• liderler fakir de olabilir, ama patronlar zengindir.
  • her patron liderdir, her lider bir patron adayıdır. doğrusu bu olsa gerek, yoksa lidere methiye yazmak değil gerçek olan, lider neden patron olamadı sorusu cevaba muhtaç kalır.
  • tasvir edebilecek klişe linkedin görsellerinden biri: link
  • bu fark eğer bana 5 sene önce sorulsaydı samimi şekilde cevaplayamazdım ama şu an cevaplarım. ismi ''reis'' olan bir abim sayesinde.

    bu güne dek çalıştığım yerlerde patronlar ve üstlerimle her zaman sorun yaşadım. üstüm olan insanları nedense istediğim halde hiç bir zaman üstüm olarak kabul etmedim, edemedim. patronların ve şeflerin gereksiz egolarından her zaman nefret ettim, saatlerce kaldığın mesainin değerini bilmeyen ama 5 dakika geç kaldığın için dünyanın lafını yapan insanlara her zaman uyuz oldum.

    sonra reis abiyle tanıştım. reis abi hayatımda gördüğüm en becerikli ve en doğal insanlardan biriydi. benden en az 10 yaş büyük olan bu abi şimdi ismini vermek istemediğim ünlü bir markanın bölge müdürlüğüne kadar yükselmiş bir adam. bir bölge müdürü düşünün beni arayıp ''olum canım counter oynamak istiyor sizin o tarafa geliyorum, bir internet cafe bulda kapıda 2 bira yuvarlayıp oyun oynayalım.'' desin. reis abiye duyduğum saygı sadece çocuksu ve rahat tavırlarından ibaret değil. adam deli gibi sürekli bir şeyler araştırıyordu. ''abi senem dolmadı ama tatile gitmek istiyorum, bana izin verir misin?'' diyene izin vermeyi bırak tatil yapacak elemanı için internetten ''ucuz ve güzel'' tatil paketleri araştırıyordu. sürekli okuyordu, araştırıyordu. araştırdığı şeyleri gelip heyecanla bize anlatıyordu.

    bir gün bir saat mağazasına girdik. ben bu adamın elemanıydım. saatlerden biri hoşuma gitti. fiyatı 550 tl. ''abi maaşı alınca bunu alacağım çok hoşuma gitti.'' dedim. adam gitti kartından çektirdi, ''maaşını alınca bana verirsin, iki taksit yaptırdım taksit taksit versen sıkıntı olmaz.'' dedi. dediği gibi yaptım.

    zor zamanımızda hep yanımızda oldu. bize hiç bir zaman işlerini halletmemiz gereken elemanları olarak bakmadı. bizi hayat tecrübesiyle bir şeyler katmak istediği öğrencileri olarak gördü. kattıda. vücut dilini nasıl kullanmam gerektiğinden insan ilişkilerine kadar bir çok tüyo aldım reis abiden.

    sonra reis abi bahsi geçen firmadan ayrıldı. kendisine yapılan haksızlıklara dayanamadı çünkü onu koruyacak bir reis abisi yoktu. o ayrılınca ben de ayrıldım. reis abiden sonra bir ay içinde elemanların yarısı işi bıraktı. öğrencilik zamanımda bir çok iş değiştirdim ama hiç birinde reis abi gibi kral bir yönetici ve ''lider'' görmedim. spor yapma alışkanlığı bile kazandırmışlığı var. kendisiyle beraber çalışırken oldukça fit olan vücudumu saldım. şimdi karşılaşsak bir ton laf yapar.

    he şunu belirteyim. kendisi son derece iyi niyetli bir adamdı ama bir o kadar da zekiydi. iyi niyeti suistimal edilecek bir adam değildi. kötü niyetli olduğunu düşündüğü kişiyi siler atardı. ezmezdi ama silerdi. malum firmanın çalışanlarından kendisini tanıyanların hepsi eminim benim gibi düşünüyorlardır. neyse.

    isminin hakkını veren bir adamdı reis abi. bir seneye yakındır kendisiyle hiç görüşmedik. her şey umarım gönlünce olur bana sevmediğim işi severek ve uzun süre yapmamı sağlayan kral abim.
  • yöneticilik hayatımda şunu fark ettim;
    cahil adamlara yumuşak davrandın mı tepene çıkıyorlar.
    çünkü bunu bir zaaf olarak gören bir kültürde yetiştiler.
  • patron maddi hedeflerde maksimum kar amaçlıdır, dönemseldir.
    lider ufku geniş adamdır maksimum verim amacıdır
  • patron isi yonetir. lider, insanlari yonlendirir.
  • patron maaşınızı ödeyendir lider ise parayı düşünmeden iş yapmanızı sağlayan kişidir.
  • patron da para karşılığı birilerinin işlerini size yaptırmaktadır; lider para veya çıkar istemeden size öncülük eder.
  • lider sizi bir yere taşır, patronu siz bir yere taşırsınız.
hesabın var mı? giriş yap