• üzerine her dönem iktisatçlar arasında çokça fikir yürütülmüş çeşitli teorilerle faiz, para ve bu gibi değişkenler kullanılarak ekonomide genel dengenin sağlanması amacıyla uygulanmaya çalışılan politikalar bütününü anlatan iibf dersi.
  • yarın final sınavına tabi tutulacağım laaağneet aksiiii ders.
  • türkiyede para politikasının iki tane sorunu var para ve politika
  • merkez bankalarının ekonomiye arz ettiklerin parayı belirten politikalardır. zaman zaman para teorisi ile karıştırılmaktadır. para teorisi, bu arz edilen paranın ekonomiye etkilerinin incelenmesidir.

    merkez bankaları para politikalarını belirlerken; ülkedeki enflasyon ve işsizlik oranlarını da dikkate alır. bu politikalarda tek bir doğru yoktur. uygulanan politika, ülkedeki ekonominin bir sonucudur.

    türkiye gibi gelişmekte olan ve ağırlıklı hizmet sektörü ile ilgilenen ekonomiler, enflasyonu ve faizi belirli bir seviyenin altında tutmaya çalışırken, ekonomisinin temel yapı taşı üretim ve bu üretilen malların ihracatı olan çin gibi ülkeler kurun yükselmesini avantaja çevirir, ülkeye soğuk yatırımın girmesini sağlar. amaç ucuz iş gücü sayesinde ülkeye yatırım çekebilmek ve ekonomide hacim yaratmaktır. halkın refahı düşeceği için, çin gibi totaliter yapıdaki ülkelerde uygulanabilir. avrupa'da uygulanmaya kalkılsa, kısa sürede hükümet devrilebilir.*
  • işsizlik, enflasyon bunların arasında bir ince ayar tuturmak filan bunarın hepsi artık geçmişte kalmıştır para politikası için

    son bir kaç on yıldır, özellikle de lehman krizinden sonra tek ve tek gerçek amacı reel iş çevrimleri (bkz: real business cycles) ile finansal piyasa çevrimleri arasındaki doğal bağı koparmak ve ikincisini çevrimlerden tamamen bağışık tutmaya çalışmak haline gelmiş olan ekonomi politikası bileşenidir

    bunun sonunda tünelin sonunun nereye çıktığını hababam sınıfı izleyicileri gayet iyi bilmektedirler
  • ekonomik istikrar, iktisadi büyüme, tam istihdam, ödemeler dengesi ve piyasaların işleyiş şeklini sağlayan bir müdahale politikasıdır. türkiye'de merkez bankası tarafından yürütülür...
  • bugün gerçekleşen başarılı(!) (bkz: enflasyon raporu) sunumundan sonra efsaneyi tekrar hatırlamak lazım;

    “para politikası yüzde 98 iletişim, yüzde 2 karar ve işlemden oluşur”

    (bkz: ben bernanke)
  • nass diye bişe varmış, bugün öğrendim. işte bu nassa göre şekillendirilen ülkenin parasının yönetilmesi şekli.
  • para politikasında maradona etkisini biliyor muydunuz? ingiltere merkez bankası eski başkanı mervyn king bir konuşmasında maradona’nın 1986 dünya kupası'nda altı kişiyi çalımlayarak ingiltere’ye attığı o efsane gole atıfla teoriyi anlatıyor; o pozisyonda rakipler maradona’nın sağa/sola gitmesini beklerken o dümdüz gidiyor ve altı kişiyi geçip golünü ağlara bırakıyor. şoklara karşı gerekli manevrayı yapması beklenen merkez bankaları da böyledir. fazla bir şey yapmasına gerek kalmadan hedefe ulaşır. para politikasında itibar bunun için önemlidir.
  • para politikası varlık yaratmaz. mevcut varlığın nasıl yönlendirileceğine karar verir.

    para politikasıyla düne ait parayı bugün kullanırsın, bugünkünü yarına bırakırsın, yarınki parayı bugünden harcarsın. sağdakini sola verirsin, soldakini sağa verirsin. elindeki varlık yer değiştirir. toplamda değişmez.

    elindeki ağaç 10 tane ceviz verdiyse, bu cevizleri 10 kişiye birer birer de verebilirsin. tüm cevizleri aynı kişiye de verebilirsin. sevdiğin iki kişiye 5'er tane de verebilirsin. iki cevizi saklayıp 8 cevizi aranızda pay edin de diyebilirsin. bu paylaştırma yöntemiyle 11. cevizi elde edemezsin. komşudan bir ceviz ödünç alabilirsin. sonraki sene 9 cevizle yetinirsin. kalıcı olarak 11 ceviz istiyorsan ikinci ağacı yetiştirmek zorundasın.

    türkiye son yıllarda yüzyılın buluşu gibi para politikasına yoğunlaştı. yöneticiler değişiyor, politikalar değişiyor, uygulamalar değişiyor. sürekli bir deneme yanılma yöntemi izleniyor.

    merkez bankası ekonomiyi yönetmez. merkez bankası başkanı ekonomi yönetiminde değildir.

    para politikası ekonomi politikalarıyla uyumlu olmalıdır. uyumlu politikalar izlenirse genel ekonomi için destekleyicidir. kötü ekonomi politikalarını hiçbir para politikası düzeltemez. ekonomide yapısal sorunlar varsa hangi para politikası uygulanırsa uygulansın sonuç aynı olur.

    bugün kuru düşürür faizi yükseltirsin, yarın faizi düşürürsün kur yükselir. anlık müdahalelerle rahatlamalar sağlayabilirsin. piyasadaki kağıtları dilediğin gibi dolaştırabilirsin. sonuçta kağıtlar yenilebilir değildir. yenilebilir olan cevizdir. herkes için yeterli miktarda ceviz olmalıdır.
hesabın var mı? giriş yap