• beşinci hastalıktan sorumlu, tek dna zinciri olan, zarfsız bir virüs.
  • kendisi diğer dna virüslerinden farklı olarak en küçük yapıya ve tek ipliğe sahip bir virüstür.

    bu virüs insan vücudunda özellikle mitotik olarak aktif hücleri tutar. bunların başında eritrositler gelmektedir. bu hücrelere bağlanmak için p antijenine ihtiyaç duyar.

    tek serotipi vardır ve enfeksiyonu geçirenlerde ömür boyu bağışıklık bırakır.

    solunum ve kan yoluyla bulaşabileceği gibi vertikal yol ile de bulaşı söz konusudur.

    5. hastalık çocuklarda deri döküntüsü, erişkinlerde artralji-artrit kliniği ile seyreder. ayrıca kronik hemolitik hastalarda aplastik krize, immunyetmezlikli hastalarda kronik anemiye ve intrauterin bulaşta hidrops fetalise sebep olur.

    tanısında kullanılan en pratik metod, apastik krizdeki akut nöber serumunda nükleik asit hibiridizasyon ve pcr'dır. ayrıca ig m antikorların tespitini sağlayan eia'dır. ayrıca histolojik olarak kemik iliği hücrelerinde dev pronormoblastlar ve karakteristik intanüklear inklüzyonlar görülür.

    aşı veya antiviral tedavisi yoktur. 5. hastalık benign seyreder ve semptomatik tedavi uygulanır. aplastik krizlilerde kan transfüzyonu gerekli olabilir. hidrops fetalislilerde ise intra uterin kan transfüzyonu yapılabilir.
  • eritema infeksiozum (5.hastalık) sebep olur.

    ayrıca hemolitik anemilerde aplastik krize yol açar.ayrıca saf eritrosit aplazisi yapar.

    genç kadınlarda artralji( eklem ağrısı) yapabilir.( tıpkı rubella gibi) işts bu yüzden romatoid artrit'le karıştırılabilir.

    edit: bilgi ekleme.
  • orospunun evladı virüstür.

    3 aylık aşılı shih tzu bebeğimizi 3 günde öldürdü.
  • çocukların yanaklarında oluşan kızarlıklık "tokat atılmış" görüntüsünü verdiğinden ötürü ingilizcede "slapped cheek disease" olarak da bilinir. tokat da beş parmak ile atıldığından "beşinci hastalık" terimi oldukça akılda kalıcıdır.
  • twitter kullansa parvo ama ssdna şeklinde niki olacağını düşündüğüm virüs.
  • özelikle orak hücreli anemili hastalarda, hb düşüşü mevcut ve retikülosit yoksa kemik iliğinde üretim azlığı da eşlik ediyorsa aplastik kriz nedenidir.
  • köpeğimiz bu virüse hafif maruz kalmış. mide ve bağırsak arasını tıkadı. ölümden döndü yavru. on gün süründürdü. ameliyatla üstesinden geldik. bir daha yaşamayalım.
hesabın var mı? giriş yap