• "pastel de belém" olarak da bilinir.
  • lizbon belém'de yapılan ve formülü gizli olan "pastel de belém", "pastel de nata"'nın bir çeşididir, diğer adı değildir.
  • tart görünümlü, üstü sütlaç gibi yanmış, dışı çıtır milföy, içi de yumurta, şeker ve sütün farklı dozlarda harmanlandığı bir karışımdan oluşan portekiz usulü tatlı konfeksiyon ürünü. portekiz'in tüm pastanelerinde bulunur ve bilhassa kahvaltılarda sıklıkla tüketilir. tarçın vb. tatlı baharatlarıyla bütünleştirildiği vakidir. iyi bir pastel de nata'da en önemli kısım içindeki karışımdır. bu karışım nedeniyle belem'in pasteis de belem adı verilen 200 yıllık pastanesinde yapılan ve "gizli" olduğu iddia edilen tarif çok meşhurdur.
  • şükela bir tatlı. iki hafta boyunca kahvaltı niyetine yedik.

    porto'da en güzelini majestic cafe yapmaktadır. lizbon'u transit geçtiğimden belem versiyonunu tadamadım. üzgünüm.
  • içi krema ile doldurulan ve fırınlanan çıtır milföy hamuruna, pudra şekeri ve tarçın dökülerek yenen bir portekiz tatlısı. portekiz’deki tüm pastanelerde bulunan bu tatlı 70 cent ile 1 euro arasında satılır.

    porto’da bu tatlıyı en iyi yapan yerler, majestic cafe ve nata lisboa’dır ve bu lezzeti tattıktan sonra nata lisboa’nın “the world needs nata” sloganına katılmamak elde değildir. lizbon için ise mutlaka uğramanız gereken yer pasteis de belem'dir.
  • kolombiyalılar bunun hasını pastel* değil postre* olarak yaparlar. (bkz: postre de natas)
  • tarifi hakkında birtakım söylentiler olan leziz mi leziz bir tatlıdır. bu rivayetlerden birine göre, belem'in içinde bulunan “mosteiro dos jeronimos’ adlı büyük manastırın rahipleri giysilerini beyazlaştırmak, bölgede yapılan şarabı berraklaştırmak için bolca yumurta akı kullanıyorlarmış. fakat ellerinde o kadar çok yumurta sarısı arta kalıyormuş ki bunları değerlendirmek için özellikle, bol yumurta sarısıyla yapılan birçok tatlı ve krema tarifi yaratmak zorunda kalmışlar. 19 yy.'ın başındaki devrim sırasında işsiz kalan rahiplerden biri geçimini sağlamak için yaptığı kremalı milföylü tatlısını küçük bir dükkanda satmaya başlamış. o yıllarda belem’e sadece deniz yoluyla ulaşılıyormuş. belem kalesi ve manastırının ihtişamlı görünümü, bölgeye ziyaretçi çekiyormuş. bu gelen ziyaretçiler de bu tatlının tadına baktıklarında bayılır olmuşlar. zamanla belem kasabası, bu küçük dükkanda satılan tatlısıyla tanınır olmuş.
  • lizbonda kaldığım sekiz gün boyunca her gün yediğim, çok beğendiğim sevimli tart. üstü yanık olmasından ötürü "bizim sütlaç mı lan bunlar" diye almıştım. tarifini öğrensem de evdekilere yaptırsam.
  • pastel’in çoğulu pasteis’dir. pasteyjş diye okunur. bir tanesi yetmeyeceği için sözcüğün çoğulunun da bilinmesi gerekir.*
  • aslında lezzetli ama bana çok ağır gelmişti. bir tane yiyerek tadında bıraktığım için gayet hoş bir portekiz lezzeti olarak aklımda kalacak tatlı.
hesabın var mı? giriş yap