• soğuk bir kiş sabahı çok sayıda kirpi donmamak için hep birlikte ısınmak üzere bir araya toplanır. ama kısa süre sonra oklarının birbirleri üzerindeki etkilerini görüp yeniden ayrılırlar. isınma gereksinimi onları bir kez daha bir araya getirdiğinde okları yine kendilerine engel olur ve iki kötü arasında gidip gelirler, ta ki birbirlerine katlanabilecekleri uygun mesafeyi bulana kadar. bunun gibi, insanların hayatlarının boşluğundan ve tekdüzeliğinden kaynaklanan toplum gereksinimi onları bir araya getirir, ama nahoş ve tiksinti verici özellikleri onları bir kez daha birbirinden ayırır.
  • "görüş, etki ve temas alanımız ne kadar darsa, o kadar mutluyuzdur.bunlar ne kadar genişlerse, o kadar ıstırap çeker, ürkeriz. çünkü bu alanla birlikte kaygılar,arzular ve korkular da çoğalır ve büyür.bu yüzden körler bile bize ilk başta göründüğü kadar mutsuz değildir."
  • adı yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar yerine iç karartıcı gerçekler veya gerçekler acıdır da olabilirmiş. şövalye onurunun anlatıldığı kısım hariç bütün bölümlerin herkes için faydalı olduğu aşikar. bir başucu eseridir zaman zaman tekrar okunmalıdır.

    ' kolay şey değildir mutluluk
    kendimizde bulmak çok zor
    başka yerde bulmak imkansızdır.'
    chamfort
  • bir kaç satır, belki paragraf okuyup durup sindirilmesi gereken, yudum yudum içildiği takdirde ilaç gibi gelen kitaptır. ve bağımlılık yaratabilir, bir kere okuduktan sonra yeniden okuyası gelir insanın mutlaka içinize dökülen o ferahlığı yeniden hissetmek için.
  • özellikle otuzlu yaşların başında daha keyifli okunacağına ve faydalı olacağına inandığım ( yirmili yaşların başında okudum , yaklaşık on yıl sonra tekrar elime aldım), daha sonra da periodik olarak göz atılması gerektiğini düşündüğüm kitap
  • aforizmalara gecene kadarki "insanin ne oldugu", "neye sahip oldugu", "neleri temsil ettigi" seklinde basliklanan, yurdum nufusunun 60 yastan buyuk okumus etmis bir ferdiyle bir hafta konusunca ana fikri kapilacak sabir testi bolumde kitap cay altligi edilmez ve aforizmalara gecilirse tadindan yenmez bir kitap, vizyon genisleten bir eser.

    bahsettigim sabir testi kisimda, gurur ve kibirle ilgili kisim ve ozellikle dogu bati divanindan alintilar olmasa, sovalye onuru kisminda hatri sayilir bir okuyucu kitlesi telef olur zannimca.

    zaman zaman schopenhauer de cok kesin konusmaktan cekinmis hatta ayni kisilerden birbirine tezat olusturan alintilarda da bulunarak eserini bi sekilde de sekillendirmis.

    hic adetim degildir ancak altini cize cize okudugum bir kitaptir, 6 saatlik otobus yolculugunda okunmasi durumunda anca okuduklarim cetelesine bi cizik daha atarsiniz.
  • cesur, kaygısız, alaycı, zorba, - böyle olmamızı ister bilgelik: bir kadındır o ve hep bir savaşçıyı sever..
  • --- spoiler ---

    "dünya kötülük içindedir; vahşiler birbirlerini yiyorlar ve evcilleştirilmişler birbirlerini dolandırıyorlar ve buna da dünyanın gidişi diyorlar."

    --- spoiler ---

    bu pek yerinde tespitiyle önünde saygıyla eğildiğim schopenhauer kitabı. kitapta bir de terentius'tan anlamlı bir alıntı geçer ki, yazmazsam olmaz:

    "insanın yaşamı zar atmak gibidir, atış istediğin gibi gelmezse rastlantının sunduğunu sanatın düzeltmesi gerekir."
  • 3. kitap olan yaşam bilgeliği üzerine aforizmalar, intihara eğilimli kişiler için başucu eseri olabilir.
  • ünlü pesimist/kötümser schopenhauer'ın kabalcı'dan çıkan kitabı. hegel'in iyimserliğini sarsan bir eser, her dü$ünürün tutkusu olduğu üzere mitolojik değinmelerinden ötürü, mitolojik bilgi de gerektiren, muhabbetli bir kitap.
hesabın var mı? giriş yap