• bununla ilgili çok güzel bir hile var. aynı harç puluna 2 kere uyguladım; hiçbir şey olmadı. siz de deneyin, bu soyguna anti bir duruşunuz olsun.

    şimdi bu harç pulunu alırken pasaportunuza yapıştırmayın, olduğu gibi alın. sıranız geldiğinde de tc polisi sizden istemeyene kadar vermeyin. istediğinde ise verin, bassın mührü ve geri aldıktan sonra ıslak bir mendille üstündeki mührü güzelce silin. bu işlemi iki kere uyguladım bir şey olmadı. ama pul da pul olduğu için üçüncü girişimimde baya üstündeki renkler falan solmuştu. gerçi ben gene o polise bu numarayı yedirirdim ama riske atmak istemedim iyice. sonuç olarak denenmiş ve işe yaramış bir uygulamadır.

    onlar bassın, siz silin. bu soyguna dur deyin!

    edit: yurtdışı çıkış harcı olacak bu, (bkz: nuh gemisini kaciran soyu tukenmis canli) uyardı.
  • turkiye cumhuriyeti devletinin vatandaslarini nasil acik acik somurdugunun simgesidir.
    turkiye'de pasaport suresini uzatmak istersiniz, sizden 395 ytl isterler. ama misal frankfurta gelmisken ve hazir da vaktim de varken su pasaporu uzatayim dediginizde once bir sevinirsiniz cunku 5 yillik harc bedeli yalnizca 40 eurodur ve superdir...

    sira numarasi alip iceri girersiniz ve guvenlik vs hersey cok organizedir, memurlarin yaklasimi gayet kibardir. elinizde olmadan hayret edersiniz ama buyu pasaport uzatma sirasi size geldiginde bozulur. cunku pasaportu yurtdisinda uzatma hakkiniz olmadigini soyler gorevli. (yurtdisinda oturma izni olanlar uzatabilirmis sadece) ikna olmazsiniz, sebebini anlamazsiniz ve konsolosluk yardimcisi ile aranizda su konusma gecer:

    + bana uzatma yapmamak icin makul bir gerekce soyler misiniz?
    - turkiye`ye donunce yaptirin
    + sizce buradan turkiye'ye donme sartim var mi?
    - hayir yok
    + hem turkiyede 400 yetele, burada 40 euro. firsatim varken uzatmak istiyorum...
    - turkiyede pahali olmasi sizin sorununuz (iki ayri dunyanin insaniyiz ya, sanki baska ulkenin vatandasiyla muhatap oluyor)
    + yani koskoca tc devleti yurticinde mukim vatandasini nasil kaziklarim diye mi dusunuyor, neden bu kadar fiyat farki var. biz turkiye'de cok zenginiz de bizim mi haberimiz yok, yoksa yurtdisindaki turkler cok mu fakir????
    - bunu ben bilemem, tek bildigim bizim uzatamadigimiz
    + tek bir makul gerekce soyleyin
    - sabika kaydinizi biz buradan goremeyiz (aha sapkadan tavsan cikardi)
    + sorun bu mu? ben turkiye`den cikarken pasaport polisinin kontrolunden gectim, bir sorun olsa sanirim su anda burada olamazdim
    - haklisiniz ama....
    + bana bir kanun maddesi gosterin burada pasaport suresini uzatamayacagima dair. cunku su anda turkiye topraklarindayim ve bu pasaportu uzatma hakkim olmali...
    - oyle bir yazili madde yok ama uygulama boyle
    + salakca oldugunun buradaki herkes farkinda sanirim
    - (pes ederek) buyrun basvurunuzu alalim, turkiye'yle yazisalim, sabika ve askerlik durmunuzu ogrenelim, sonra da uzatalim ama en az 2 ay surer.
    + ne 2 ay mi? hiz cagindayiz ve bu yazisma 2 ay suruyor oyle mi!!!! isiniz kolaylastirmak degil herseyi zorlastirmak!!!!!

    yurtdisina cikmak icin harac odemek zorundayizdir, sinirda potansiyel terorist muamelesi goruruz, kendi konsoloslugumuz bile kaale almaz, elimizdeki pasaport dunyanin en gecersiz pasaportlarindan biridir...
    uzgunum ama sanirim turk dogarak her konuda 1-0 yenik basliyoruz hayata...
  • daha evvel bahsedilmiş ama ben de söylemeden duramayacağım; bebekler için pasaport harcı yetişkinler ile aynıdır, yani 620 liradır.

    lakin şöyle bir durum var, yetişkinler bu paraya 10 yıllık pasaport alırken, bebeklere sadece 5 yıllık verilmektedir. yani aslında duble kazık söz konusudur.

    el kadar bebek üzerinden, bu ticareti en sert şekilde çeviren devletin ayıbıdır.
  • süresi dolmuş ama hiç kullanmadığınız pasaportunuzu yeniletmek istediğiniz halde bile 82 tl defter bedeli ödenmesi şart koşulmuş, kimi nerden düdüklerim mantığıyla bomboş eski pasaportunu götürüyorsun iptal edildi deyip delip sana geri veriyorlar, 3 gün sonra yenisi elinde, israfın ve soygunun bu kadarına pes doğrusu.
    yeni alacaklara tavsiyem sakın ola 1-2-3 gibi yıllarla uğraşmayın , zaten her başvurduğunuzda defter bedeli alındığı için astarı yüzünden pahalı oluyor, gelecek yıllardaki zammı da göz önüne alırsak benim gibi 10 yıllık alın kafanız rahat etsin, her sene yok biyometrik fotoğraf yok harç yok defter bedeli, randevu vs uğraşmayın.

    randevuya giderken yanınızda olması gerekenler
    kimlik
    2 biyometrik foto
    pasaport harcı dekontu
    cüzdan bedeli dekontu
    varsa eski pasaportunuz.
    çarşamba günü başvurdum cumartesi sabah elime ulaştı, hız konusunda hakkını teslim edelim, ayrıca tüm işlem süreçlerini e-devlet pasaport takip bölümünden takip edebilirsiniz.
  • ülkemizde vaktinde işini yapanların cezalandırıldığı başka bir örnek olmuştur. 10 gün önce 754,30 ödeyerek başvurduğum 5 yıllık pasaport şu an itibariyle 360 liraya inmiştir. aradaki yaklaşık 400 lira da soğuk su parası olmuştur.

    aynı vaktinde vergisini ödeyip, daha sonra vergi affı çıkınca soğuk su içenlerin durumu....
  • efendim dunyada sadece turkiye'de olan uygulamadir.

    malumunuz pasaport alirken
    i) pasaport cuzdan bedeli
    ii) pasaportun suresine gore pasaport harci ve
    iii) yurtdisina her cikisimizda yurtdisi cikis harci oduyoruz.

    uygar dunyada nasil oluyor: sadece pasaport cuzdan bedeli var (i), size saglanan fiziki defterin materyal bedeli. bunun ucreti ab'de 20 euro ile 80 pound arasinda degisiyor, yani uc asagi bes yukari turkiye'deki cuzdan bedeline yakin veya en azindan karsilastirilabilir (138tl). ancak birakin ab'yi, dunyanin hicbir yerinde, bu cuzdan bedelinin ustune pasaport harci ve yurtdisina cikis harci diye bir vergi yok, tamamen tc burokrasisinin orjinal bir icadi.
  • bu harcı alan devlet nasıl açıklıyor bu bedelleri çok merak ediyorum.

    82 lira defter bedelini anladık adı üzerinde o defterin parası da harç nedir birader ? neyin gideri bu ? az buz bi para da değil .

    ondan sonra " melesef devletini sevmeyen vatandaşlar var" diye ağlanıyor bazıları ...
  • 10 yıllık alman pasaportu için 60€ ödendiği dikkate alındığında neye istinaden istendiği merak uyandıran yüksek harçtır. surinam’a vizesiz girişin bedeli olsa gerek...
  • 1 ocak 2015 itibarıyla
    6 aylık pasaport harcı 96.1 liradan 105.8 liraya,
    1 yıllık pasaport harcı 140.5 liradan 154.7 liraya,
    2 yıllık pasaport harcı 229.3 liradan 252.4 liraya,
    3 yıllık pasaport harcı 325.5 liradan 358.4 liraya,
    4-10 yıllık pasaport harcı 458.7 liradan 505 liraya,
    pasaport cüzdan bedeli ise 75 liradan 82.5 liraya yükselmiştir.
  • emniyetin resmi sitesindeki bilgiye istinaden maliye veznesine giderseniz "5 yıldır pasaport harcını biz almıyoruz" cevabı alacağınız, bürokrasinin son halkası ülke gezmeye yarayan pahalı belge. haa bir de arka kapağını esnetmeyin. çipi oradaymış.
hesabın var mı? giriş yap