• 1960'li yillarda niklaus wirth isimli bi herifin buldugu "millet kolay programlama ogrensin" amaciyla yaptigi structured programming yapisini destekleyen bir programlama dili. ogrenme kolayligindan dolayi gunumuzde hala delphi gibi uygulamalar sayesinde tercih edilmektedir. pascal ciktiktan sonra c cikmi$ mertlik bozulmu$tur.
  • pascal, ismini buyuk dusunur blaise pascal'dan almis bir kedidir. esas isi dusunmektir. pascal, surekli dusunur; gobegini gunese verip de gevsediginde, yemek yerken, yururken, otururken, camasir makinasinin icinde donup duran renkli gomlekleri seyrederken - hatta kendini sevdirirken bile.

    gercek bir aristokrattir sonra. muthis mesafelidir. her seyi yemez, her seyi dinlemez, her seye dokunmaz. ince zevkleri vardir. tirnaklarini bilemek icin hep en cok sevdigim ve gozum gibi baktigim kitaplari secer.

    kapi gibi sagir oldugu icin - ya da bu numaradan cok hoslandigi icin - istemedigi hic bir seyi duymaz.

    bir de kimi zaman kendi kendine gulumsuyormus gibi gelir bana.
  • programlama mantığını öğrenmek için ideal programlama dillerinden bir tanesidir.

    bir diğeri için; (bkz: visual basic) (bkz: flow chart)
  • bir zamanlar anadolu teknik liseleri bilgisayar bolumlerinde programlama giris derslerinde anlatilmis olan dil. o zamanlar toyduk(gerci toyluk baki) heyecanliydik, "ya pascal'da ne yapacagiz ki bu ne ya?" seklinde sover, "c goreydik iyiydi" derdik. seneler sonra geldigim noktada cevremdeki potansiyel meslekdaslarimin pascal kullanmayi birak en azindan syntax'ini bile bilmiyor olmalari sebebiyle(pascal'in adini ilk defa derste duyanlar da mevcirt) sahsim icin "kor olur badem gozlu olur" statusune girmistir. "ehehe 2d oyun yaptiydik onda biz" diye yirtik dondan firlayasim gelir oyle ortamlarda.

    simdi o atl bilgisayar bolumleri "bilisim teknolojileri" adi altinda "ne bulursak anlatalim cocuklara, ambeleye cevirelim" seklini aldilar, yazik oldu.
  • "kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir. " çok sevdiğim bu sözün sahibi, blaise pascal
  • yaptıgınızı nasıl yaptıgınızı asla anlayamadıgınız dil. oldukca yüksek seviyeli ve alt seviyeli detaylar olabildigince gizlenmiş. c bilen biri için ögrenmesi ve kullanmasi sıkıcı ve eziyet.
  • niklaus wirth tarafindan 1970'de tasarlanan, structured programming'i destekleyen, algol'den gelistirilmis ve adini unlu matematikci ve filozof blaise pascal'dan almis programlama dili. macintosh os'lerin cogu bu dilde yazilmis olup, halen kolayligi bakimindan ogrencilere ogretilen ilk dildir.
  • string işlemlerinde bellek ta$malarina kar$ı radikal çözümler üreten dil, ha diyorsanız ki erkek adamın kodu taşar da coşar da, o zaman sizi c'ye alalim. ayrica c'ye girişmeden önce eglenceli ve güzel gelen ancak c'ye bulaştıktan sonra yavan ve anlamsiz gelen dil zira cok güzel abstraction yapiyor bazi konularda, mesela ekrandan veri alirken alacaginiz veri türüne göre format specifier girme derdinin olmamasi kimine göre bulunmaz nimet olabilirken benim gibi manyaklar için ise sıkıntı kaynagi oluyor zira erkek adam "ulan %ne koyuyoduk şu double alırken ya of nerdeydi şu kitap amman be" diye kafa patlatıp her seferinde "ulan şunları bi postite yazip ekrana yapıstıracagım" diyip sözünden dönmelidir.
  • ayrica borland pascal derleyicisiyle eski model intel işlemciler üzerinde derlenen crt birimini kullanan kodlar, ax yazmacinda division by zero yaptirarak göçerler. borland yama da cıkarmış bu hiyarliga.
  • cobol ve pl-1 birlesimi bir programlama dili
hesabın var mı? giriş yap