• ilk fragmanı gelen büyük hadron çarpıştırıcısı ile ilgili belgesel.

    https://www.youtube.com/watch?v=bbbgeto8g9g
  • insanlık adına gurur duymama neden olan güzel bir belgesel.

    anlamak uğruna harcanan emeğe daha yakından bakmak için de iyi bir fırsat.

    higgs bozonu nedir
    hangi aşamalardan geçilmiş
    sıradaki adım ne
    deneyin olası sonuçları neler

    hepsi bu belgeselde.
  • through the wormhole'da özeti var.
  • ülkemizde büyük ihtimal gösterime girmeyecek film.

    sadece bilime ilgi alaka duyanların değil, filmde geçen bilim adamının ifadesi ile '' ı really want to know the truth '' diyenlerin kesinlikle izlemesini tavsiye ederim.
  • akademik hayatin icinde yer alan biri olmama ragmen gercek bilimin ne oldugunu bana hatirlatan bu belgesel oldu. rakamlarla oynama, kucuk iyilesmeleri devasa gibi sunma, benzer sonuclari allayip pullayip farkli yerlerde yayimlama ve daha nice uber etik davranisa her gun sahit olunca, insan isin aslini unutabiliyor. cern'deki insanlarin fedakarliklarini, heyecanlarini, seneler suren sabirli bekleyislerini gorunce animsadim; bilim aslinda sahane bir sey cocuklar ^_^
  • direktörlüğünü mark levinson'un yaptığı eser.
  • bilimin evren hakkındaki cevapsız soruları (evren neden bu kadar büyük hacı? evren neden ve nasıl bir arada duruyor olm aklım almıyor lan? yerçekimi neden bu kadar zayıf? yapbozdaki eksik parça yani higgs parçacığı harbiden var mı? şşş çeto sen ne diyon? abavvv higgs parçacığı yoksa ne bok yiyeceğiz amk? gibi...) üzerinde on yıllarını harcayan bilimadamlarını, kuramsal fizikçiler ile deneysel fizikçiler arasındaki temel farkları, süpersimetri-çoklu evren teorileri arasındaki çekişmeyi merak edenler için bulunmaz bir belgesel.

    özelde cern deneyi ama genelde bilimin istikameti konusunda biraz aydınlatıyor.

    süpersimetri-çoklu evren teorileri konusunda 30-40 yılını harcamış koca koca adamların tek bir deneyle bütün o yıllar boşa kürek sallamış olma ihtimali karşısındaki heyecan ve korkuları görülmeye değer.

    peki hangi taraf haklı çıktı sizce?

    not: her iki teorinin baş aktörlerinden iki tanesinin yolu türkiye'den geçmiş, enteresan önemsiz bir bilgi. birisi çocukluğu anadolu'da geçmiş bir rum, diğeri ailesi iran devriminden kaçıp türkiye üzerinden kanada'ya geçmiş bir pers.
    biri savas dimopoulos (savaş olmasın o?) diğeri nima arkani-hamed( hamit olmasın o?)
  • altyazılısını bulamadığım belgesel.
  • lise çağından beri ilgilendiğim atom fiziğine sevdalanmış koca koca beyinlerin ''akademisyen nedir ? ne değildir ? '' sorusuna çok güzel bir şekilde cevap verdiği belgesel. cern'de yapılan araştırmalar hakkında bilgi verirken, bu arada bu konuda çalışan uzmanların hislerini, hayatlarını , mutluluklarını , üzüntülerini de yansıtır.
    higgs parçacığının keşfinin neden gerekli olduğu ; deneysel fizik ile teoriksel fiziğin birbirine neden ihtiyaç duyduğunu anlatır.
    çocuklarınızla beraber izleyin. onları teşvik edin.
  • favoriye atıp altyazı çıkmasını beklediğim belgesel yapıtıdır.
hesabın var mı? giriş yap