• kendiliğinden kapanmayan durumlarda öncelikle kateter vasıtasıyla, açıklığın çok geniş olduğu durumlarda ise ameliyat ile tedaviyi gerektirir.

    operasyon geçirmiş hasta, diş çekimi gibi bazı girişimler öncesinde kalbin iç tabakasının iltihaplanmasına karşı koruyucu önlem gereksinimi duyar.
  • doğumdan önce açık olan duktus botalli kanalının görevi akciğerler çalışmadığı için pulmoner arter kanını direkt olarak sistemik dolaşıma vermektir. doğumdan sonra 1.-6. haftalarda bu kanal kapanır. bu açıklığın kapanmaması, sol subklaviküler bölgede işitilen üfürüm ile karakterizedir. açıklığın büyük olduğu vakalarda hayatın ilk hafta ve aylarında kalp ytersizliği gelişebilir. pnömoni ve bakteriyel endokardit görülebilir. bu hastalar intometasin ile tedavi edilseler de sonuç alınamadığı durumlarda ameliyat ile kanal kapatılmaktadır.
  • oskülte edildiğinde` : oskültasyon` kalpte kulakçık ve karıncıkların kasılması sonucu çıkan ana seslerin yanında devamlı süren bir üfürüm duyulur.
  • bu ameliyatı geçirenler, askere alınmamaktadırlar.
  • asiyanotik konjenital kalp hastalığıdır. prostaglandin e1 duktusu açık tuttuğu için bu durumda kontrendikedir. tabi siyanotik konjenital bir kalp hastalığı eşlik etmiyorsa ve hastanın yasamı bu duktusa bağlı degilse. çünkü o durumda pge1 endikedir.
  • çocuğun doğumunun üzerinden 3 gün geçmeden kesinlikle tanı koyulamayacak hastalık. eğer çocuk ilk doğduğunda bir anormallik sezilir, ekg'si çekilir ve pda teşhisi koyulursa, kesinlikle paniklemeyin. çocuğun suratında morarma belirtisi yoksa acil bir durum içermiyor demektir. bu durumda çocuğunuzu 3 gün sonunda bir pediatrik kardiyoloğa gösterin ve gerçeği öğrenin. benim doğumdan 3 saat sonra 4mm duktus açıklığı teşhisi koydulan yeğenimde 1 hafta sonra hiçbir belirti ve açıklık bulamadılar.
  • preterm tedavide ductusu kapatmak icin olmazsa olmaz indometazin
  • duktus arteriozus doğumdan önce vücudumuza temiz kan götüren ana atardamar (aort) ile akciğere kan götüren akciğer atardamarı (pulmoner arter) arasında bulunan bir damardır. doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde bu damar kendiliğinden kapanır. doğumdan sonra bu damarın açık kalmasına patent duktus arteriozus (pda) denilir.
    bu durumda aortadan akciğer atardamarına doğru fazla miktarda kan akımı olur. büyük pda’larda akciğerlere fazla miktarda kan gitmesi kalp yetmezliğine ve akciğer basıncında artışa (pulmoner hipertansiyon) yol açar.
  • 8 günlük oğluma konulan teşhis. bu sabah 1 saatlik bir operasyon ile clamp atıldı. öldük öldük dirildik, korkulacak birşey yokmuş. 30 haftalıktan küçük premature bebeklerin çoğunda görülüyormuş. bizimki 34 haftalık idi. teşhis konulduktan itibaren 2-3 gün ilaçla tedavisi bekleniyor, yanıt vermezse pda ligasyonu adı verilen bir operasyon ile damara clamp atılıyor.
hesabın var mı? giriş yap