• babasinin gecerken ugradigina inanan cocugun kromozom testinden sonraki sevinc cigligi
  • (pederşahi) (bkz: ataerkil). maderşahi karşıtı.
  • sosyoloji de kullanılan bir kavram. pederşahi aile tipi, babanın ailenin hakimi ve otoritesi olduğu aile tipidir.
  • ilk kez yılmaz güney'den duyduğum, konuşması esnasındaki kullanımını çok sevdiğim, buram buram edebiyat kokan bir kelime. akademik çevrelerin hemen üzerine zıplamış olması ne kadar dilden uzaklaştırsa da, belli ki halk dilinden gelen bir sözdür.

    http://www.youtube.com/…gv0&feature=player_embedded
  • (bkz: patriyarkal)
  • matriarkal karşıtı.
  • pederşahi ve bildik devlet ikiyüzlülüğüyle davrandıkları halde türk yönetiminin yaptığı, batı'nın raportör-monitör tavrından hafifçe daha iyi. dünyada bizde virüs hastalık olamaz yalancılıkları olmasa daha da iyi yönetmiş olurlardı. tabii medya ayağı dünyada her yerde skandalcı, korku hikayeleriyle birbirini korkutmanım yeni biçimi. ya gerçekten esas çocuk ve gençleri hedefe koyan bir pandemimiz olsaydı? anababalar ve gençler koronadan hakkından fazla korkuyor, korkutulmaya razı geliyorlar. (bir ara yorum, böyle zamanlarda medya medyaya güvenilmemesinin kat kat öcünü alıyor.) (bkz: coronavirus/@ibisile)

    "bastırılmış maderşah olarak kadın tam da hizmet etmek zorunda olduğu noktada hane reisi olur ve pederşahın karikatür durumuna düşmesi için de pederşah olarak görünmesi yeterlidir. (...) iki taraf da haksızdır. gücünü para kazanmanın insani bir değermiş gibi sunulmasından alan kocanın maskesini düşürürken, kendi tüm hakikatini aradığı yer olan evliliğin sahteliğini de açığa çıkarır kadın. toplumunkinden bağımsız bir kurtuluş yoktur." theodor w. adorno- minima moralia

    (bkz: ataerkil)
    (bkz: maderşahi)
  • ziya gökalp, türk medeniyeti tarihi adlı eserinde, pederi aile ile karıştırılmaması gerektiğinin üzerinde önemle durmuştur.

    "gökalp'e göre pederşahi aile (baba üstün, ataerkil aile) tamamen baba egemenliğine dayanan, kadın ve çocukların aile içerisinde hiçbir önem ve etkilerinin bulunmadığı, hatta babanın bu kişileri satma ve öldürme gibi yetkilerinin bulunduğu bir aile tipini ifade eder.

    pederi aile (baba soylu) ise kadın ve erkek arasında özgürlük ve eşitliğe dayanan, bunların yanı sıra çocukların da ailede belli bir dereceye kadar söz hakkına sahip oldukları bir aile yapısıdır.

    gökalp, eski türklerde annenin ve babanın soyunun her zaman birbirine eşit kabul edildiğinin, aile içinde hiçbir tarafın diğerine göre daha üstün olmadığının, bu nedenle pederşahi aile yapısının türklerde hiçbir zaman görülmediğinin, türk ailesinin her zaman pederi aile (tarihin en eski devirlerinde maderi tipte) yapısına sahip bulunduğunun altını çizmiştir."

    (bkz: eski orta asya türk devletleri'nde aile)
hesabın var mı? giriş yap