• ilginç bir karşılaştırmadır.

    parayı faize yatırmakta sıkıntı yok, faizden gelen parayı yemekte de sıkıntı yok tabii ki söz konusu para türk lirası olmadığı sürece.

    uzun vadede türk lirası güvenilmez olsa da, eğer aylık faizini yemeyip biriktirecekseniz ciddi bir sıkıntı yaşamazsınız fakat faizi yerim ana para durur diyorsanız, uyarayım durmaz!

    200 bin lira örneklendirilmiş oradan gidelim. 200 bin liranın aylık getirisi stopaj sonrası aşağı yukarı 3 bin lira eder. siz bu parayla geçinecek standartları kabullenerek yaşamaya başladınız.

    öncelikle hükümet faizleri zorla baskılamaya çalışıyor. mevduat faizleri muhtemelen düşmeye devam edecek, yani beklenti o ki siz şu an 3 bin lira faiz getirisi aldığınız anaparanızdan bu yaz aylarında belki de 2500 lira bile alamaz hale geleceksiniz. bu hükümetin faizleri düşürme hususunda başarılı olduğu senaryo için geçerli tabii.

    1994’teki krizde olduğu gibi zorla faiz düşüreyim derken dolar kurunu patlatırsa mevduat faizleri belki de senelik %30-35 bandına kadar yükselecek ama kurun 8-9 liralara kadar fırlamasından sonra yaşanacak enflasyondaki yükselişle sizin faiz getiriniz aylık 5 bin lira olsa bile o parayla bugünkü standartlarınızı tutturamayabilirsiniz. bu da hükümetin faizleri düşürmede başarısız olduğu senaryoda yaşanacaklardı.

    işin özü aslında türk lirasıyla yatırım yapmadaki büyük riskte yatıyor. türk lirası ile bakkaldan ekmek alın, market alışverişi yapın ama tasarruf yapmayın çünkü riski yüksek. sen senelik %20 faiz alıyorum diye sevinirken dolar kuru bir ayda %30 yükseldiğinde sinirden duvarı yumruklayabilirsin.

    diğer alternatif amerikan dolarına çevirip onun faizini yemektir. türk lirası kadar yüksek bir faiz alınmaz bu doğru amma velakin şu an ortalamada dolar mevduata senelik %4 civarı bir faiz veren az sayıda ülkeden birisiyiz. üstüne üstlük türkiye’de milli gelir tl bazında büyüse dahi dolar bazında ya küçülecek ya da yerinde sayacak. bu da aylık dolar getirisinin değerini korumasında etkili olur.

    şu anki kurdan 200 bin lira 38 bin dolar eder, bu da aylık 100-110 dolar arası bir getiri sağlar. tl bazında şu an 550 lira eder ama yeni bir kur atağı yaşandığında bu para 1000 lira bile edebilir çünkü türk lirası enflasyonist bir para birimidir ve güvenilmezdir. türkiye’de yaşadığınızı kabul edersek dolar bazında ana paranızın korunması ciddi bir güvencedir. yok yurt dışı yerleşikseniz, dünya’da kimseye verilmeyen bir dolar faizi aldığınız için paranızın değer artışı gene de çok yüksektir.

    diğer seçeneğe bakalım, ev alıp kiraya verirseniz fiziki olarak ev varlığını koruduğundan dolayı kirayla dolar faizinde olduğu gibi istediğinizi yapabilirsiniz. ayrıca kira gelirinizin de normal şartlarda her sene güncel enflasyon oranında yükseleceğini düşünebiliriz. dolayısıyla kirayı istediğiniz gibi harcayabilirsiniz.

    200 bin liralık evden aşağı yukarı 850-900 lira kira geliri elde edebilirsiniz. bunun da senelik kabaca %10-15’ini kira geliri vergisi olarak öderseniz cebinize aylık ortalama 750-800 lira civarı bir para kalır. dolara karşı miktar fazla dahi olda temelde iki riski vardır.

    1) kiranızı düzgün bir şekilde ödeyecek kiracı ve evin içine etmeyecek kiracı bulmak kolay değildir.

    2) apartman ve evin temel demirbaşlarının sıkıntı yaratmamasından emin olmak gerekir yoksa bu getiri azalır.

    ama tabii standart bir ev tanımı aslında yoktur. mesela üniversitelere yakın bir bölgede ev sahipleri nasılsa öğrenci her yerde yaşar diyerek eve masraf yapmaz ve ayrıca öğrenciler 2-3 kişi kaldığından dolayı da evin kira çarpanını yükseltirler.

    ya da aşırı lüks bölgelerdeki sitelerde, diplomatların ve expatların sık yaşadığı yerlerde genellikle lüks möbleli kiralanan site içi lokasyonlarda da kira çarpanının 150’ye kadar düştüğü görülebilir. bu yüzden dolar ya da tl olsun mevduatın aksine ev örneğinde spesifik lokasyon denklemi değiştirecektir. bu yüzden yukarıdaki hesap ortalama bir ev için yapılmıştır.

    dolayısıyla evin riskleri daha doğrusu belirsizlikleri vardır. bu yüzden az da olsa dolara nazaran aylık getirisi bir kur şoku yaşanmadıkça biraz yüksektir. türk lirasının ise evden çok daha fazla ve sıkıntılı belirsizlikleri vardır. bu nedenle faiz getirisi eve nazaran çok çok yüksektir ama bu faiz getirisi her ay harcanırsa 10 sene sonra 200 bin lira = 30 bin lira bile olabilir.

    ama bütün kirayı ya da bütün dolar faizini de 10 sene boyunca yeseniz 10 sene sonra 1 ev = 1 ev olarak ya da 38 bin dolar = 38 bin dolar olarak kalacaktır, ya da sizi kırmayayım 36-37 de olabilir.

    aslında dolar’da da enflasyon vardır ama bu enflasyon türkiye gibi yerinde sayan bir ülke için pek hissedilmeyebilir çünkü milli geliri dolar bazında büyüyemeyen bir ülkede aynı dolar sizi aynı standartlarda yaşatabilir. bunu anlamak için aslında 38 bin dolar ile 10 sene önce neler yapılabileceğine bakmanız kafidir.

    kısacası ister ev alın, ister tl ister dolar mevduat yapın ama yapılacak en salakça hareket paranızı tl mevduata yatırıp her ay faiz getirisini yemek olacaktır. o paranın o kadar hızlı değer kaybettiğini görürsünüz ki kendinizi kafanızı duvarlara vururken bulmanız çok uzun sürmez. zaten faiz getirisinin kendisi bile hızla değer kaybettiğinde o parayla geçinilemeyeceğini de anlamak çok zaman almaz.
  • ikisinin de gün itibariyle pul kadar değeri kalmamıştır. para tl cinsinden enflasyon karşısında eriyip gider. cevap, hiçbiri.

    edit: ev fiyatlarının arttığı falan yok. 3 sene önceki araba, telefon, laptop fiyatları nerede, ev fiyatları nerede. 3 sene önce 100 bin tl’ye sıfır golf satılıyordu. aynı araba şu an 250 bin. buna karşılık ev fiyatları % 20 belki artmıştır. hayal aleminde yaşayan emlakçı ve müteahhitlere inanmayın. mevcut düzende yatırım için ev almak enayiliktir. yok “ben müteahhit çocuğuna bir bmw hediye etmek istiyorum sevaptır” diyen varsa onu bilemem.
  • en temel ekonomik kurallardan bihaber suser beyanıdır.
    para değerini koruyan birşey değildir. bankalar da hayır kurumu olmadığı için size verdiği faiz paranızın değerini korumaz.
    siz ev almayayım, faize yatırayım diye parayı bankaya verirsiniz. banka o parayla ev alır, size kazandığı paranın küsüratını faiz diye verir. banka sahipleri ve hissedarları zengin olurken, siz "niye böyle oldu ya?" diye kafanızı kaşırsınız.
    para sıcak bir patates gibidir, bir an önce elinizden çıkarıp değeri olan bir şeye çevirmeniz gerekir. para değeri olan bir şey değildir.
    zengin insanlara bakın, sürekli kredi çekerler. neden? paraları mı bitmiştir? hayır! onlar enayi olmadığı için ellerinde para bulundurmazlar. para lazım olduğu zaman da parayı satın alırlar (yani kredi çekerler). yatırımlarından gelen parayla da çektikleri kredinin borcunu öder, arta kalan parayla yeni yatırımlar yaparlar.
  • faiz ne önce ona bakmak lazım.

    şu anda en yüksek faiz veren banka %13-14 veriyor. bundan gelir vergisini düştüğünde sana %11-12 net faiz kalır. tabi burada da enflasyonu düştüğünde %1 net kar elde edersin. parasını faize yatıran bir kimse 200 bin tl'de, 1 senede elde edeceği net kar 2 bin tl'dir.

    evlerin kiralarına baktığınızda 200 bin tl değerindeki bir evi 800-900 tl'ye çok rahat kiraya verirsiniz. bu da senelik 10 bin tl eder. bunun yıllık gelir vergisi 750 tl'dir. size 9.250 tl kalır net olarak. bu arada evin değeri ise en az enflasyon oranı kadar artar (emlak fiyatları şişmiş bir yerden almadıysanız). bu durumda 200 bin tl'den net geliriniz senelik 9.250 tl olur. bir evi 30 bin tl harcayarak baştan ayağa elden geçirebileceğinizi düşünürsek ve bunun en az 10 yıl idare edeceği göz önüne alınırsa, ev için senelik 3 bin tl amortisman düşünülebilir. buna göre de senelik net karınız ev yatırımında 6 bin tl civarında olabilir.

    faiz ile kira arasında bu şekilde önemli bir fark oluşuyor.

    ha ama tabi bu değerlendirme faize yatırıp 10 sene kalması ile ev alıp 10 sene kalması arasındaki karşılaştırmadır.

    siz 200 bin tl ile kısa vadede bir şey yapacaklarsa, o zaman zaten ev yatırımı olmaz. ev yatırımı daha çok memur yatırımıdır. alıp, kiraya verirsin, senin bütçene desteği olur, emekli olup maaşın düştüğünde aç kalmamanı sağlar vs.
  • evi kiraya vermek helalken, paranı kiraya vermek neden haram "mantıklı" bir açıklama sunabilecek olan var mı?
    mantıklı olması çok önemli yalnız.
  • şuraya gelip faiz haram diyenlere tilt oluyorum.

    haram olan faiz o faiz değil amk,değil.

    tanım : bilip bilmeden yorum yapanların doluştuğu başlıkımsı.

    o kadar çok mesaj aldım ki; açıklama gereği duyuyorum. gören de beni ulema sanacak...

    enflasyonun olmadığı bir ülke düşünün. ve bende de çokça para var. paraya sıkışan birisine para veriyorum ve diyorum ki; sana bin birim para verdim ve bu parayı 3 ay sonra bana 1500 birim para olarak ödeyeceksin. bu durumda, paradan para kazanmış oluyorum ve 1000 birim para ile şimdi alabileceğim şeyler ile 3 ay sonra alabileceğim şeyler aynı olduğu için (sıfır enflasyon) ekstradan 500 birim para elde etmiş oluyorum. bu haksız kazanç faiz olarak haramdır.

    günümüzde mayıs ayı enflasyon oranı 14,13 civarında yani; paramız her ay %14 seviyelerinde değer kaybediyor. kabaca bir hesapla elimdeki 1000 birim para ile alabildiğim şeyler sonraki ay %14 azalıyor demektir. bu durumda bu parayı %14lük bir faizle bankaya yatırdığımda sadece paranın değerini koruyor oluyorum. bu para size avantadan gelen bir para değil; 1000 birim para ile alabildiğiniz şeyi bir ay sonra 1140 birim para ile alabiliyorsanız ve %14 faize yatırmışsanız burada sadece paranızın değerini korumuş oluyorsunuz.

    burada şöyle bir durum da ortaya çıkıyor. banka faizi bu enflasyon oranından fazla ise, işte o haksız kazanca girer.

    yani özetle, enflasyonun sıfır olduğu yerde bankacılıkta faiz varsa haramdır. faiz her zaman sonuçtur.
  • eğer yatırım amacınız var ise faiz bir yatırım değildir ve kazanç sağlamaz. o yüzden taşınmaz alınız. ayrıca şuan türkiyedeki faiz bırakın kazanç sağlamayı paranızı azaltır. türkiyedeki faiz şuan negatiftir (ppp).
  • parayı dolara yatırıp, doları da vadeli hesaba yatırıyorum. ana paraya dokunmayıp, faizini karıya kıza kumara harcıyorum. kesinlikle eve sokmuyorum. evet.
  • elinizdeki anapara 10 yıl sonra bir ev fiyatı etmeyecektir fakat aldığınız evi 10 yıl sonra güncel bir ev fiyatından satabileceksinizdir. yani zaten 10. yılın sonunda aynı para üzerinden alacağınız aynı faiz sizi tatmin etmeyecektir.
    kısa vadede evet faiz karlı görünebilir. 6-8 ay gibi bir zaman zarfında düşünebilir. ama uzun vadede bence gayrimenkul.
  • başlık gene müslüman 'dinli'ler tarafından rehinlenmiş. her ortamda zehirli fikirlerini kusmaya devam ediyorlar.

    mars'a çıkıldı çıkılacak halen aynı goygoylar !

    birinde evini, diğerinde de paranı kiraya verirsin. ekonomi bilimine göre de herşeyin bir bedeli vardır. türkiye'de her yıl %20 25 aralığında, arjantin de %40 civari enflasyon ve bunlara yakın faiz oranların olduğundan bu ülkelerde sizin öğrendiğiniz türden 'islam' yaşayamazsınız.

    japonya da ise banka kredisi aldığınız zaman size faizler eksi yönde olduğundan ödeme yapılabilir. taşıma suyuyla değirmen döndürmeyen ülkelerde 'müslüman' olma şansı daha yüksek. çünkü aklını kaybetme şansın çok düşük !

    ayrıca değerli 'müslüman dinli' şahıs bu kısım çok önemli, evini 10 yıl sonra enflasyonun %500 artmış olacağı bir ülke de sattığında eline geçen para ve bu zamana kadar almış olduğun kira getirisi o zamana kadar alacağın faizden çok daha fazla olacağı için allah'ı kandıramazsın. insan'ı kandırabilirsin ama allah ekonomidir, allah her şey'dir, her yerdedir...
hesabın var mı? giriş yap