• yale universitesinde psikoloji profesörü.

    anlatım tarzı oldukça anlaşılır ve ilgi çekici. özellikle ahlaki değerler, sanat, kurgu, inanç gibi konulara özel olarak eğiliyor.

    yale'de verdiği psikolojiye giriş dersleri open course ve *ingilizce olarak bulunuyor.

    yakın zamanda ted.com için verdiği seminerde haz almanın kökenine değiniyor ve hepimizin temelde bir noktaya kadar ilkeci* olduğunu iddia ediyor. sunumu da her zamanki gibi harika.

    http://www.ted.com/…om_the_origins_of_pleasure.html
  • "hazzın bilimi" adlı kitabının sonlarında bilimin de dinin de gördüğümüz ve göremediğimiz her şeyi aşan temel öze ulaşma isteğimizin bir sonucu olduğu görüşünü belirtmiş olan profesör.
  • 2013'te yayimlanan "just babies: the origins of good and evil" kitabiyla oldukca ilginc argumanlar sunan psikolog. aile kurumuna ve bebeklere bakisi 19-20.yy marksist ve anarsist dusunurlerini desteklercesine radikaldir.
  • kendisinin youtube'da da yayınlanan "introduction to psychology" derslerini ve psikolojinin bin bir türlü alanına değinen öteki videolarını ilgiyle izlediysem de, empati üzerine yayınlanan ve oldukça yankı uyandıran "the baby in the well: the case against empathy" adlı yazısıyla psikoloji çevrelerinde itibar kaybetmiştir. birçok açıdan hatalar yapmıştır bloom, öncelikle, empatinin tam olarak ne olduğunu kavrayamamış gibi durmaktadır. dahası, duygusal ve rasyonel karar verme süreçlerinin birbirinden kesinkes ayrılabileceğini savunsa da, modern görüşler bu savını desteklememektedir. ayrıca konuyla alakalı olarak center for building a culture of empathy'den edwin rutsch kendisi ve bazı diğer profesörlerin iştirak edeceği bir açık oturum düzenlemek istemişse de, bloom buna yanaşmamış ve sürekli meşgul olduğunu öne sürerek mümteni bir tavır sergilemiştir.

    yine de severim, sayarım; psikolojiye ben ve benim gibi malumatsızların azıcık ucundan da olsa merak salmasına vesile olduğu için kendisine saygı duyarım.
  • “ne kadar akıllı olursak olalım, eğer ki doğuştan gerekli temel özelliklere sahip olmasaydık, ahlaki yapısı olmayan, acımasızca sadece şahsi çıkarını gerçekleştirmeye yönelmiş kişiler olurduk” diyen profesör.

    paul bloom, the moral life of babies, the new york times, 5 mayıs 2010.
  • türkçeye iki enteresan kitabı çevrilmiş olan psikoloji profesörü: (bkz: hazzın bilimi) ve (bkz: bebeklerin ahlaki yaşamı).

    çocuklarda ahlak algısı üzerine çalışan eşi karen wynn'in deneylerinden bolca yararlanarak kaleme aldığı bebeklerin ahlaki yaşamı verita kitaptan, sevdiğimiz şeyleri neden severiz? altbaşlıklı hazzın bilimi ise kerem cankoçakın editörlüğündeki alfa bilim serisinden çıkmıştır. tevfik uyar'ın da bebeklerin ahlaki yaşamı hakkında detaylı bir yazısı mevcuttur: link

    evrimsel psikolojiye merakınız varsa bu kitapları kaçırmayınız.
  • okunası kitapları, dinlenilesi dersleriyle harika bir psikolog.
  • yale'de verdiği psikolojiye giriş derslerinin türkçe çeviri/dublaj videolarını bi arkadaş şurada paylaşmış ama youtube'dan telif sebebiyle ileride kaldırılırsa diye ya da yazılı metnine ihtiyaç olabilirse bunlara şuradan ulaşabilirsiniz.

    not: sol üstteki dersler butonuna tıklayıp tasnif edilmiş dersleri görebilirsiniz. doğrudan oranın linkini paylaştım ama olmadı.
  • (bkz: yale) üniversitesinde psikoloji ve bilişsel bilimler* profesörü. (bkz: mit) mezunudur. gözleri biraz şehladır. dersleri çok temiz bir dille, her şeyi açıklayarak anlatır ama uçsuz bucaksız makaleler okutur.

    online açılış derslerinden birinde “ bizim bölümde (bkz: sigmund freud) için açılmış bir ders yok ve kendisine ingilizce departmanında bizden daha çok yer veriliyor” diyerek, psikoloji veya psikiyatri denilince ezbere freud’ u yapıştıran insanları güzelce selamlamıştır. bunun nedeniyse freud’ un kayda değer çalışmalarını yeterli bilimsel temele oturtamamış olması ve çoğu çalışmasının da zaten “ aksi ispatlanabilir” (bkz: falsifiability) tarafının olmamasıdır. bilimsel savı diğer savlardan ayırmak içinse işte tam olarak bu kıstas aranır. (bkz: falsification)
  • “love is a gross exaggeration of the difference between one person and everybody else.”

    the psychology of everything
hesabın var mı? giriş yap