• cevabı hayır olan sorudur.

    para bir değer birimidir. parayı ortadan kaldırmak için değeri ortadan kaldırmak gerekir ki insanlar değişik şeylere değişik değerler verirler.

    bunu düşünmeden parayı ortadan kaldırmaya kalkışmak fazla kilolu olduğumuz için terazi ve kilogramın kullanımını kaldırmaya çalışmakla eşdeğerdir. para kıt değildir. kullanımı sorunlu olabilir ama parasız bir uygarlık biçimi düşünülemez. üretim, mal ve hizmet değişiminin olacağı her yerde değer kavramı ortaya çıkacaktır ve adına para demeseniz bile bir değer birimi söz konusu olacaktır.

    bu nedenle böyle şeylerle uğraşmaktansa nasıl araştırır, geliştirir, üretip kalkınırız, buna odaklanmalı.
  • gereksiz soru.

    asıl sorun paranın varlığı değil, kölelik ve sömürü düzeni çünkü.

    "dünya üzerinde yeterince kaynak vardır ancak bu kaynaklar verimli dağıtılamamakta ve israf olmaktadır. "

    cevap, sorunun içinde zaten.

    verim, israf gibi nasihatle bağlantılı kelimelere takılmayın. dünyanın nasihate değil, adalete ihtiyacı var.
  • sorun para değil, parayı sorun hale getiren insan ve sistemdir. eğer bir gün zenginleri doyurmayi basarabilirsek dünya daha iyi bir yer olabilir.
  • mülkiyet dediğimiz kavram var olduğu sürece para da var olacaktır. (bkz: #65597660) numaralı entryde arkadaş gayet güzel açıklamış paranın bir değer birimi olduğunu. en değerli varlık da mülkiyet olduğuna göre mülkiyeti ortadan kaldırmalısın ki; değer, ve buna bağlı olarak da para ortadan kalksın.
  • kızıldekiler bunu uyguladığına göre mümkündür. ayrıca insanlar karşılıksız olarak bir şeyler yapmayı daha çok sevmektedir. yazılım dünyasında açık kaynaklı yazılımların çokluğu bu önermemi doğrular niteliktedir.

    (bkz: son ırmak kuruduğunda son ağaç yok olduğunda) parasız bir dünya düzeni olacağını anlarsınız fakat çok geç kaldığınız için bir şey yapamazsınız.

    parasız bir dünya düzeninde tüm ekonomistler işe yaramaz olacağı için bunlar doğal olarak karşı çıkıyor, karşı da çıkmak zorundalar. bu yüzden hiç bir iibf mezunuyla bu konuları tartışmayın.

    düzenleme : @fulgura sağ olsun "para olarak wampum ve diğer incik boncukları kullanırlardı" diye uyarıda bulundu bu da üsteki yazdıklarımın hatalı olduğunu ortaya çıkarmaktadır. şuanda uykuluyum uyanınca, becerebilirsem başka bir şekilde mümkün olduğumu iddia edeceğim.
  • cevabı; "teoride olabilir ama pratikte hayır." olan sorudur. çok uzun yıllar sonra belki.

    önce bakış açımızı, değer yargılarımızı değiştirmeliyiz. insan olmayı bilmiyoruz.

    tembeliz, benciliz, sabırlı değiliz, saygılı değiliz, öfke kontrolümüz yok.

    daha asansöre, metroya, otobüse binip, inmeyi bilmiyoruz, engelli park yerlerini gasp ediyoruz.

    karşılığı olmadan bir şey yapmıyoruz. iyilik yapmıyoruz, yapsak da yaptığımız iyiliği unutmuyoruz.

    "aynı işi yapıyoruz ama o benden daha çok para alıyor." diyoruz.

    bu örnekleri istediğiniz gibi çoğaltın. önce bunları bir halledelim de...

    yani daha çok fırın ekmek yemeliyiz.
  • mümkündür.

    insanlık henüz parasız dünyada daha uzun zaman geçirmiştir. belleklerde kalmasa da böyle bir dünya mümkün.

    kaldı ki insan aklı ile kurulmuş bu paralı düzene, düzen diyorsanız düzülürsünüz.

    (bkz: memleketimin güldürmeyen esprileri)

    yeni nesle bir sorum olacak;
    acıkmadıkça birbirine kıymayan milyonlarca canlı türü varken insan neden böyle?

    ve bir gün ezici bir çoğunluk tarafından kabul edileceği üzere;
    bankasız, şirketsiz bir dünya mümkündür.
  • hepimizin aylık kazancı en az 5-6 bin lira olsa, 1 tl = 0,5 euro/dolar veya 1 euro/dolar olsa, vergiler hayvan oğlu hayvan kadar olmasa, piyasadaki her şeyin fiyatı makul değerlerde olsa, benzinin fiyatı, yeni arabanın vergisi filan bu kadar abartılı olmasa, esasında parasız dünya düzenini sorgulamaya bile gerek kalmayacak.

    üst paragrafta saydığım değerlerin hiçbirine sahip olmadığımız için, parasız bir dünya düzenini sorguluyoruz. pek çok ülkedeki, bizimkine benzer ekonomiye ve yaşam standartlarına bağlı insan da bunu sorguluyor. refah düzeyi yüksek, kişi başına düşen millî gelirin yüksek olduğu ülkelerde insanların böyle bir derdi yok, çünkü zaten kazandıkları para her boka yetiyor.
  • mümkündür. 140 yıl kadar önce karl marx bu soruyu cevaplamış ve sorun yaratan şeyin para olmadığını ispatlamıştır. proudhon'un ücretlerin para olarak ödenmesinin kaldırılması ile işçilerin özgürleşeceği yanılgısını ortaya çıkarmıştır. (bkz: gotha programının eleştirisi) karşılaştırma amaçlı (metin ingilizce).
hesabın var mı? giriş yap