlatmaya çalışmaktan insanlar hayatlarından soğuyor. ama hala bunu savunuyorsunuz. turkiye'de hiç bir papaz resmi nikah olmadan kilisede dini nikah yapamaz. ışi bu zaten değil. ımamlarin da işi olmamalı. gerçi artan imam sayısının bir şekilde istihdam edilmesi gerekiyor.
  • ben okuduğum kitaplarda ve hadislerde "islamda ruhban sınıfı yoktur" diye kesin ve net bi ifade hatırlıyorum.
    yoksa siz islama ruhban sınıfı sokarak allah'ın dinine savaş mi açtınız ?
    merak içerisindeyim.
  • (bkz: siyasi islam)
hesabın var mı? giriş yap