• 1824-1880 yılları arasında yaşamış ünlü, fransız nörolog, patologist ve antropolog. anatomi, fizyoloji ve antropoloji bilimlerine önemli katkılarda bulunmuştur. modern beyin cerrahisinin kurucusu kabul edilir.

    (bkz: broca's aphasia)
  • (bkz: broca's brain)
  • konusulanlari anlayabilen ancak cumle kurmakta zorlanan insanlarin beyinlerini incelemis ve beyinlerinde ayni bolgenin zarar gormus oldugunu gormustur.
    (bkz: broca's area)
    bu da beynin farkli bolgelerin farkli islevlerinin oldugu fikrini dogurmustur.
    (bkz: localism)
  • afazi hastalarıyla ilgili ilk çalışmaları yapmış olan bilim adamı.
    ol sebepten şu anda beyinde broca bölgesi olarak bilinen yer onun adıyla anılır.
  • paris yakınlarında bir akıl hastanesinde cerrah olarak çalışırken uzun yıllar boyunca anlaşılır şekilde konuşamayan bir adama otopsi yapmıştı. otopsi, beyin kabuğunun üçüncü ön kıvrımında bir lezyonun oluştuğunu ortaya koymuştu. broca beynin bu bölümünü konuşma merkezi olarak nitelendirdi. 1861'den günümüze beynin bu bölümüne broca'nın alanı denir.
  • paul broca, 1861 yılında çalıştığı hastanenin personeli tarafından "tan" diye adlandırılan bir hastanın beynini otopside inceler. personel hastaya "tan" demektedir, çünkü hasta konuştuğu zaman ağzından yalnızca "tan" kelimesi çıkmaktadır. tan'ın sol hemisferinde lezyon oluşturan büyük bir kist vardır. daha sonraki otopsilerde konuşma bozukluğundan muzdarip sekiz hastanın beynini daha inceleyen broca, bunların da yine sol hemisferinde lezyon olduğunu fark etmiştir. broca'nın günümüzden yaklaşık 150 yıl önceki bu incelemeleri "konuşma ve dil yetisi"nin beynin sol hemisferinde konuşlandığını anlamamızı sağlamıştır.

    bugün bilmekteyiz ki beynin sol kısmı vücudun sağını, sağ kısmı vücudun solunu kontrol etmektedir. beyninin sol hemisferindeki lezyonlardan dolayı konuşma bozukluğu çeken çoğu hastanın, vücudunun sağ tarafının felçli olduğu görülmektedir. tabii, bugünkü bilgimize göre bu garip değildir. demek ki beynin sol tarafındaki konuşma bozukluğuna sebep olan kusur, beynin bu kısmı vücudun sağ tarafını çalıştırdığı için sağ vücutta felce sebep olmaktadır.

    broca'nın keşfi bugün artık şaşırtıcı olmasa da onun keşfiyle anlayabileceğimiz ilginç bir şey vardır. normal insanlar, görme alanının sağ kısmındaki kelimeleri sol kısmındaki kelimelere göre daha kolay tanımaktadır. yani vücudun sağ kısmını ve sağ görsel alanımızı çalıştıran sol beyinde hakikaten "dil"in fiziki yapısı bulunmaktadır. arapça gibi sağdan sola yazılan dilleri konuşanlarda da durum böyledir. demek ki kültür ve alışkanlıklar, biyolojinin bize doğuştan verdiği fiziki yapıların getirilerini etkileyememektedir.
  • beyin üzerinde yapılan ilk çalışmalarda, cerebrumdaki fonksiyonların lokalizasyonuyla ilgili en bilimsel ölçeklendirmeyi yaparak frenolojik inancın yıkılmasına yol açan bilim insanı, fransız nörolog.

    (bkz: broca afazisi)

    hamiş: frenolojiye ilk tepki yine bir fransız’dan, fizyolog flourens’ten gelmiş; geliştirdiği deneysel ablasyon tekniği ile bu inancın saçmalığı üzerine dem vurmuştur. ancak broca kadar kendini kabul ettirememiştir.
  • incelediği hastasındaki konuşma bozukluğu* ile hastasının ölümünden sonra, sol hemisferdeki bugün broca alanı adını verdiğimiz bölgeyi eşleştirmiş olması, bugün lokalizasyon adını verdiğimiz beynin farklı bölgelerinin farklı işlevlerden sorumlu olduğu görüşüne büyük katkıda bulunmuş ve kendinden sonraki beyin çalışmalarını büyük ölçüde etkilemiş olan fransız bilim insanı.
    ancak bu meşhur bulgunun yalnızca broca'ya atfedilip atfedilmemesi yönünde farklı görüşler bulunmaktır. çünkü broca'nın keşfinden 25 yıl önce, 1836 yılında, başka bir fransız nörolog olan marc dax sol hemisfer hasarı ve konuşma bozukluğu olan 3 hastanın incelendiği bir makale yazmış ancak bir yıl sonra 1837 yılında ölmesi nedeniyle çalışmaları o denli dikkat çekmemiştir. broca'nın çalışmasında dax isminden söz etmemiş olması ise ayrı bir tartışma konusudur.
  • "adem'in dejenereleşmiş ahfadından olmaktansa maymun adamın evrilmişi olmayı tercih ederim" demiş kişidir.

    bu lafı 1800'lerde etmiştir. edebilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap