• bir ziyaret esnasında denk gelip köyde yaşayan akrabalarımdan öğrendiğim lezzetli, faydalı aynı zamanda minumum 2 sene bozulmayacak, şekerlenmeyecek kara üzüm pekmezi yapımı:
    -adını bilmediğim(sanırım kil veya tüf. öğrenince yazarım) topraktan bir çuval kadar doldurup eve getiriyoruz.
    -elimizde leğen ile üzümleri keskin bir bıçakla dalından bir güzel topluyoruz. arılara ve bıçağa dikkat bu aşamada.
    -topladığımız üzümleri çiğneyip suyunu çıkaracağımız bir ortama sokuyoruz. (akrabalarım pekmez için özel küçük bir havuz yapmışlardı.)
    -2 şer tane temiz-yıkanmış poşeti ayağımıza galoş misali bağlayıp bir güzel çiğniyoruz ki suyu çıksın.
    -çıkan üzüm sularını kocaman bakır veya aliminyum kazanlara aktarıyoruz. ısı iletimi için kazanların geniş olması önemli. ve bolca odun gerekiyor. 1 güne yakın kaynayacak çünkü o üzüm suları.
    -suyunu çıkardığımız üzüm posasını alıp özel süzme aletine dolduruyoruz. süzme aleti de, içinde çakıl, taş, diken ve süpürge bitkilerinin olduğu bir süzgeç çuvalı. onun içine doldurup bir yere asıyoruz, altına da leğen koyuyoruz. damla damla o posa süzülüyor. eğer posasını süzmezsek pekmezin tadı bir değişik oluyormuş. asıl tadını oluşturan kabuğundaki suyuymuş üzümün.
    -üzüm suyu kaynarken(şıra da deniyor) yavaş yavaş özel topraktan ekleyip karıştırıyoruz. böyle tahin pekmez rengini almaya başlayana kadar toprak ekliyoruz.
    -bir yandan da posadan sızan şırayı kazana ekliyoruz.
    -kazana yarım limon sıkıyoruz kaynatırken. sürekli karıştırmak önemli yoksa dibine tutuyor ve kabarıyor.
    -10-12 saat böyle orta ateşte kaynattıktan sonra katılaşmaya ve pekmez halini almaya başlıyor. afiyet olsun :)

    +yeni olmuş pekmezin tadı bir başka. 2 bardak kadar pekmezi, 1 bardak kadar da buğday unu ile karıştırıp pişirince ortaya bulamaç adında puding kıvamında bir tatlı da çıkabiliyor. üzerine eritilmiş sıcak tereyağını döküp afiyetle yiyebiliyorsunuz.
  • varlığın temelini oluşturan 4 ana özün bir kere daha bir araya gelişinin çok net anlaşıldığı ürün yapımı. toplanan üzümler çuvallara doldurulup çiğnenmek üzere suyunun akabileceği alanlara götürülür. çiğneme işlemi başlamadan önce çuvalların içine bir tas pekmez toprağı (kireçli beyaz toprak) koyulur. bu toprak pekmezin pekmez olmasını sağlayacak kıvamını, duruluğunu ve süzülmüş tatlı tadını bize vermiş olacak. toprak dökülmediği takdirde işlemlerin sonucunda tatlı bir ürün değil üzüm ekşisi oluşur. toprak koyulup çiğneme başlayıp üzüm suları çıktıkça derin kazanlarda kaynatılma işlemi başlar. 1 saat kaynatılıp köpüğü çıkarılıyor yarım saat daha kaynatılıp kestiriliyor. bir gün dinlenmeye bırakılıp tekrar kaynatılıyor, daha sonra süzülüp, suyun toprağın ateşin ve havanın bir arada işleyerek oluşturduğu bir ürün daha hazır hale geliyor.
  • nasıl yapıldığını öğrendim. ancak yapacak ortam yoktu ve ben o ortamı sağlayamadım
  • annem kendi yapıyor , uzun , meşakketli ve titiz bir çalışma gerektirdiği kesin.
hesabın var mı? giriş yap