• türkiye'nin neden teknoloji konusunda atılım yapamadığını gösteren olaylardan biri. yazık.
  • zaten sona ermişti, 2015 yılında olmuş gibi davranmanın alemi yok. debian'a geçildiği gün fişi çekilmişti. açık kaynak bir proje ölmez de pardus'un misyonu farklıydı, bunu açık kaynak gönüllüleri dahi kavrayamadı. solun kendi içindeki kavgaları gibi linux'cular da kendi içinde kavga ettiler. yok milli işletim sistemi demek yanlışmış, ulusal demek yanlışmış, sonuçta linux çekirdeği kullanıyormuş. halbuki burada çok daha ulvi bir amaç vardı, amaç devletin kademelerindeki sistemleri amerika'da kontrolümüzün olmadığı ve muazzam paralara satın aldığımız bir yazılım yerine kontrolümüzün tamamen bizde olduğu ve ücretsiz bir yazılıma geçirmek idi. yani devletin istekleri doğrultusunda özelleştirilebilir bir sistem idi pardus. askeriyenin istekleri doğrultusunda bir şeyler geliştirildi, milli eğitim bakanlığı için çalışmalar yapıldı, devlet hastaneleri, valilikler, belediyeler... sayısız devlet kurumu bunu kullanabilirdi. milli bir farkındalık yaratılabilirdi. bu şekilde linux'un gelişimine bile ülke olarak katkıda bulunmuş olurduk. ve istenen paralar çok yüksek değildi ama geri dönüşü muazzam olacaktı. bu basit bir linux dağıtımı projesi değildi, varolan kabuğun üzerine arayüz çakıp işletim sistemi yapıldı diye ortalarda gezilmedi. çok ciddi emek harcandı, çok fazla geliştirme yapıldı. pardus bizim yüz akımız oldu, son kullanıcı için bile harika bir sistemdi. birçok insan türk yapımı olduğu için değil sevdiği için kullandı, ubuntu'ya ve diğerlerine tercih etti. bu harika proje asla devlet tarafından tam olarak olması gerektiği gibi desteklenmedi. yine de projenin fişi çekilmedi. ta ki fatih projesine kadar. fatih projesine entegre olamadığı için önce yapılan tüm emekler çöpe atıldı ve debian tabanlı bir ucubeye dönüştü daha sonra da kaderine terk edildi, tüm ekip dağıtıldı. iddia ediyorum ki bu projenin fişinin çekilmesi akp'nin ülkeye verdiği en büyük zarar oldu. ben yine de pardus projesini bir kayıp olarak görmüyorum. bu ülkede tüm engellemelere rağmen bir şeyler olmakta, bu kadar başarısız yöneticiye rağmen ülke bir şekilde yolunu bulmakta. devrim arabaları facia bir karar ile durdurulan bu açıdan başarısız bir proje gibi gözükebilir ama bence ehliyeti olmayan mühendisler tarafından varolan yabancı arabalardan kopya çekilerek yapılan ilk yerli otomobilimiz bugün sahip olduğumuz devasa otomobil sanayisinin tetikleyicisidir, o devrim arabaları üretilmeseydi bugün bu denli bir otomobil sanayisinden bahsedemeyecek, belki sanayiden bahsedemeyecek, tarım toplumu olmaya devam edecektik. pardus da bu ülkede birçok şeyi tetiklemiştir, ülkenin bilişim çağına ayak uydurması bakımından bir kilometre taşı görevi görecektir. pardus bu bakımdan başarısız olmuş bir proje değildir, varlığını sürdürdüğü kısa sürede çok nitelikli yazılımcılar, çok büyük bir tecrübe kazandırmıştır.
  • her şeyi devletten beklememek lazım, nede olsa devlet dediğin şey avantayla çalışıyor bu ülkede avanta yoksa devlet de yok !

    tanım: bizi üzen durum, sona ermeseydi yeni sürümde namaz saati de olacaktı diyorlar.
  • vazonun yerini beğenmeyip çöpe fırlatmak gibi bir şey, kıyaslayabileceğim başka hiçbir şey yok.

    kullandığım kadarıyla zaten pek güzel de değildi. ama geliştirilse olabilitesi vardı ya yazık olmuş..

    (bkz: fatih projesi)

    sahi bir de fatih projesi vardı noldu ona?
  • fazla kafa yorup siyirmamak icin alinmis bir karardir. hikmetine sey yapmamak icin yerinde bir karar olmus bence.

    (bkz: binali yildirim)
    (bkz: bulut bilisim)
    video
  • olu falan degil gayet guzel dogmus projeydi. bir de yazilimcilar falan yazmiyor mu maasli eleman mi lazim diye. donen paralarin haddi hesabi yok. daya butun kamu kurumlarina, fatih tabletlerine bakalim pardusu noluyor? microsoftla anlasip milyarlari cukkalamak daha tatli tabi, yanlis hatirlamiyorsam bill gates ozel olarak gelip tayyor emmiyle gorusmustu.

    uekae, yeni adiyla bilgem bu ulkenin yuz aki kuruluslarindan biriydi. tabi ki biraz hantalligi olacak devlet kurumu olarak, silikon vadisi sirketleriyle karsilastirilamaz ama son derece ozgun ve onemli projelere imza atildi. ama cemaat kadrolasmasi, hayvanat bahcesi mudurleri falan derken son 10 yilda geldigi nokta malesef icler acisi.
  • bir buraya bakıyorum, bir de bu habere.

    hayvanat bahçesi müdürünün pardusla işi ne ola ki zaten? kur'an okutulan fasulye neyimize yetmiyor beyler?

    işin doğrusunu(!) yapmış hayvanat bahçesi müdürü icraatıdır.
  • bayılıyorum bu tür haberlere. tarihin tozlu rafları olan arşivlerde yerini alsınlar. o değil de bir 20 -30 sene sonra bunu yapan ortamlarda nasıl gezecek onu merak ediyorum. ömrüm vefa ederse ben de görürüm bakarsın.

    lan şu anda endonezya'dayım afedersin (belawan) . burası bile kafa olarak bizden 356 ( yazıyla üçyüzellialtı) yıl ileride be kardeşim.

    tanım: hiç tasvip etmediğim gelecek açısından kaygı duyulan gelişme.
  • (bkz: pisi linux)
  • zaten harcanacaktı. akp ekipleri yalnızca kullanıldı. gentoo'dan debian'a geçmek de bir intihardı.
    yalnızca tsk ve devlet dairelerinde microsoft yerine kullanılması bile türkiye için çok ciddi bir maddi kazanç olurdu. prestij ve gurur ise cabası.
    olaya oardus iyiydi veya kötüydü gibisinden dar bir perspektiften bakmamak gerekir. kötüyse iyileştirirsin.
    kısaca akp kadroları yalnızca birer maşa oldu.
hesabın var mı? giriş yap