• "ne idugu belirsiz bohemyali onbasi " dedigi hitlerin almanyanin basina bela olacagini ilk gorenlerden,1932 secimi sonucunda hitleri iktidara getirmek zorunda kalan alman presidenti..
  • mustafa kemal'in vahdettin yaveri olarak yaptığı almanya gezisinde görüştüğü genelkurmay başkanı.

    mustafa kemal(albay) anılarında biraz da alkolün etkisiyle, hatta laubali bir biçimde suriye'den gelen raporların doğru olmadığını, kendisinin orada savaştığını ve durumun vahim olduğunu söyler ve hindenburg'a suriye cephesinden ne beklediğini sorar.

    hindenburg ise "basit ve şirin" bir cevap ile mustafa kemal'i eşit görmediğini belli eder.

    ancak tarih mustafa kemal'in haklılığını kanıtlar.

    aynı gece, mustafa kemal, kayzer'e (hacı wilhelm ) sir ya da kayzer yerine ekselans diye hitap ederek pot kırdığından da bahsetmektedir ki aynı hatayı daha önce bulgar kralıyla tanıştığında da yapmış olduğundan kendisine çok kızmıştır.
  • birinci dunya savasi'nda her iki cephede de buyuk basarilari olmus olan posen dogumlu generaldir. alman vatan kahramanıdır.60 kusur yasında emeklilik sonrası savaşla mesleğine geri dönmüş, doğu cephesi'ndeki rus işgali karşısında ilk başta görülen alman başarısızlığı üzerine doğu cephesi kumandanı olmuştur. burada rusları baştatannenberg olmak üzere alt eden hindenburg, polonya'yı da işgal planını hazırlamıştır. kayzer wilhelm ile iyi ilişkiler kuran hindenburg,1916'da tüm ordunun kumandanı olmuştur. italya ve romanya'ya işgal orduları yollayarak modern savaş teknikleriyle başarı sağlayan hindenburg, 1917 başında genelkurmay başkanlığını, almanya'da savaşın yürümesi için askeri-endüstriyel bir diktatörlük kurarak kullanmıştır. doğu'da başarı kazansa da batı'da artık savaş siper savaşı haline dönmüş,siperler aşılmaz olmuştur. ağır kayıplı savaşlar sonrası en son hindenburg hattını kurarak itilaf kuvvetlerini burada durdurmuş, fakat ateşkese iç buhranlar nedeniyle razı olmak zorunda kalmıştır.savaş zamanı, hep yardımcısı erich ludendorff ile beraber çalışmıştır.

    daha sonra alman politikasında,yaşına rağmen önemli bir isim haline gelen hindenburg, cumhuriyetin gardiyanı olmuş, adolf hitler ve ludendorff onderliğindeki aşırı sağ partilerin yükselmesini önlemiş, yaşlanıp bunamaya doğru gittiği 1930lu yıllarda hitler'i şansölye olarak atamak zorunda kalmış, 10 seneye yakın cumhurbaşkanlığı yaptıktan sonra ölmüştür.
  • hitler'in, vasiyetinin bir kısmını (ki almanya'da monarşinin yeniden kurulması ve hohenzollern prensinin başa geçmesiydi) iç ettiği, kendisini övdüğü kısımları oğlu oskar von hindenburg'a radyodan okutup propaganda yaptırdığı almanya'nın son cumhurbaşkanıdır.
    ölümünün bir gün öncesinde cumhurbaşkanlığı mevkisi başbakanlıkla birleştirilip ortadan kaldırılmış, hitler bir gün sonra führer ve alman ordusu başkomutan'ı sıfatını kazanmıştır.
  • "birinci dünya savaşı başlamış, osmanlı devleti almanlar'ın safında yer alarak bu harbe katılmıştı. başında, ingilizlerin bulunduğu müttefik ordusu, çanakkalede osmanlı ordusu ile muharebe halinde idi. ruslar, doğu prusya üzerinden almanya üzerine sarkmak için çalışıyorlardı. işte bu sırada alman sekizinci ordu komutanlığına, eski generallerden paul von hindenburg getirilmiştir.

    general hindenburg, 1847 yılında posen'de doğmuş, 1878 yılında harp akademisini bitirmiş, 1900 yılında general olmuştu. doğu prusya ve rusya hududunu çok iyi tanıyan general, burasının rus istilasına karşı mükemmel bir muharebe sahası olduğunu defalarca söylemişti. 1903 yılında, emekliye ayrılan general hindenburg, birinci dünya savaşı başlar başlamaz, alman imparatoru tarafından, 1914 yılında tekrar vazifeye çağrılmış ve prusya üzerinden almanya'yı tazyike başlıyan ruslara karşı cephe almıştı. nihayet 1915 yılına doğru doğu prusyadaki mazuri bataklarında rus ordusunu, ardı ardına kesin şekilde bozguna uğratmış, bunun üzerine alman şark orduları baş komutanlığına tayin edilmiş ve mareşallık unvanı verilmişti.

    mareşal hindenburg'un mazuri bataklıklarında kazandığı bu ezici zafer, alman ordusunun ve onun müttefiki osmanlı ordularının maneviyatını çok yükseltmiş, günlerce zafer şenlikleriyle tes'id edilmişti.

    işte bu sırada, konya'da da zafer şenlikleri tertip ediliyordu. bu şenlikler, konya ittihad ve terakki kulûbü tarafından hazırlanıyor, meydanlarda nutuklar veriliyordu. nihayet kulûp, bir zafer nişanesi olarak, mareşal hindenburg'a, bir halı hediye etmiye karar verdi. o günlerde, mimar muzaffer, eski konya halıcılığını ihya etmek maksadiyle, bir halı atölyesi kurmuş, eski desen ve renkler üzerinden ehliyetli ustalara, halılar dokutturmağa başlamıştı.

    mareşal hindenburg'a, konyalılar adına hediye edilecek, mimar muzaffer'in atölyesinde dokunmaya başlanmıştı. halı'nın sağ köşesinde: (mazurya bataklıkları zaferiyatının nişane-i takdiri olmak üzere, mareşal hindenburg hazretlerine, konyalılar tarafından takdim olunmuştur.) türkçe ibaresi yazılmış, yazının altına da, mareşal'ın pos bıyıklı bir resim yapılmıştır. resmin altında, kol kola yürüyen biri türk, diğeri alman, tam teçhizatlı iki asker resmi vardı. halının sağındaki panonun üstüne (sr. excellenz dem generalfeldmarschall paul von beneckendorff und von hindenburg) yazılmış ve yazının sağına soluna, türk ve alman bayrakları resmedilmişti. alttaki şerid üzerine sol köşedeki türkçe ibarenin almancası yazılmış, ayrıca (1330-1915) tarihleri konmuştu. halı'nın tam ortasında, mazuri (masurien) bataklıklarına ait, gayet dikkatli yapılmış bir harita vardı. harita, bir kağıt üzerine çizilmiş kadar muntazamdı. halı, çok ince yün ipliklerle dokunduğu için, haritadaki şehir ve kasabalar, net olarak okunabiliyordu. 250 x 200 cm. eb'adındaki halı, mimar muzaffer'in de bulunduğu bir konya heyeti tarafından istanbul'a götürülmüş ve mareşal hindenburg'a verilmek üzere alman sefaretine teslim edilmişti.

    halının hindenburg tarafından çok beğenildiği ve konyalılara bir teşekkür telgrafı gönderdiği, yaşlı, aydın konyalılar tarafından söylenmektedir.

    1925 yılında almanya cumhurbaşkanlığına seçilen ve 1934 yılında ölen mareşal hindenburg'a, konyalıların hediye ettikleri bu şahane halı, bugün nerededir? herhangi bir alman müzesine girmiş midir? bunu henüz bilmiyoruz. halının bir fotoğrafı, konya'lı aydın, genç arkadaşımız selçuk es tarafından bize verilmiş ve bu yazımızla ilk defa yayınlanmıştır.

    konya halıcılığı, hatta konya tarihi yönünden değerli gördüğümüz halının, bugün nerede olduğu konusunda alman müzeleri ile mektuplaşmakta olduğumuzu da, burada, okuyucularımıza duyurmak isteriz."

    görsel

    mehmet önder, "anadolu'da açılan ilk halı-kilim sergisi ve mareşal hindenburg'a hediye edilen bir konya halısı" türk etnografya dergisi; 1963, sayı: 6, s. 98-101.

    http://www.kulturvarliklari.gov.tr/….etnografya.pdf
  • tam adı: paul ludwig hans anton von beneckendorf von hindenburg olan, 1925'de ve 1932'de üst üste iki kez reich başkanlığına seçilen ve ocak 1933'te hitleri şansölyeliğe atayan alman mareşali ve siyatçisidir.
  • 6 mayıs 1937 de patlayan ve 36 kişinin ölümüne neden olan zepline adını veren alman general ve cumhurbaşkanı.

    nazilerin iktidara yürüyüşlerinden rahatsızlık duymuş ve engellemeye çalışmıştır. 7 yıl devam ettiği cumhurbaşkanlığı görevini noktalamak istemesine rağmen mart 1932 de cumhurbaşkanlığı seçimlerine yeniden girip hitlere karşı yarışıp kazanmasını bu çerçevede ele almak yanlış olmaz.

    mart 1930 - mayıs 1932 arasında görev yapmış heinrich brüning şansölyeliğindeki hükümet azınlık hükümetiydi. 31 temmuz 1932 seçiminden 1. parti olarak çıkan ama tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşamayan nsdap lideri hitler şansölye görevini hindenburgdan bekler ama olumsuz yanıt alır. nsdap 6 kasım 1932 de oylarını bir miktar düşürse de yine 1. parti olarak seçimlerden çıkar. koalisyon hükümetleri çözüm olmayınca hindenburg 30 ocak 1933'te hitlerin şansölyeliğini onaylar.

    hindenburg hitlerin diktatörlüğe gidecek yolu açacağının farkındadır. ancak ağustos 1934'te ölene kadar ülkenin lideri ve alman ordularının başkomutanı kendisi olduğu için hitler istediklerini hayata geçiremez. hitler, hindenburg'un ölümüyle birlikte cumhurbaşkanlığı'nın yetkilerinin kendisinde olduğunu ilan eder ve sonrası malum..
  • almanya yı bi bohem onbaşıya bırakmayacağım

    bıraktı
  • mustafa kemal'in veliaht vahdettin efendi ile katıldığı almanya gezisinde, kendisine verdiği "ayar"ı armstrong kitabında şöyle anlatır:

    "kayzer tarafından verilen bir akşam yemeğinde şampanyayı oldukça fazla kaçırmıştı. yemekten sonra bir ara hindenburg’u yanında görünce, azametle ona döndü:
    “ekselans” dedi, “geçen gün veliaht vahdettin efendi hazretleri’ne suriye cephesi hakkında arz ettiğiniz bilgiler oldukça yanlıştı.
    bunu biliyorum, çünkü oradaydım; o gün bahsettiğiniz süvari tümeni sadece kâğıt üzerinde var. gene de aramızda kalmak üzere, tümen var imiş gibi kabul edersek, planladığınız bu büyük taarruzun hedefinin ne olduğunu söyleme nezaketinde bulunur musunuz?”

    hindenburg bir süre o iri kıyım vücuduyla bu küstah genç adamı aşağılayarak süzdü. onu ve sorusunu duymazlıktan gelerek, mustafa kemal’i susturmak için ona bir sigara ikram etti."
  • fotoğraflarına bakınca almanlıktan aldığı tadı başka hiçbir şeyden almadığı net bir şekilde görülen asker ve devlet adamı.
hesabın var mı? giriş yap