*

  • göreme-avanos yolunun sağında, yoldan 1 km. içerideki yerleşim yeri
    eskiden 'keşişler vadisi' bugün 'paşabağı' olarak adlandırılan bu alan, kendine özgü peribacalarıyla doludur. çok gövdeli ve çok başlı olan bazı peribacalarının içlerine şapel ve oturma mekanları oyulmuştur.

    üç başlı peribacalarının birinde aziz simeon adına yapılmış bir şapel ve inziva hücresi bulunmaktadır. dar bir baca biçiminde oyulan bir merdiven vasıtasıyla ulaşılabilen hücrenin girişini antitetik haçlar süslemektedir. içinde ocak, oturma ve 'yatma mekanları ile ışık girmesini sağlayan pencere aralıkları mevcuttur 5.yüzyılda halep yakınlarında münzevi bir hayat sürdüren aziz simeon, mucizeler yarattığı söylentileri çıkınca, halkın aşırı ilgisinden kaçarak önce iki metre yüksekliğinde bir sütun üzerinde daha sonra 15 m. yüksekliğinde bir sütun üzerinde yaşamaya başlar. aziz simeon, aşağıya sadece müritlerinin getirdiği az miktarda yiyecek ve içeceği almak için iner.

    kapadokyalı keşişler ise bir sütun yerine hazır buldukları peribacalarını oyarak dünyevi hayattan uzaklaşırlar peribacasını aşağıdan yukarı doğru oyarak 10-15 m. yükseklikte kaya odalarda yaşar, kaya yataklarda yatarlar.
  • çok ilginç bir jandarma karakolu binası vardır. gidince bu ayrıntıya dikkat etmemek olmaz. (bkz: smiley)
  • aynı zamanda karaman merkeze bağlı bir köy.
  • kapadokya bölgesinin genelinden farklı olarak hem yıkılmaya yakın peribacalarını hem de yeni oluşan peribacalarını bir arada barındıran tezat görüntülere sahip bölge.

    şuradan kapadokya hakkında güzel gezi önerileri okunabilir; kapadokya görülecek yerler
  • paşabağı, diğer bir adıyla rahipler vadisi.

    peribacalarının bu kadar iyi gözlemlenebildiği ve bu kadar belirgin, ilginç şekillere sahip olduğu çok az yer gördük kapadokya'da. gezi planımızı hazırlarken az yerde rastladığımız paşabağı’nın hakkının yeterince verilmediğini düşünüyoruz. kapadokya turunuza burayı da muhakkak eklemelisiniz.

    herhangi bir giriş ücreti bulunmayan paşabağı vadisi’nde, mantar şeklinde peribacaları arasında yürürken, peribacalarının nasıl oluştuğuna biraz daha detaylı bakabilirsiniz. çünkü bu bölgedeki peribacaları, oluşum ve gelişim sürecinin en iyi incelendiği nokta olarak kabul ediliyor.

    burası zamanında rahiplerin, keşişlerin inzivaya çekildikleri huzurlu bir nokta olarak dikkat çekiyor. siz de zamanın keşişlerinin bu peribacalarına oydukları odalara girebilir, vadinin iç kesimlerine ilerledikçe çeşitli şapellerle karşılaşabilirsiniz.

    paşabağı vadisi, çok ama çok etkileyici ve görülmesi gereken bir nokta.

    kapadokya'da gezilecek noktalarla ilgili öneriler ve fotoğraflar için:
    http://bigunyineyoldayiz.com/…padokya-gezi-rehberi/
  • peri bacası kavramının vücut bulmuş halidir. bölgedeki peri bacaları, bir tek aşıklar vadisi'nde bu kadar dikkat çekicidir. müzekart ile girilebilen bu bölge mutlaka ziyaret edilmelidir.
  • göreme avanos yolundan içeri girilen yol sonrası ulaşılan güzel bir açık hava müzesi. fakat içeri girilen yolun kalitesi çok kötü. çukurlar saçma sapan yamalar. böyle meşhur bir müze için böyle kötü bir yolu yakıştıramıyorum. uyduruk bir köy yolu sanki. acilen müdahale edilmeli ve cillop gibi bir asfalt serilmeli.
hesabın var mı? giriş yap