• roma imparatorluğuna tarihin en büyük yenilgilerinden birini yaşatmış halk.genellikle atlı okçulardan oluşan part ordusu marcus licinius crassus komutasındaki roma lejyonlarını perişan etmiştir. arada crassus' a da yazık olmuştur.boğazından aşağıya erimiş altın dökülerek öldürmüştür.ayrıca
    (bkz: first triumvirate)
  • türk falan değillerdir,ayrıca erdoğan diye bir kralları da yoktur.( artabanus olmasın o?)
    partlar, dahae,parni vs tabir edilen doğu iran halkarından müteşekkil bir göçebe kabileler federasyonudur. iskender'in iran'daki halefleri olan selevkosları kuzey doğudan sıkıştırmışlar, hazar denizinin güneyindeki bölgelerden başlayarak, ülkeyi ele geçirip bu helenistik devletin doğu kanadını tasfiye etmişlerdir. (ama daha da doğuda, afganistan ve kuzey hindistan'da helenizm daha uzun ömürlü olacaktır.) bazı iranistler part devrini iran tarihinde bir nevi kültürel duraklama olarak görürler, ahameniş-hellenistik-part-sasani dörtlüsünün en zayıf halkası gibidirler zira.

    her neyse bu türk tarih tezinin zehirli etkileri hala sürdüğünden olacak, her göçebe asya halkını türk sanmak gibi bir önkabul var memlekette. oysa eski asya göçebelerinin çoğu irani (yani son tahlil de indo-européen'dir) mesela partlar, roxolanlar, sarmatlar, iskitler vs gibi. gerçi göçebe konfederasyonlarda etnisite her zaman önemsizdir ve homojenite yoktur,ama hunlardan evvelki tüm bu avrasyalı göçebe halklarda hiç bir türk veya altaik unsur baskın değildir. (tek tük şeyler olabilir.)

    nereden nereye geldik?bu yazının anafikri şudur: her sakallı babanız olmadığı gibi, her göçebe de türk değildir. nokta.
  • roma üzerine çalışan bazı tarihçiler, roma'nın çöküş nedenlerinden birisi olarak partları gösterirler. romalılar yukarı mezopotamya ve anadolu için partlar ile mücadele ederken, artan sayıda roma lejyonunu buraya göndermek zorunda kalmışlardır. nihayetinde, asker eksikliği hissedilen roma imparatorluğu'nun kuzey avrupa'daki sınırları zayıflamış, göçebe cermen kabilelerinin romaya saldırmaları kolaylaşmıştır.

    roma yaşamı da üzerinde de etkileri olmuş partların. çarmıha germe metodunu romalılar partlardan almışlardır. ayrıca hristiyanlık doğmadan önce, iran-hindistan kökenli mitracılık roma imparatorluğunda hatırı sayılır bir inanç kitlesi kazanmıştır. o kadar ki, bir roma eyaleti olan britanya adasında bile arkeologlar mitracılığa dair izler bulmuşlar.

    günümüzde iran ve pakistan'da dağınık yaşayan belucilerin partların torunları olduğu söylenmektedir.
  • m.ö 3 yüzyılda kurulmuş olan, türkmencesi ile parfiya devleti. başkenti türkmenistanin başkenti aşkabat'ın 15 km uzaklığında nusay kalesi. kurucuları iki kardeş arşak ve tridat. türkmenlerin nohur kabilesinin doğrudan ataları olduğu rivayet edilir. bilgilernize.
  • tarihte kralice musa isminde kralicesi olan irani bir devlet.
  • harran ovasındaki savaşta romalıları ağır bir yenilgiye uğratarak devrin en zengin insanı ve taktik dehası romalı (bkz: marcus licinius crassus) oğluyla beraber öldüren ve (bkz: spartacus)'ün intikamını fena halde alan önasya kökenli halk.
  • partlar usta savaşçılar ve maharetli binicilerdi. part okçuları at binerken arkalarına dönüp ok atabiliyorlardı (bu atış, part atışı adıyla bilinir). bu yetenekleri onlara savaşta büyük bir üstünlük sağlıyordu.
  • avrasya steplerinin indo-aryan göçlerinden kalan iranik kavimlerindendir.

    yerleşik güneyli iranik kabilelerin aksine kuzeyde bugün horasan dediğimiz coğrafyada göçebe bir yaşam sürmüşlerdir. selesovk imparatorluğu bu bölgeleri himaye altına alınca part hanedanları bölgede yerel yönetimler kurmuştur. daha sonra isyan ederek bağımsız bir krallık kurmuş, çöken ve her cephede savaşan selesovkları yıkarak yerine bir iranik devlet kurmuşlardır.

    yine de iran tarihinde partları devirip yerlerine gelen sasani hanedanlığı kadar sosyo-kültürel etkileri anılmaz. birazcık bir geçiş dönemi olarak anılıyor gibi geliyor bana.

    https://www.youtube.com/watch?v=mgdymbc8w6i
  • tarihçi strabon'a göre kökenleri iskitlere dayanır. dahlar ile de bağlantılıdırlar.
  • geçen bir üniversite konferansında hakkında soru sorulduğunu duyunca çok şaşırdığım yerel hanedanlık. tarihin bu kadar alakasız derinliklerine hangi konuyu ararken iniyor insanlar merak etmedim değil.
hesabın var mı? giriş yap