• vücudumuzdaki sürtünmeli eklem yerlerinde -mesela parmaklarımızda-, iki kemiğin birleştiği kısımda bir kapsül bulunur. bu kapsülün içinde kemiklerin sürtünmeden kolayca hareket etmesini sağlayan, iğrenç, yapışkan, tadı kötü bir sıvı vardır. bu sıvının içinde bir miktar -çözünmüş halde- oksijen, azot ve karbondioksit gazı bulunur. parmaklarımız arasındaki bu kapsüllerin dışarıdan yapılan etkiyle gerdiğimiz zaman, kapsülün içindeki sıvının basıncı fazlasıyla düşer ve bu iğrenç sıvı içindeki çözünmüş madde çok büyük bir hızla kabarcıklar çıkartarak tekrar gaz haline dönüşür. parmaklarımızı kütletirken duyduğumuz seslerin bir kısmı, bu kabarcıkların oluşumu sırasında ortaya çıkar. çözünmüş maddelerin tekrar gaz haline dönmesi, sıvı kapsülünün hacminde ve dolayısıyla boyunda artışa sebep olur. ne var ki bu kapsüller belli bir miktardan fazla uzayamaz ve uzayabilecekleri en ileri noktaya geldiklerinde gerilip bir ses daha çıkartırlar. parmaklarımızı kütletirken duyduğumuz ses bu iki olayın çıkarttığı seslerin karışımıdır (deneysel olarak kanıtlanmıştır).

    ayrıca parmaklarımızı arka arkaya iki kez kütletememizin sebebi gaz haline geçen maddenin yoğunlaşarak sıvıya karışmasının zaman almasıdır. gaz eklem sıvısında çözündükten sonra parmaklarımızı tekrar kütletebiliriz.

    ne güzel değil mi?
  • albüme adını veren şarkıdır. çıttır.
  • bazı insanların duymaya dayanamadıkları bir sestir.
  • duymaya dayanamadığım ses ve sınıf arkadaşlarımın önce kendi parmaklarını sonra benim parmaklarımı çıtlatarak yaptıkları işkencenin başelemanı.
  • adı üstünde.
    (bkz: çıt)
  • parmağına ve çıtlatılan eklemine göre çıt, küt, katir kutur şeklinde versiyonları olan ses.
  • söz konusu ses stabilo kalemlerin kapağını kapatırken de çıkar ki insanı çıldırtmaya yeter. ıykk:/
  • en nefret ettiğim seslerden biri. özelikle sınav, toplantı gibi sessiz ortamlarda yapılanı tam bir saygısızlık örneği. herkes susmuş, sessizlik hakim, sen o çıt çıt sesle niye ortamı bozuyorsun? sinir stres attığına da inanmıyorum, yanımda yapana da gıcık oluyorum. eğer sesten rahatsız olduğumu söylersem işkence o zaman başlıyor zaten. sırf yüzümdeki sinirli ifadeyi görmek için karşıma geçip parmak çıtlatıyorlar. sonra görmeyin şenliği...

    evet bu konuda asabiyim! yanımda çıtlatmayın, küçük cüsseme bakmam kırarım parmaklarınızı! *
  • kimisine huzur verirken kiminin sinirlerini bozan sestir.
    peki eklemlerimizi belirli bir şekilde bükünce neden böyle bir ses çıkar?
    bilim insanları bunu farklı biçimde açıklasalar da en yaygın olanı kemiklerin birbirine sürtmesidir. bir başka açıklama ise, eklemlerimizin arasında baloncuk patlaması gibi ses gelmesinin nedeni gerçekten de baloncuk olmasıdır.
    çıtlatılanlar arasında en yaygın olanı parmak eklemleridir. bütün bu ses çıkaran eklemler snovial eklemdir.bunlar vücudumuzdaki en esnek eklemlerdir. iki kemiğin arasındaki eklem sıvısı yani snovial sıvı denilen yoğun bir sıvı bulunur. bu sıvıda hiyalüronikasit ve lübrisin gibi uzun nemlendirici moleküller bulunur. temel görevi eklemlerin birbirlerinin üzerinden kaymalarını sağlamaktır. bu sıvı eklemlerden ses gelmesi açısından önemlidir. sıvıda çözünmüş gaz molekülleri bulunur. parmak çıtlatırken eklemler arası iyice gerilir ve boşluk artar fakat sıvı miktarı sabit kalır. bu da alçak basınç oluşturur. böylelikle baloncuğun etrafını saran sıvı bir basınç oluşturup, baloncuğun patlamasına neden olur. gaz sıvı içine dağılır ve yaklaşık 20 dakika sonra tekrar sıvı içinde çözünür.

    parmak çıtlatma sesine sinir olan bazı arkadaşlar ve endişeli anneler ise bunun eklemde kireçlenmeye yol açacağını düşünür. zamanında bunu çok işiten dr. donald unger 50 yıl boyunca sadece sol elinin parmaklarını çıtlatarak bir deneye imza attı. sonuç olarak hiç çıtlatılmamış sağ el ile 50 yıl çıtlatılan sol el arasında hiç bir fark yoktu. kendini bilime adamasından mütevellit ig nobel ödülüaldı.

    ilerleyen zamanlarda yapılan çalışmalar gösterdi ki parmak çıtlatmak; ellerin şişmesine ve kavrama gücünün azalmasına neden olabilir. ama kanıtlanan en büyük tehlikeli insanların sinir olmasıdır.*
hesabın var mı? giriş yap