• estonya'nın üçüncü büyük gelişmiş,bilinen şehri( ya da benim bildigim 3. sehir), yüz ölçümü bakımındansa en ufak şehirdir. ( yaklasık 32 kilometrekare kadarmış) pärnu diye yazılır. dereleri ve deniziyle meşhurdur. hatta çılgın estonya plajlarının olduğu şehirdir. yazlık şehirdir bir nevi.b başkent tallinn'e 2, 2.5 saat uzaklıktadır. sehrin nufusu: 43.528. ( kampus kadar )

    aman efendim yaz vakti guzelim ege , akdeniz kıyılarımız varken; yok ben karadeniz degil, ispanya plajları da degil, estonyanın plajlarına gidicem. illa da bilgi isterim derseniz:

    resmi sayfası da: http://www.parnu.ee/
  • estonya'nın güney batısında yer alan kent. antalya'ya veya bodrum'a gidecek zamanı/parası olmayan estonlar tatil ihtiyaçlarını burada karşılar. 1250 yılında başrahip ösel-wiek tarafından bir kilise açılarak kurulmuş, zaman geçtikçe 50 bin nüfuslu bir şehir halini almıştır.

    yaz aylarında, özellikle haftasonu nüfusu iki katına çıkar.
  • nufusunun onemli bir kismini yaslilarin olusturdugu, kucuk ama sirin bir sehir. estonya´nin tallinn, tartu ve narva´dan sonra 4. buyuk sehri.
    tallinn´den 1,5 saat, riga´dan ise 3 saat uzakliktadir.

    plajinda kita sahanligi cok genistir. 100 metre gittiginizde anca boy verirsiniz. hatta ilerlere gittikce siglastigi bile olur. denizi oyle guzel bir kumdur ki, gorsen hand-made dersin. deniz dalgasizdir. ilginc bir yuzme deneyimi olmasi muhtemel.

    merkezinde irili ufakli alisveris merkezleri bulunur, dogru duzgun magaza yoktur. zaten estonya alisveris icin gidilecek bir ulke degil.
    ana caddesinde guzel mekanlar vardir. merkezindeki stefani isimli pizzacida italya'dakilerden daha guzel pizza yapilir, gitmisken denemeli.

    insanlarinin cogu koylerde yasar. "cayir cimen geze geeze ooov oov" diyorsaniz, seversiniz bu sehri.
  • güzel ama kışları sıkıcı bir kasaba. yazları sadece estonya'dan değil, isveç ve finlandiya gibi komşu ülkelerden de çok gelen olur buralara. plajı kumsaldır, bizim kilyos tarafını anımsatıyor.
  • tatil şehri olduğu için çok güzel gece klüplerine ev sahipliği yapıyor. özellikle yaz aylarında giderseniz eğlencenin dibine vurursunuz...
  • turist ofisindeki kadının kış ayında yabancı birini gördüğü için şaşkınlıktan kekelediği şehir. mevsim dışı geldiyseniz eğer sokakta kimsecikler yok, üç beş tane sevimli sokak haricinde gezilecek pek bir yeri de yok. sahili desen muhakkak baltık ülkeleri için iyidir; ancak bir ege bir akdenizle kesinlikle karşılaştırılamaz. "geçiyordum, uğradım" en uygun gezi tarzı olur burası için.
  • estonya'nın güney batısında baltık denizine kıyısı olan tatil şehri. yazın hariç oldukça düşük bir nüfusu vardır ama şehir tahmin edildiğinden daha büyük ve geniştir yazlık evlerin çokluğundan dolayı. tahminimden daha büyük olduğunu yürüyerek fark edince şaşırmıştım şahsen. haritada küçük gözüküyor. oldukça fazla sayıda olan parkları ve sahili de uzun yürüyüşler yapmak için oldukça cezbedicidir.

    gidildiğinde kesinlikle denize doğru dik uzanan 2 km uzunluğundaki dalgakıranın ucuna yürümek lazım. özellikle akşamüstü güneş batarken çok güzel görüntüler çıkıyor ortaya.

    havalar tam ısınmadan haziran başı gibi gidildiğinde hem şehir sakin olur hem de kalacak yer fiyatları olukça uygun olur. pek hoşlanmadım ama iki adet yerel yemeğini içecekle birlikte 2.30 euroya denemişliğim vardır. o açıdan da nispeten ucuzdur.

    dediğim tarihlerde denize giremezsiniz belki ama şehrin sakinliği ve doğası kesinlikle çok iyi hissettirir hele büyük şehirde yaşayan biriyseniz. kısaca kafa dinlemek için ideal bir kenttir parnu.
  • bu haziran 2 günlüğüne içinde bulunduğum şehir.

    şehir ufak ve çok sevimli evlere sahip. özellikle evlerine aşık oldum. haziran ayı olduğu için her yer yemyeşildi , insan kendini ayrı bir seviye de hissediyor gerçekten ( özellikle istanbulun göbeğinde gri binaların içinde yaşayan biri için - her ne kadar boğaza karşı yaşasakta... -

    steffani pizza restaurant 'a gitmeden geçmeyin derim

    2 sene içinde tekrar görüşmek üzere parnu, kendine iyi bak ( böyle tatlı bir şehir nasıl kötü olabilirse artık !? )
  • estonya'nın yaz başkenti olarak bilinen şehir. ülkenin dördüncü büyük şehridir aynı zamanda, güneybatı sahilinde yer alır. tallinn'den riga'ya otobüsle giderken parnu'daki otogarda da durulur. uzaklık olarak 4 saatlik yolu hemen hemen 2'şer saatle ortadan böler.

    yaz şehri dedik diye bir antalya hatta bir samsun bile sanmayın tabi. yazın dahi sahilde kum fırtınası, sağanak yağmuru eksik olmaz. kuzey standartlarında yaz şehri işte :) onun dışında çok güzel ve uzun bir kum plajı vardır. çeşitli su sporları ve aktiviteler yapılır. gelenler genelde havlunu ser güneşlen kafasındadır.

    şehir merkezi ise küçük bir avrupa şehridir. merkezinde büyük bir avm de bulunur, her türlü ihtiyacınızı oradan karşılayabilirsiniz. güzel restoranları da yine merkezde vardır. şehri yerel turistin yanı sıra daha çok finli turistler domine eder. e düşününce ta helsinki'den parnu bayağı bir güney oluyor aslında :)

    kışın ise hiçbir numarası yoktur, nüfusu drastik bir şekilde düşer. sadece yerlisi olan yaşlı halka kalır gibi bir şey. ama hep düşünmüşümdür eğer böyle kitap yazan veya inzivaya çekilen bir işte olsaydım kışın gider bir 2-3 ay burada geçirirdim diye.
hesabın var mı? giriş yap